Ο παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας, Λανς Άρμστρονγκ, παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι είχε στο παρελθόν χρησιμοποιήσει απαγορευμένες ουσίες για την ενίσχυση της απόδοσής του.

Ο Άρμστρονγκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Όπρα Γουίνφρι, ομολόγησε ότι έχει χρησιμοποιήσει την ορμόνη EPO, έχει κάνει μεταγγίσεις αίματος και χρήση άλλων απαγορευμένων ουσιών ώστε να καταφέρει να κερδίσει επτά τίτλους στο Tour de France.

«Θεωρώ ότι αυτή η κατάσταση είναι ένα μεγάλο ψέμα, το οποίο επανέλαβα πολλές φορές», είπε. Συνέχισε λέγοντας ότι κατά τη γνώμη του θα ήταν αδύνατο να κερδίσει τον αγώνα χωρίς να κάνει χρήση παράνομων ουσιών. Χαρακτηριστικά μάλιστα ανέφερε ότι «ήταν αδύνατο να κερδίσω επτά Γύρους Γαλλίας χωρίς να ντοπάρομαι».
«Το «κοκτέιλ» μου ήταν η EPO, οι μεταγγίσεις αίματος και η τεστοστερόνη», δήλωσε ο Άρμστρονγκ συντετριμμένος και υποστήριξε ότι σταμάτησε το ντόπινγκ μετά την τελευταία νίκη του Tour de France το 2005. Τόνισε ότι η τρίτη θέση που κέρδισε το 2009 δεν οφειλόταν στη χρήση ουσιών.

Ο Άρμστρονγκ δεν έριξε την ευθύνη για τις πράξεις του σε κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό του. «Πήρα μόνος μου τις αποφάσεις μου. Το λάθος είναι δικό μου. Και βρίσκομαι εδώ σήμερα για να το αναγνωρίσω και να ζητήσω συγνώμη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εντύπωση προκαλεί ακόμη η ομολογία του ότι «δεν αισθανόμουνα ότι έκανα κάποια απάτη, το να ντοπάρομαι ήταν μέρος της δουλειάς μου. Ετσι το έβλεπα». Επιπλέον ο Αρμστρονγκ επισήμανε ότι «θα περάσω το υπόλοιπο της ζωής προσπαθώντας να επανορθώσω και ζητώντας συγνώμη».

Σε μια αποκαλυπτική αποστροφή του λόγου του ο 41χρονος ποδηλάτης αποδόμησε το σύστημα ελέγχων ντόπινγκ λέγοντας. «Εχω περάσει εκατοντάδες αντιντόπινγκ ελέγχους αλλά ποτέ δεν πιάστηκα θετικός. Και ξέφευγα από τους ελέγχους ντόπινγκ γιατί δεν υπήρχε τίποτα στον οργανισμό μου» σημείωσε προσθέτοντας ότι δεν πληρώθηκε ποτέ κανένα εργαστήριο αντιντόπινγκ για να κρύψει θετικό δείγμα του στον Γύρο της Ελβετίας.