Σημαντικά αυξημένες, κατά 16,1% σε σχέση με το 2012, ήταν οι καταγγελίες που υποβλήθηκαν το 2013 στον Συνήγορο του Καταναλωτή, σημειώνοντας πορεία αντιστρόφως ανάλογη της πτώσης της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 6,7% στο αντίστοιχο διάστημα.

Η μεγαλύτερη αύξηση αναφορών εντοπίζεται στις υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας, στις ταχυδρομικές υπηρεσίες και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, ωστόσο ο τραπεζικός τομέας αναδείχθηκε πρωταγωνιστής το 2013 σε ό,τι αφορά
παρεμβάσεις που χρειάστηκε να κάνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή για την
αποκατάσταση δυσλειτουργιών.

Αυτά προκύπτουν από την Ετήσια Έκθεση της Αρχής, για τα πεπραγμένα του 2013, την οποία παρέδωσε ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ευάγγελος Ζερβέας στον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη και στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Οι δυσλειτουργίες που εντοπίζονται στον τραπεζικό τομέα αφορούν:

  • Την παράνομη ανάθεση σε εισπρακτικές εταιρείες της ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες είχαν ήδη τεθεί σε καθεστώς αναγνωρισμένης διαδικασίας ρύθμισης
  • Την αδικαιολόγητη άρνηση πιστωτικών ιδρυμάτων να δέχονται αιτήματα χορήγησης βεβαιώσεων οφειλών σε δανειολήπτες, οι οποίοι επιθυμούσαν να υπαχθούν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
  • Την επίσης αδικαιολόγητη άρνηση τραπεζών να παραλαμβάνουν υπεύθυνες δηλώσεις των καταθετών για τον προσδιορισμό του λογαριασμού για τον οποίο επιθυμούσαν να ισχύει το ακατάσχετο του άρθρου 20 του ν. 4161/2013.

Στον εμπορικό κλάδο οι περισσότερες αναφορές αφορούσαν τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες Ακολουθούν οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι οποίες καλύπτουν τις αναφορές τόσο κατά πιστωτικών ιδρυμάτων όσο και κατά ασφαλιστικών εταιρειών, και ο κλάδος των γενικών καταναλωτικών αγαθών.

Τα ποσά που αποδόθηκαν στους καταναλωτές ύστερα από φιλική επίλυση των διαφορών τους με εμπόρους με την επιτυχή διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, ανήλθαν σε 753.475,00 ευρώ, τα οποία ισοδυναμούν με το 63,5% του ετήσιου κόστους λειτουργίας του. Οι μεγαλύτερες επιστροφές χρηματικών ποσών έχουν επιτευχθεί χάρη στην επίλυση διαφορών του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Το 80,5% των αναφορών καταλήγουν σε φιλική διευθέτηση (73,2% υπέρ καταναλωτή, 7,3% υπέρ προμηθευτή) εντός 84 ημέρών κατά μέσο όρο.

Το υψηλότερο ποσοστό φιλικής επίλυσης εμφανίζει ο κλάδος των ταχυδρομικών υπηρεσιών και των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (91,5 %), ενώ το χαμηλότερο ο κλάδος της υγείας (46,3 %).

Ακόμα, η Αρχή παρενέβη αυτεπάγγελτα το 2013 στο θέμα της αύξησης του ελάχιστου χρόνου χρέωσης των φωνητικών κλήσεων κινητής τηλεφωνίας (από 30 δευτερόλεπτα, πρώτα σε 45 και, στη συνέχεια, σε 60 δευτερόλεπτα.

Οι αναφορές στην Αρχή υποβλήθηκαν κατά 61,3% από γυναίκες και κατά 38,7% από άνδρες, με το 33,7% των αναφορών να προέρχεται από διαμένοντες καταναλωτές εκτός Αττικής.