Κίνδυνος λουκέτου στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων

Κώδωνα κινδύνου για το ενδεχόμενο να κλείσουν, ελλείψει χρηματοδότησης, τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων, κρούουν για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενοι οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι. Την στιγμή που οι ανάγκες της κοινωνίας για συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη αυξάνονται, από τα δέκα Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν στη βόρεια Ελλάδα, στα 4 οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία είναι μεγάλες, ενώ στο σύνολό τους βρίσκονται σε οριακό σημείο όσον αφορά τα έξοδα τους, τονίζουν οι εργαζόμενοι που προχωρούν σε κινητοποιήσεις.

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να κλείσουν, ελλείψει χρηματοδότησης, τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων, έκρουσαν για ακόμη μια φορά εργαζόμενοι οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι.

«Συνολικά, από τα 73 Κέντρα που λειτουργούν στην Ελλάδα, στα 31 οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από δύο έως δέκα μήνες, ενώ συσσωρεύονται και τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Ανδρέας Τσούνης από το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Σωματείου εργαζομένων.

Όπως διευκρίνισε, από τα δέκα Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν στη βόρεια Ελλάδα, στα τέσσερα οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία είναι μεγάλες και στο σύνολό τους τα Κέντρα βρίσκονται σε οριακό σημείο όσον αφορά τα τρέχοντα έξοδά τους.

«Επιπλέον, οι ανάγκες της κοινωνίας για συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη αυξάνονται, όπως και τα αιτήματα για παρεμβάσεις σε σχολεία όπου το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού σημειώνει υψηλά ποσοστά» τόνισε ο κ. Τσούνης.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν από την κυβέρνηση, τις ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, των ΚΕΔΕ και ΟΚΑΝΑ, την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για τη Λειτουργία των 73 Κέντρων Πρόληψης, προϋπολογισμού 12,5 εκατομμυρίων ευρώ με ισχύ από 1/1/2014 και καταβολή όλων των ποσών που αναγράφονται σε αυτή.

Ζητούν επίσης την άμεση πληρωμή δεδουλευμένων, την καταβολή όλων των οφειλών προηγουμένων ετών από τις ηγεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και του ΟΚΑΝΑ, για να πληρωθούν ενοίκια των Κέντρων Πρόληψης, λογαριασμοί τηλεφώνου, εισφορές σε ΙΚΑ και θεσμική κατοχύρωση των Κέντρων Πρόληψης και των υπηρεσιών τους.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους προχωρούν αύριο (Πέμπτη) σε πανελλαδική απεργία, με παραστάσεις διαμαρτυρίας στον ΟΚΑΝΑ, στο Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εσωτερικών, ξεκινώντας από το κτήριο κεντρικών υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ, στις 11 το πρωί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk