Ι. Μανιάτης: Εθνική ηγεσία και όχι σκορποχώρι την 7η Μαΐου

Η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων ενδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας στο εξωτερικό, επισημαίνει ο κ. Ι. Μανιάτης, υφυπουργός Περιβάλλοντος και υποψήφιος βουλευτής του ΠαΣοΚ στην Αργολίδα, επικαλούμενος την εμπειρία του από την κυβέρνηση Παπαδήμου σε ό,τι αφορά τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες.

Η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων ενδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας στο εξωτερικό, επισημαίνει ο κ. Ι. Μανιάτης, υφυπουργός Περιβάλλοντος και υποψήφιος βουλευτής του ΠαΣοΚ στην Αργολίδα, επικαλούμενος την εμπειρία του από την κυβέρνηση Παπαδήμου σε ό,τι αφορά τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες.

Ο κ. Μανιάτης, προειδοποιεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι: Ή κάνει μια υπεύθυνη και κοινωνικά δίκαιη προσπάθεια για να υπερασπίσει την παραμονή της στο ευρώ ή θα μπει στις μεγάλες περιπέτειες που φέρνει η εθνική μοναξιά. «Τρίτος ρεαλιστικός δρόμος δεν υπάρχει», τονίζει και προσθέτει ότι η χώρα θα πρέπει την 7η Μαΐου θα πρέπει να έχει εθνική ηγεσία και όχι ένα «σκορποχώρι».

-Πώς αποτιμάτε την κυβέρνηση Παπαδήμου; Θεωρείτε ότι η συνεργασία περισσότερων κομμάτων βοήθησε να προχωρήσουν δύσκολα θέματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη, όπως οι έρευνες για τα κοιτάσματα πετρελαίου;

«H κυβέρνηση Παπαδήμου έδειξε πως μπορεί να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για το καλό της χώρας. Χωρίς αμφιβολία αυτό από μόνο του είναι ένα θετικό κεκτημένο για την Ελλάδα, που δυστυχώς έχει διαμορφώσει ιστορικά μια πολιτική κουλτούρα συγκρούσεων με μικροκομματικές και αδιέξοδες για όλα τα εθνικά θέματα σκοπιμότητες.

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες οφείλω να σημειώσω ότι και στο διάστημα της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά και στο διάστημα της κυβέρνησης Παπαδήμου, η συναίνεση, από μεγάλη κοινοβουλευτική – κομματική πλειοψηφία στις πολιτικές που χαράξαμε και υλοποιήσαμε, βάζοντας τέλος στην ακινησία και την αδράνεια 15 χρόνων, υπήρξε πραγματικά εντυπωσιακή. Έχοντας δε, τη βασική ευθύνη όλων των σχετικών διαπραγματεύσεων και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, σας βεβαιώνω ότι αυτό μετράει πολύ».

-Σε τι στάδιο βρίσκεται η διαδικασία επιλογής των εταιρειών που θα αναλάβουν τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στη Δυτ. Ελλάδα και νοτίως της Κρήτης;

«Στις 2 Μαρτίου είχαμε τη γνωστή εξαιρετική εθνική επιτυχία με την κατάθεση οκτώ δεσμευτικών προσφορών από τις μεγαλύτερες εταιρίες σεισμικών ερευνών στον κόσμο. Αποτελεί μήνυμα εμπιστοσύνης της διεθνούς βιομηχανίας πετρελαίου προς την ελληνική οικονομία στην προσπάθεια που έχει αναληφθεί για εκσυγχρονισμό και βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Οι σεισμικές έρευνες θα αναδείξουν σε ποιες περιοχές υπάρχουν πιθανότητες εξεύρεσης αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων, ώστε να προχωρήσουμε στην προκήρυξη διαγωνισμών για παραχώρηση περιοχών προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Η Επιτροπή Αξιολόγησης που απαρτίζεται από εξειδικευμένους επιστήμονες του χώρου και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων Υπουργείων, έχει ήδη προχωρήσει στην αξιολόγηση των προσφορών και έχει ζητήσει διευκρινίσεις για καίρια θέματα που αφορούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τους οικονομικούς όρους των προσφορών, ώστε στη συνέχεια να προσκληθούν οι εταιρίες σε διαπραγμάτευση.

Ωστόσο, προκειμένου η διαδικασία αυτή να μην βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, σε συνεννόηση με τα κόμματα που έχουν στηρίξει την εθνική αυτή προσπάθεια, έκρινα σκόπιμο το αποτέλεσμα του διαγωνισμού να μην αποτελέσει αντικείμενο προεκλογικής διαμάχης και η διαδικασία να ολοκληρωθεί αμέσως μετά τις επικείμενες εκλογές. Στην πραγματικότητα, με δεδομένο το σύνθετο έργο που έχει να επιτελέσει η επιτροπή τις αμέσως επόμενες ελάχιστες εβδομάδες προκειμένου να διαμορφώσει πλήρη και τεκμηριωμένη εισήγηση, δεν πρόκειται να υπάρξει απολύτως καμία καθυστέρηση στην ανάδειξη του αναδόχου».

– Είσαστε αισιόδοξος ότι αυτές οι έρευνες θα βοηθήσουν την Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τα ενεργειακά της αποθέματα ή θα πρέπει να προχωρήσει ταυτοχρόνως και το θέμα της ΑΟΖ; Ο κ. Αντ. Σαμαράς σας κατηγόρησε στο Ζάππειο για μεγάλη καθυστέρηση και ατολμία στην ανακήρυξη ΑΟΖ.

«Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή το προφανές και αυτονόητο ότι το ζήτημα της ΑΟΖ είναι ζήτημα αποκλειστικής αρμοδιότητας του εκάστοτε υπουργού Εξωτερικών, του εκάστοτε Πρωθυπουργού και ασφαλώς του εκάστοτε Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας και όχι αρμοδιότητα του υπουργείου Ενέργειας. Έχω πολλές φορές δηλώσει δημόσια ότι ξεκινήσαμε με τις περιοχές όπου έχουν πραγματοποιηθεί κατά το παρελθόν έρευνες που αναδεικνύουν το πετρελαϊκό τους δυναμικό και που φιλοδοξούμε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Επίσης έχω πολλές φορές τονίσει ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν θα αφήσει ανεξερεύνητη για αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου και ιδιαίτερα των Υ/Α ούτε μια σπιθαμή χερσαίας περιοχής και θαλάσσιας έκτασης όπου ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα. Εξάλλου σε όλο το μέχρι τώρα σχεδιασμό των δράσεών μας, βρισκόμαστε σε πλήρη συντονισμό και συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα οποία διαχειρίζονται με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα το σημαντικότατο για τη χώρα και τα εθνικά μας δίκαια θεσμό της ΑΟΖ. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω βαθιά ότι στο ζήτημα αυτό μπορούμε να ενώσουμε όλες τις πατριωτικές δυνάμεις της χώρας και ο συνολικός χειρισμός του θέματος να γίνει χωρίς καμία μικροκομματική ή άλλη σκοπιμότητα».

-Θεωρείτε εφικτό τον στόχο να είναι το ΠαΣοΚ πρώτο κόμμα στις εκλογές; Εσείς στην Αργολίδα, όπου είσαστε υποψήφιος τι κλίμα εισπράττετε από τους ψηφοφόρους σας;

«Ο λαός μας καλείται να πάρει την πιο κρίσιμη απόφαση στη μεταπολιτευτική του ιστορία. Οι δρόμοι είναι δύο: Ή θα κάνουμε μια υπεύθυνη και κοινωνικά δίκαιη προσπάθεια για να υπερασπίσουμε το ιστορικό κεκτημένο της ένταξής μας στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και στο ευρώ, ή θα μπούμε στις μεγάλες περιπέτειες που φέρνει η εθνική μοναξιά. Τρίτος ρεαλιστικός δρόμος δεν υπάρχει.

Πιστεύω ότι αυτή η συνειδητοποίηση θα μετρήσει πάνω απ’ όλα για την επιλογή των πολιτών. Το εισπράττω κι εγώ άλλωστε αυτό στην Αργολίδα. Είναι παράλογο να θέλει κανείς να πριονίσει μόνος του το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται. Συνεπώς πιστεύω ότι οι πολίτες θα δώσουν πρωταγωνιστικό ρόλο και λόγο στο ΠαΣοΚ για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων μιας αυτοδύναμης Ελλάδας μέσα σε μια πιο αλληλέγγυα Ευρώπη, η οποία επιτέλους φαίνεται ότι αρχίζει να συνειδητοποιεί την πανευρωπαϊκή αναγκαιότητα άμεσης ανάληψης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και διάθεσης αναπτυξιακών κονδυλίων».

-Ως καθηγητή Πανεπιστημίου σας ενοχλεί που η νεολαία έχει γυρίσει την πλάτη της στην πολιτική; Εσείς τι λέτε στους άνεργους νέους που αναζητούν προοπτική στη ζωή τους; Αποδέχεστε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου φέρει ευθύνες για την ύφεση και την υψηλή ανεργία;

«Οφείλουμε να πούμε μια μεγάλη αλήθεια. Το πιστόλι δεν ήταν στο τραπέζι. Μακάρι να ήταν, αλλά αυτό θα μπορούσε να είχε νόημα το 2008 ή στις αρχές του 2009. Όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν αργά, βρέθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο. Η δημοσιονομική κρίση και η συνεπαγόμενη ύφεση ήταν πλέον στο σαλόνι του σπιτιού μας. Αυτή η εξέλιξη βεβαίως έχει ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος, ειδικά για τους νέους ανθρώπους που θεωρούν τους εαυτούς τους ως μια χαμένη γενιά.

Κατανοώ λοιπόν το θυμό τους για την πολιτική αλλά η λύση δεν είναι ούτε η παραίτηση, ούτε η παρορμητική άρνηση των πάντων σε μια ισοπεδωτική λογική του μπάχαλου και της μηδενιστικής προσέγγισης του «όλοι τους είναι ίδιοι». Λύση για τους νέους είναι να βάλουν τα δυνατά τους, ώστε με τις ιδέες, τη δουλειά, τη φαντασία, το πάθος για δημιουργία, την καινοτομία, την ακεραιότητα του ήθους, και κυρίως με την ορμή της νιότης να πάρουν πάνω τους την Ελλάδα και να την πάνε μπροστά».

-Διακρίνετε ότι μπορεί να αποτυπωθεί και στις ελληνικές κάλπες μια ακραία συντηρητική στροφή στο εκλογικό σώμα όπως συνέβη στη Γαλλία; Βλέπουμε τη Χρυσή Αυγή να βρίσκεται σε ανοδική πορεία

«Σε αυτό τον τόπο έχουμε 1.000.000 θύματα από τους Ναζί. Κάθε γωνιά της χώρας είναι ποτισμένη από το αίμα και τα δάκρυα των σφαγών και των θηριωδιών που έκαναν τα ανθρωπόμορφα τέρατα των Ες Ες. Αδυνατώ να πιστέψω πως ο οποιοσδήποτε Έλληνας, με στοιχειώδη έστω αγάπη στην πατρίδα, θα πάει στην κάλπη να ψηφίσει το νεοχιτλερισμό».

-Σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας έπειτα από τις εκλογές θα προτιμούσατε ένα σχήμα ΠαΣοΚ – ΝΔ ή μια κυβέρνηση με ευρύτερη στήριξη;

«Ο καθένας μας μπορεί να έχει όποια προτίμηση θέλει, το θέμα όμως είναι η σταθερότητα, η αποτελεσματικότητα και η κοινωνική αλληλεγγύη με προοδευτική κατεύθυνση. Αυτοί είναι οι κρίσιμοι όροι για να πάμε σε ανάκαμψη και υπέρβαση των αδιεξόδων. Δεν θα είχε συνεπώς κανένα νόημα μια κυβέρνηση συνεργασίας με διαφωνίες, ασυνεννοησία και αλληλουπονομεύσεις. Θα ήταν καταστροφικό για τον τόπο.

Στις 7 Μαΐου η Ελλάδα πρέπει να έχει εθνική ηγεσία και όχι ένα «σκορποχώρι». Γι’ αυτό και η ψήφος στο ΠαΣοΚ είναι η μόνη υπεύθυνη επιλογή κάθε πολίτη που αγαπά ειλικρινά την πατρίδα του και νοιάζεται για το μέλλον των παιδιών του».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα