Γκίντο Βεστερβέλε: Το μνημόνιο είναι η μόνη λύση

Η δήλωση στην ιστοσελίδα του έχει ως εξής: «Παρατηρώ με μεγάλη ανησυχία ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Αθήνα δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Πρόκειται για μείζονα οπισθοδρόμηση όσον αφορά στην απολύτως αναγκαία εμπιστοσύνη στην προθυμία της Ελλάδας να προβεί σε μεταρρυθμίσεις.

Δήλωση σχετικά με την ελληνική αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης έκανε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε στην ιστοσελίδα του, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη χώρα μας. Ειδικότερα, ο γερμανός αξιωματούχος έγραψε:

«Παρατηρώ με μεγάλη ανησυχία ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Αθήνα δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Πρόκειται για μείζονα οπισθοδρόμηση όσον αφορά στην απολύτως αναγκαία εμπιστοσύνη στην προθυμία της Ελλάδας να προβεί σε μεταρρυθμίσεις.

Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα είναι αξιοπιστία και βούληση για μεταρρυθμίσεις, ούτως ώστε σε στενή συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις είναι σκληρές και επώδυνες, αλλά είναι ο μόνος δρόμος προς την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.

Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα στην πορεία της. Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης. Οι αποφάσεις που πρέπει να λάβει τώρα η Αθήνα δεν αφορούν μόνο τη μελλοντική κυβέρνηση της Ελλάδας. Πρόκειται για μια δέσμευση του ελληνικού λαού έναντι της Ευρώπης και του ευρώ.»

«Υπάρχει δυνατότητα λύσης του Κυπριακού»

Κινητικότητα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ζητεί ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών ο οποίος κατά τη συνάντησή του την Τρίτη στην Αγκυρα με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε: «Μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Ευρώπη είναι δυνατή μια νέα κινητικότητα στο θέμα της ένταξης». Ο Βεστερβέλε τάχθηκε επίσης, υπέρ μιας υπέρβασης του τέλματος όσον αφορά το άνοιγμα περαιτέρω ενταξιακών κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία θα μιλήσει και με τον νέο γάλλο ομόλογό του όπως ο ίδιος δήλωσε. Επιπλέον, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι υπάρχει δυνατότητα για μια κοινή λύση στο Κυπριακό. «Θα εργαστούμε σκληρά, ώστε να ‘ξεπαγώσει’ ό,τι είναι παγωμένο αυτή τη στιγμή», είπε.

Η εμβάθυνση των σχέσεων με την Τουρκία είναι προς το γερμανικό, το τουρκικό και το ευρωπαϊκό συμφέρον, τόνισε ο Βεστερβέλε. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Τουρκία παίζει και πρέπει να παίζει έναν ρόλο-κλειδί στην επίλυση πολλών διεθνών συγκρούσεων», δήλωσε ο Βεστερβέλε. Ευχαρίστησε την Αγκυρα για τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης γα τις αιματηρές συγκρούσεις στη γειτονική Συρία.

Σήμερα Τετάρτη ο Βεστερβέλε θα συμμετάσχει στην Κωνσταντινούπολη στις «14ες Συνομιλίες του Kronberg», που διοργανώνει το Ιδρυμα Bertelsmann το οποίο ασχολείται ιδιαίτερα με τις προκλήσεις από τις εξεγέρσεις στη Βόρειο Αφρική και άλλα μέρη του αραβικού κόσμου.


SpiegelOnline: «Ντιμπέιτ» Μάνου – Χαραλαμπίδου

«Ντιμπέιτ» μέσω Skype ανάμεσα στον πρόεδρο της «Δράσης» Στέφανο Μάνο και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου δημοσιεύει το Spiegel-Online με τίτλο «Τότε σε έναν χρόνο θα είμαστε έξω από το ευρώ» και υπότιτλο «Η Ελλάδα είναι στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης και η Αριστερά θέλει παρ’ όλα αυτά να καταγγείλει το πρόγραμμα λιτότητας. Υπάρχει εναλλακτική για την έξοδο από το ευρώ; Και τι θα ακολουθούσε; Το Spiegel-Online ζήτησε από τον πρόεδρο των ελλήνων φιλελευθέρων να συζητήσει με μια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ»:

Ο κ. Μάνος υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να καταγγελθεί η δανειακή σύμβαση, γιατί τότε θα φύγουμε από το ευρώ. Μπορεί βέβαια – λέει – να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το πρόγραμμα λιτότητας και τους όρους του, αλλά μόνον υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Και γι’ αυτό χρειάζεται πρώτα να εφαρμοστούν βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Η Χαραλαμπίδου αντιτείνει ότι πρέπει να ακυρωθούν οι συμφωνίες με την τρόικα, που βυθίζουν τον ελληνικό λαό στη φτώχια, την ανεργία και τον εξωθούν στη μετανάστευση. Αλλωστε τα χρήματα από τα διεθνή δάνεια δεν δίνονται για μισθούς, συντάξεις, το σύστημα υγείας ή την παιδεία. Με τα χρήματα κλείνουν απλώς τρύπες του χρέους και ξεπληρώνονται οι δανειστές μεγαλοκαρχαρίες. Η προειδοποίηση «Ή πρόγραμμα λιτότητα ή δραχμή» έχει στόχο απλώς να φοβίσει τους Ελληνες.

Ο Μάνος τονίζει ότι η Ελλάδα έχει υπέρογκο δημόσιο χρέος, επειδή οι Ελληνες ζούσαν πέρα από τις δυνατότητές τους. Αν δεν το παραδεχτούν, δεν πρόκειται να βελτιωθεί η κατάσταση και να ανασυγκροτηθεί η οικονομία. Αν δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις έναντι των ευρωπαίων, που χορηγούν τη βοήθεια, τότε αυταπατώνται και βλάπτουν τον εαυτό τους. Συνέπεια θα είναι η έξοδος από την ευρωζώνη και την ΕΕ.

Η Χαραλαμπίδου προτείνει να στραφεί η Ελλάδα σε άλλες χώρες εκτός ΕΕ για δάνεια, όπως στην Κίνα ή στη Ρωσία, αλλά ο Μάνος τα θεωρεί όλα αυτά ευσεβείς πόθους. Οπως λέει, οι χώρες αυτές δεν πρόκειται να μας δανείσουν, αν δεν εφαρμοστούν προηγουμένως μεταρρυθμίσεις. Επισημαίνει επίσης, ότι πέρα από την καταβολή τοκοχρεωλυσίων, η Ελλάδα θα πρέπει να καταφέρει να έχει περισσότερα έσοδα παρά δαπάνες. Και τότε θα μπορέσουν να μειωθούν οι φόροι και να καταγγελθούν οι συμφωνίες, όπως θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά πρώτα πρέπει να κοπούν όσα δεν χρειαζόμαστε και δεν αποδίδουν.

Η Χαραλαμπίδου συμφωνεί με τον Μάνο ότι πρέπει να μπει τάξη στο κράτος, αλλά αναρωτιέται τι θα γίνει με το 1 εκατομ. ανέργους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η ίδια, όπως λέει. Επιτίθεται στον Μάνο, λέγοντάς του ότι όποιος έχει ακόμα δουλειά στην Ελλάδα δουλεύει 12ωρα και πληρώνεται για μερική απασχόληση, ενώ θησαυρίζουν οι εφοπλιστές και οι μεγάλες εταιρείες, που συστηματικά επίσης φοροδιαφεύγουν.

Ο Μάνος λέει ότι τα ξέρει όλα αυτά, αλλά στοχεύει στον περιορισμό του σπάταλου κράτους, που εξέθρεψαν –όπως λέει– οι Σοσιαλιστές. Θεωρεί ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη και επανακαθιερώσει τη δραχμή. Ολα τα προϊόντα θα ακριβύνουν, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος τους εισάγεται από άλλες χώρες. Στις εξαγωγές η Ελλάδα είναι αδύναμη, γιατί δεν παράγει ποιοτικά προϊόντα. Χρειαζόμαστε αλλαγή νοοτροπίας, που το πρόγραμμα λιτότητας ευνοεί, λέει ο Μάνος.

Η Χαραλαμπίδου επισημαίνει ότι δεν είναι το βασικό ζήτημα το ευρώ, αλλά η διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς ζωής στους έλληνες πολίτες, και όχι επιστροφή στη φτώχια της δεκαετίας του ’60, που οι άνθρωποι μετανάστευαν στη Γερμανία. Η ίδια προτείνει μεγαλύτερη φορολόγηση των πλουσίων εφοπλιστών και επιχειρηματιών.

Στο ερώτημα του Spiegel αν θα στοιχημάτιζαν πως η Ελλάδα μετά από ένα χρόνο θα είναι ακόμα στο ευρώ ο Μάνος απαντά: «Αν οι έλληνες πολίτες συνεχίσουν να παραβλέπουν την πραγματικότητα και να τρέφουν ευσεβείς πόθους, μετά από ένα χρόνο θα είμαστε έξω από το ευρώ». Και η Χαραλαμπίδου λέει: «Δεν θέλω να κάνω προγνώσεις. Εμείς θέλουμε μια Ευρώπη διαφορετική, στην οποία τον κεντρικό ρόλο θα παίζουν οι άνθρωποι –και όχι οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk