Φθηνότερες διακοπές με πιστωτική κάρτα

η δυνατότητα να πετύχουν μείωση των εξόδων αναψυχής το εφετινό καλοκαίρι έχουν οι κάτοχοι πολλών πιστωτικών καρτών, μέσω συνεργασιών με επιχειρήσεις από τον τουριστικό κλάδο που έχουν συνάψει οι τράπεζες.

Τη δυνατότητα να πετύχουν μείωση των εξόδων αναψυχής το εφετινό καλοκαίρι έχουν οι κάτοχοι πολλών πιστωτικών καρτών, μέσω συνεργασιών με επιχειρήσεις από τον τουριστικό κλάδο που έχουν συνάψει οι τράπεζες. Τα προγράμματα επιβράβευσης έχουν ήδη αρχίσει να προσαρμόζονται στους «ρυθμούς» των διακοπών, προσφέροντας καλύτερες τιμές σε καταλύματα, καθώς και σημαντικές εκπτώσεις για τη διασκέδαση και τη μετακίνηση κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τα κλασικά προϊόντα ανταμοιβής που διατηρούν οι τράπεζες σε ισχύ όλον τον χρόνο, έχουν λανσαριστεί τις τελευταίες εβδομάδες νέες ειδικές προσφορές για την αγορά ολοκληρωμένων τουριστικών πακέτων ή την πληρωμή των εξόδων διαμονής και μεταφοράς.

Οπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, οι συγκεκριμένες παροχές δεν έχουν καμία σχέση με τη μόδα των διακοποδανείων που κυριάρχησε στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. «Απευθύνονται κυρίως σε όσους έχουν διαθέσιμα πιστωτικά υπόλοιπα και αντί μετρητών θα επιλέξουν να πληρώσουν τα έξοδα των διακοπών τους με πλαστικό χρήμα» εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι. Παράλληλα, συνιστούν στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση των ορίων τους, ώστε να μη βρεθούν αντιμέτωποι με χρέη τα οποία στη συνέχεια δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν. Αλλωστε, αποτρεπτικό παράγοντα αποτελεί το υψηλό επιτόκιο των πιστωτικών καρτών, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνά το 16%.
Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν με διάφορους τρόπους, κάνοντας χρήση της πιστωτικής τους κάρτας έναντι των μετρητών, για την πληρωμή των εξόδων των καλοκαιρινών διακοπών τους. Ειδικότερα:

1) Ατοκη περίοδος χάριτος
Το πρώτο μεγάλο κέρδος για όσους πραγματοποιούν πληρωμές με την πιστωτική τους κάρτα είναι η μετάθεση της πληρωμής ως και 50 ημέρες αργότερα. Λόγω του τρόπου λειτουργίας του πλαστικού χρήματος, η εξόφληση μιας συναλλαγής που γίνεται σήμερα πραγματοποιείται 15-20 ημέρες μετά την έκδοση του λογαριασμού που την περιλαμβάνει. Κατά συνέπεια ο κάτοχος της κάρτας μπορεί, αντί να δώσει προκαταβολή σε μετρητά, να μεταθέσει το σύνολο της πληρωμής του αργότερα, ώστε για παράδειγμα να έχει προηγηθεί η είσπραξη του επιδόματος αδείας.
2) Προγράμματα επιβράβευσης
Δωρεάν ή φθηνότερες ταξιδιωτικές υπηρεσίες μπορούν να εξασφαλίσουν οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών μέσω των προγραμμάτων επιβράβευσης που «τρέχουν» οι τράπεζες. Στην προκειμένη περίπτωση, με βάση τις αγορές που έχουν πραγματοποιηθεί τους προηγούμενους μήνες, οι πελάτες συγκεντρώνουν ευρώ/πόντους τους οποίους μπορούν να εξαργυρώσουν απολαμβάνοντας υπηρεσίες μεταφοράς ή διαμονής είτε σε χαμηλότερες τιμές είτε ακόμη και δωρεάν.
3) Επιστροφή μετρητών
Ορισμένα προγράμματα επιβράβευσης που έχουν λανσάρει οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα προβλέπουν επιστροφή μετρητών σε όσους πραγματοποιήσουν αγορές σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις διακοπές τους, όπως τα ξενοδοχεία ή τα πρατήρια βενζίνης. Με αυτόν τον τρόπο ο τελικός λογαριασμός μπορεί να μειωθεί κατά ένα αξιοσημείωτο ποσοστό.
4) Ατοκες δόσεις / ειδικές εκπτώσεις
Κάποιες τράπεζες συνεργάζονται με ένα ευρύ δίκτυο ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, προσφέροντας στους πελάτες τους έκπτωση ή τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τη διαμονή τους σε άτοκες δόσεις. Ανάλογες προσφορές διατίθενται και σε συνεργασία με τουριστικά πρακτορεία, μέσω των οποίων οι κάτοχοι των καρτών μπορούν να επιλέξουν ολοκληρωμένα πακέτα διακοπών.
5) Δωρεάν ασφάλιση
Αρκετές τράπεζες προσφέρουν στους πελάτες τους δωρεάν ταξιδιωτική ασφάλιση, υπό την προϋπόθεση ότι τα έξοδα της μετακίνησης ή/και της διαμονής θα πληρωθούν με την πιστωτική κάρτα. Οι καλύψεις μπορεί να αφορούν προσωπικά ατυχήματα, καθυστέρηση πτήσεων, απώλεια αποσκευών, κάλυψη ιατροφαρμακευτικών εξόδων λόγω ατυχήματος, νοσηλευτική βοήθεια κ.ά.
Οι προσφορές που κάνουν οι τράπεζες
Τι μπορούν να κερδίσουν οι πελάτες των πέντε πιστωτικών ιδρυμάτων

Οι ενεργές προσφορές αυτής της περιόδου από τα πέντε πιστωτικά ιδρύματα της χώρας είναι οι εξής:
l Η Εθνική Τράπεζα μέσω του προγράμματος Go National θα επιβραβεύσει τους κατόχους των πιστωτικών καρτών που θα τις χρησιμοποιήσουν για τις διακοπές τους. Ειδικότερα, μέσω του «Ταξίδια go» οι πελάτες της τράπεζας μπορούν να κερδίσουν άμεση επιστροφή μετρητών στους ταξιδιωτικούς οργανισμούς Travel Plan, Joy Tours, Pyramis, Cosmorama.
Επιπλέον, με το «Εστιατόρια go» μπορούν να κερδίσουν έως 20% έκπτωση σε επιλεγμένα εστιατόρια. Παράλληλα, για τα έξοδα κίνησης, τα πρατήρια Shell και ΕΚΟ προσφέρουν σε κάθε αγορά καυσίμων επιστροφή μετρητών 3%.
  • Η Alpha Bank μέσω του προγράμματος επιβράβευσης Bonus και τις συνεργασίες της με χιλιάδες επιχειρήσεις, μπορεί να δώσει λύσεις και για τις διακοπές. Οι κάτοχοι των καρτών της τράπεζας συλλέγουν πόντους με όλες τις αγορές τους, ανεξάρτητα από το πού θα πραγματοποιηθούν, τους οποίους μπορούν να εξαργυρώσουν στη συνέχεια αποκτώντας προϊόντα και υπηρεσίες από τις συνεργαζόμενες με την τράπεζα επιχειρήσεις. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μεγάλες εταιρείες από πολλούς κλάδους. Για παράδειγμα, μπορεί να γίνει εξαργύρωση των πόντων για αγορά εισιτηρίων στην Aegean, για καύσιμα στην BP, αλλά και για την απόκτηση τουριστικών πακέτων σε επιλεγμένα πρακτορεία ταξιδιών.
  • Οι πιστωτικές κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς και της πρώην ATEbank προσφέρουν σε όλους τους κατόχους τους επιστροφή μετρητών 5% για κάθε αγορά στα επιλεγμένα πρατήρια AVIN έως και το τέλος του καλοκαιριού στις 31/8. Πρόκειται για το πρόγραμμα επιβράβευσης WIN FOR YOU. To ποσό της επιστροφής θα εμφανίζεται στον λογαριασμό της πιστωτικής κάρτας.
  • Η Eurobank, εκτός από τις ειδικές συνεργασίες στο πλαίσιο του προγράμματος επιβράβευσης «Επιστροφή» με εταιρείες όπως η Olympic Air και με τουριστικά πρακτορεία, λάνσαρε μία ειδική προσφορά σε συνεργασία με ξενοδοχεία. Ειδικότερα, το πρόγραμμα «Επιστροφή Hotels» επιστρέφει έως και 20% σε ευρώ σε περισσότερα από 400 ξενοδοχεία και ξενώνες σε όλη την Ελλάδα. Η τράπεζα δημιούργησε ένα μεγάλο δίκτυο με προορισμό το βουνό ή τη θάλασσα. Πληρώνοντας με κάρτα Eurobank, συγκεντρώνονται ευρώ, τα οποία μπορούν να εξαργυρωθούν στο επόμενο ταξίδι ή σε αγορές σε οποιαδήποτε από τις 5.000 επιχειρήσεις του δικτύου του προγράμματος, πληρώνοντας λιγότερο ή και καθόλου.
  • Η Citibank προσφέρει επιστροφή μετρητών στις αγορές που αφορούν τις ευρύτερες κατηγορίες αναψυχής και ταξιδιών με τη νέα πιστωτική κάρτα Platinum World Mastercard. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο δίκτυο επιχειρήσεων. Ο κάτοχος κερδίζει πόντους από όλες τις συναλλαγές και τους εξαργυρώνει σε ευρώ, όποτε αυτός επιθυμεί, με ένα τηλεφώνημα στην ειδική τηλεφωνική γραμμή για τους πελάτες της κάρτας Platinum. Μπορεί να επιλέξει οποιαδήποτε επιχείρηση στον κόσμο ανάμεσα σε ταξιδιωτικές υπηρεσίες ή αναψυχής (εστιατόριο, θέατρο, σινεμά, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.λπ.), μειώνοντας τον μηνιαίο λογαριασμό του. Ανάλογα με τη χρήση αλλά και την επιλογή του, ο πελάτης μπορεί να εξαργυρώσει και να λάβει επιστροφή μετρητών από 10 έως 500 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk