Αντ. Σαμαράς: Επενδύει στον… ΣΥΡΙΖΑ

Στο υψηλό ποσοστό των πολιτών, 55%-60%, που αμφισβητεί την κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρεί ότι δεν δύναται να εξασφαλίσει συνθήκες οικονομικής σταθερότητας

Στο υψηλό ποσοστό των πολιτών, 55%-60%, που αμφισβητεί την κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρεί ότι δεν δύναται να εξασφαλίσει συνθήκες οικονομικής σταθερότητας στοχεύει η Νέα Δημοκρατία με βάση τα ευρήματα που έχει στη διάθεσή της από έρευνες τις οποίες διεξάγει το ίδιο το κόμμα και αναλύονται στο Μέγαρο Μαξίμου. Βάσει αυτών των ευρημάτων οικοδομήθηκε και ο προεκλογικός λόγος της ΝΔ εν όψει των ευρωεκλογών, όπου θα εμπλακεί και προσωπικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ενώ στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δεν δίνεται πολιτικό νόημα, αλλά προτάσσονται τα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά.
Εν μέσω ενός ρευστού πολιτικού σκηνικού, όπου κυριαρχεί ο πολύ μεγάλος αριθμός αναποφάσιστων και παραμένει υπερβολικά μεγάλο το ποσοστό όσων δεν απαντούν στις μετρήσεις, ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κερδίσει τη στήριξη των πολιτών, εμμένοντας ότι η ΝΔ θα είναι νικήτρια στις εκλογές, παρά τις αντίθετες προβλέψεις πολλών, ακόμη και εντός του κόμματός του. «Το κέλυφος έσπασε» και «η Νέα Ελλάδα γεννιέται» είναι οι δύο φράσεις του κ. Σαμαρά που θα κυριαρχήσουν στην προεκλογική εκστρατεία, όπως και το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτεια».
Την προσεχή μάχη είναι κεντρική απόφαση να τη δώσει «η όλη ΝΔ», ό,τι και αν σημαίνει αυτό: ενεργοποίηση των πάντων, βουλευτών και ευρωβουλευτών, και κινητοποίηση όλου του στελεχικού δυναμικού, προκειμένου να ενδυναμώσουν το μήνυμα του Πρωθυπουργού για ενίσχυση της ΝΔ, που σημαίνει, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, και εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας.
Η πόλωση δεν είναι κεντρική επιλογή του πρωθυπουργικού επιτελείου που θέλει να αποφευχθεί η οξύτητα, ενώ θα προβάλει την ελπίδα έναντι του φόβου και τη νέα σελίδα για τον τόπο, με προάσπιση όσων έχουν επιτευχθεί στο πεδίο της οικονομίας.
Την προσεχή Τετάρτη θα δοθεί το σήμα για το πώς θέλει ο Πρωθυπουργός να μπουν οι βάσεις μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης για τη «Νέα Ελλάδα». Με τις προτάσεις που θα παρουσιάσει για την αλλαγή του συνταγματικού χάρτη της χώρας θα δείξει τον δρόμο για τη μετάβαση, όσο υπερβολικό και εάν ακούγεται, για τη «Δ’ Ελληνική Δημοκρατία», αφού ο κύκλος της Μεταπολίτευσης έχει κλείσει για τον κ. Σαμαρά.
Πολλοί στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, όταν ξεκίνησε η μάχη των εκλογών έκαναν λόγο για μια χαμένη μάχη και πολλοί ακόνιζαν τα μαχαίρια για την «επόμενη ημέρα». Κορυφαία στελέχη έβαζαν τον πήχη σε ένα μάλλον υψηλό σημείο και είχαν προαποφασίσει την ένταση της κριτικής που θα ασκήσουν σε περίπτωση που οι επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος ήταν απογοητευτικές, όπως περίμεναν. Πλέον, πολλοί υπουργοί και πρωτοκλασάτοι βουλευτές σιωπούν ανεξάρτητα από τις κατ’ ιδίαν εκτιμήσεις τους. Αποφεύγουν να βάλουν κάπου τον πήχη, αλλά υποστηρίζουν σε όλους τους τόνους ότι, αν δεν είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ, υπάρχει κίνδυνος επιστροφής σε συνθήκες πολιτικής αποσταθεροποίησης.
Λίγο πριν από τις εκλογές, η ΝΔ θέλει να δώσει την αίσθηση πως αποκτά αυτοπεποίθηση την οποία ενίσχυσε, όπως λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, και η μετακύλιση της δημόσιας αντιπαράθεσης στις αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Στο Μέγαρο Μαξίμου ανάσαναν. Η προαναγγελθείσα εσωκομματική αναταραχή, όπως λένε οι πιο μυημένοι, αποσύρθηκε από τις προεκλογικές διεργασίες. Και αυτό παρά τα διάφορα σενάρια που διακινούνται σε ορισμένα πολιτικά και επιχειρηματικά γραφεία, αλλά και την τροφοδότησή τους από την προ ημερών αναφορά της Ντόρας Μπακογιάννη ότι η ΝΔ δεν είναι πλέον μεγάλο κόμμα.

«Τώρα, όλα θα κριθούν από την αρχή»
υπογραμμίζουν κεντρικά στελέχη της ΝΔ. Μια καλή επίδοση στις περιφέρειες, αλλά και ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές θα δώσει στον Πρωθυπουργό την ανάσα που χρειάζεται και θα εξυπηρετήσει τα σχέδιά του για την «επόμενη ημέρα».
Προφανώς και δεν είναι όλα ρόδινα για τη ΝΔ και χρειάζεται να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια τις προσεχείς ημέρες για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο χαλαρής ή τιμωρητικής ψήφου. Στον πυρήνα της κεντρικής εξουσίας λένε ότι οι υποψήφιοι που στηρίζει το κόμμα θα είναι κατά 80%-90% στον δεύτερο γύρο, ενώ εκτιμούν πως οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι παρόντες στη δεύτερη Κυριακή σε τρεις ή τέσσερις περιφέρειες.
Βέβαια, στο πρωθυπουργικό επιτελείο λένε ότι ακόμη μεγαλύτερο είναι το ρίσκο που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι ξεκίνησε να κάνει περίπατο σε αυτές τις εκλογές και σχεδίαζε μάλιστα να θέσει θέμα βουλευτικών εκλογών, ενώ αναφέρουν με νόημα: «Ο περίπατος ενδέχεται να εξελιχθεί σε Γολγοθά». Και υπογραμμίζουν ότι το σενάριο της γκρίνιας στον ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει εφιαλτικό αν δεν επιτευχθεί ο στόχος να διευρύνει την επιρροή του στις περιφέρειες.

Σχεδιασμοί
Τα σποτ, οι συσκέψεις και οι περιοδείες
Η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ, χαμηλού κόστους λόγω της κρίσης, ξεδιπλώνεται σιγά-σιγά και την ερχόμενη Τετάρτη κεντρική θέση έχει η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Παράλληλα, θα αρχίσουν να προβάλλονται και τα πρώτα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, ενώ έντονη θα είναι η παρουσία της ΝΔ και στο Διαδίκτυο. Η «γαλάζια» καμπάνια είναι στοχευμένη στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού, ο οποίος θα εμφανίζεται ο ίδιος ως ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας στον τόπο. Εξάλλου, από το Μαξίμου υποστηρίζουν ότι είναι το δυνατό τους όπλο, καθώς υπερτερεί έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την πρωθυπουργία. Επίσης, θα τονίζονται τα θετικά νέα στην οικονομία, όπως η έξοδος στις αγορές και το πρωτογενές πλεόνασμα και εκ των πραγμάτων θα τίθεται και το δίλημμα των εκλογών: περιπέτεια ή σταθερότητα;
Οι συσκέψεις των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού είναι καθημερινές, τόσο στο Μαξίμου, όπου συμμετέχουν οι Δημήτρης Σταμάτης, Κώστας Μπούρας, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Γιώργος Μουρούτης και Σταύρος Παπασταύρου και ενίοτε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, όσο και στα γραφεία του κόμματος επί της λεωφ. Συγγρού με τον γραμματέα της ΝΔ. Η εταιρεία με την οποία συνεργάζεται η ΝΔ είναι η MRB, που διεξάγει και μετρήσεις για το κόμμα, ενώ την προεκλογική καμπάνια «τρέχει» η εταιρεία Newtons Laboratory που είχε αναλάβει και την εκστρατεία των βουλευτικών εκλογών του 2012. Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να μιλήσει σε δύο ανοιχτές συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε «κλειστούς χώρους» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την τελευταία εβδομάδα μεταξύ 20-23 Μαΐου, ενώ στις 19/5 θα είναι στην πρωτεύουσα ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Επίσης ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει στοχευμένες περιοδείες σε περιφέρειες, όπως η Στερεά Ελλάδα, το Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η Κεντρική Μακεδονία.
Ο Καραμανλής τούς ενώνει…
Κοινή εμφάνιση, μόλις δέκα ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, θα κάνουν την προσεχή Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής. Ο νυν και ο πρώην Πρωθυπουργός αναμένεται να παραστούν στο ετήσιο μνημόσυνο του ιδρυτή της ΝΔ και «πατριάρχη» της ελληνικής Κεντροδεξιάς, Κωνσταντίνου Καραμανλή, που θα γίνει στο ομώνυμο ίδρυμα στη Φιλοθέη. Η κοινή εμφάνιση λένε πως θα αποτελέσει και μήνυμα ενότητας πριν από τις κρίσιμες εκλογικές μάχες, ενώ είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει και παρέμβαση λίγο πριν από τις εκλογές με κάποιον τρόπο του κ. Καραμανλή για στήριξη της ΝΔ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk