Εξαιρετικής ποιότητας είναι το 94% των ελληνικών υδάτων κολύμβησης, ενώ το 99,8% είναι κατάλληλο για κολύμβηση.

Αυτό προέκυψε από την αξιολόγηση των υδάτων κολύμβησης, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), με στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων παρακολούθησης των τεσσάρων τελευταίων ετών.
Σύμφωνα με την Εθνική Έκθεση για το 2013, η αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης έγινε βάσει συστηματικών δειγματοληψιών στις ακτές της χώρας.
Η αξιολόγηση έγινε λαμβάνοντας υπόψη τις μικροβιολογικές παραμέτρους 2.150 αντιπροσωπευτικών σημείων δειγματοληψίας και εφαρμόζοντας την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων των τεσσάρων τελευταίων ετών (2010-2013).
Σύμφωνα με την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, 2.016 σημεία (93,8%) ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας», 111 σημεία (5,2%) χαρακτηρίζονται ως «καλής ποιότητας», 18 σημεία (0,8%) χαρακτηρίζονται ως «επαρκούς ποιότητας» και μόνο 5 σημεία (0,2%) ως «ανεπαρκούς ποιότητας».
Τα «κόκκινα» σημεία αφορούν δύο παραλίες στην Αγυά Αχαϊας και τις παραλίες Δάφνη Αχαϊας, Μποζαϊτικα Αχαϊας και την ακτή στο Εθνικό Στάδιο Γυθείου.
Από το σύνολο των 2.150 σημεία δειγματοληψιών, τα 2.144 αφορούν παράκτια ύδατα.
Διαβάστε εδώ την αναλυτική έκθεση των αποτελεσμάτων, καθώς και ιστορικά στοιχεία για την αξιολόγηση των υδάτων κολύμβησης τα τελευταία χρόνια.