Κ.Μητσοτάκης: Επίσπευση των ελέγχων σε πτυχία και πιστοποιητικά

Την επίσπευση της διαδικασίας ελέγχου εγκυρότητας των πτυχίων και των υπόλοιπων πιστοποιητικών των υπαλλήλων τους, ζήτησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις διοικήσεις 14 Ανώνυμων Εταιριών και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, με εκπροσώπους των οποίων συναντήθηκε στο υπουργείο.

Συνάντηση για τον έλεγχο πλαστών πιστοποιητικών από δημοσίους υπαλλήλους είχε την Τρίτη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τις διοικήσεις 14 ΑΕ και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι διοικήσεις των ΟΣΥ, Σταθερές Συγκοινωνίες, ΟΣΕ, Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, ΜΟΔ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα», ΟΚΑΝΑ, ΚΕΛΠΝΟ, Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, ΕΛΓΑ, ΟΔΙΕ και Αττικό Μετρό.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η επίσπευση της διαδικασίας ελέγχου εγκυρότητας των πτυχίων και των υπόλοιπων πιστοποιητικών των υπαλλήλων τους.

«Συναντήθηκα σήμερα με τις διοικήσεις των 14 ΝΠΙΔ και ανωνύμων εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα με σκοπό να τους επισημάνω την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας ελέγχου της εγκυρότητας των πτυχίων και λοιπών δικαιολογητικών των υπαλλήλων τους. Αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να προβεί με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο στον έλεγχο της εγκυρότητας των δικαιολογητικών των εργαζομένων» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης. «Ήδη τα δείγματα γραφής τα οποία έχουμε καταδεικνύουν ότι το πρόβλημα των πλαστών δικαιολογητικών είναι υπαρκτό» συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, ο έλεγχος αφορά δικαιολογητικά που χρησιμοποίησαν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι για την πρόσληψή τους, όπως απολυτήρια λυκείου, πανεπιστημιακά πτυχία, πράξεις αναγνώρισης τίτλων σπουδών αλλοδαπής, πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, βεβαίωση γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή κ.ά.

Ο έλεγχος εποπτεύεται από το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις διευθύνσεις διοικητικού στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο.

«Για πρώτη φορά έχουμε δημιουργήσει ένα σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης για τις ενέργειες και τα αποτελέσματα των ελέγχων. Όλοι οι φορείς του Δημοσίου είναι πλέον υποχρεωμένοι να πιστοποιηθούν στο εν λόγω σύστημα και να καταχωρούν στη συνέχεια τις ενέργειες που έχουν κάνει για να ελέγξουν την εγκυρότητα των δικαιολογητικών, αλλά και τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών» δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η διοίκηση της ΟΣΥ, με βάση τους μέχρι στιγμής ελέγχους που έχουν ολοκληρωθεί, εντόπισε και απομάκρυνε 124 υπαλλήλους που είχαν προσληφθεί κάνοντας χρήση πλαστών εγγράφων. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε και ο έλεγχος για πλαστά πιστοποιητικά στη δημοτική αστυνομία και απομακρύνθηκαν 76 άτομα.

Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι συναντήθηκε με τις διοικήσεις των 14 Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και Ανωνύμων Εταιρών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με σκοπό να τους επισημάνει «την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας ελέγχου της εγκυρότητας των πτυχίων και λοιπών δικαιολογητικών των υπαλλήλων τους». «Αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να προβεί με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο στον έλεγχο της εγκυρότητας των δικαιολογητικών των εργαζομένων» πρόσθεσε.

Επίσης, επανέλαβε ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα είναι συνεπές στη δέσμευση που έχει αναλάβει απέναντι στους Έλληνες πολίτες να δρομολογήσει αυτήν τη διαδικασία και να τη φτάσει μέχρι τέλους. «Ήδη, τα δείγματα γραφής τα οποία έχουμε καταδεικνύουν ότι το πρόβλημα των πλαστών δικαιολογητικών είναι υπαρκτό» τόνισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk