Ο πολιτικός κόσμος για τον Αν. Πεπονή

«Παράδειγμα πολιτικού, παράδειγμα ήθους και εντιμότητας» χαρακτηρίζει τον Αναστάσιο Πεπονή ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην δήλωσή του με αφορμή το θάνατο του πρώην υπουργού

«Υπήρξε ένας χαρισματικός πολιτικός, που με τις μεταρρυθμιστικές του πρωτοβουλίες και τους αγώνες του για τη Δημοκρατία, σημάδεψε τη μεταπολιτευτική ζωή της χώρας μας» τόνισε στο συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο του Αναστάση Πεπονή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

«Παράδειγμα πολιτικού, παράδειγμα ήθους και εντιμότητας» τον χαρακτηρίζει ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην δήλωσή του.

Ο Πρωθυπουργός σημειώνει στην ανακοίνωσή του για τον Αναστάσιο Πεπονή:

«Συνέδεσε τη ζωή του με την πορεία της Δημοκρατικής Παράταξης. Και πρωταγωνίστησε σε μερικές από τις κρισιμότερες στιγμές της πολιτικής ζωής του τόπου, πριν και μετά τη Μεταπολίτευση.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την γενναία στάση του απέναντι στο πραξικόπημα του Παλατιού τον Ιούλη του ’65 και την απόφασή του, ως Γενικού Διευθυντή του τότε Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, να μεταδώσει το Μήνυμα του Γεωργίου Παπανδρέου προς τον Ελληνικό λαό, με το οποίο κατήγγειλε τα σχέδια του Παλατιού.

Όπως και την απόφασή του να υπερασπιστεί σθεναρά το θεσμικό πλαίσιο που ο ίδιος εισήγαγε το 1994, για τις αξιοκρατικές προσλήψεις στο Δημόσιο.

Πρόκειται για δύο σημαντικά παραδείγματα από τον πολυκύμαντο πολιτικό βίο του Αναστάση Πεπονή, που όμως χαρακτηρίζουν και την γενικότερη στάση του στην πολιτική αλλά και προσωπική του ζωή.
Ο Αναστάσης Πεπονής υπήρξε φωτεινό παράδειγμα αφοσίωσης και σταθερότητας στους στόχους του, στις αρχές του, στην ιδεολογία του.
Για σαράντα και πλέον χρόνια έδωσε αγώνες για την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη λαϊκή κυριαρχία.
Ασυμβίβαστος πάντα, χωρίς να υπολογίζει προσωπικό ή πολιτικό κόστος, έδινε μάχες για τις αρχές του, για τις ιδέες του, ξεκινώντας από φοιτητής με την συμμετοχή του στον παράνομο αντιστασιακό Τύπο.
Ο Αναστάσης Πεπονής υπήρξε αγωνιστής της δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο για την αντιδικτατορική του δράση. Αποφυλακίστηκε με την πρώτη μερική Αμνηστία, αλλά στη συνέχεια εκτοπίστηκε δύο φορές και συνελήφθη άλλες δύο από την ΕΣΑ και κρατήθηκε σε αυστηρή απομόνωση.
Άνθρωπος με σταθερές αξίες, υπηρέτησε την πολιτική με συνέπεια και εισήγαγε νέα πρότυπα – τομές στη Δημόσια Διοίκηση της χώρας.
Τίμησε με την παρουσία του το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ διετέλεσε πολλές φορές Υπουργός στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Το βαθύ αποτύπωμα που άφησε στον δημόσιο βίο της χώρας ας αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας και οδηγό στις προσπάθειές μας για ένα καλύτερο μέλλον.
Ο Αναστάσης Πεπονής, υπήρξε ένας ανεκτίμητος συναγωνιστής στο Κίνημά μας.
Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Σαμαράς: «Σημαιοφόρος της εντιμότητας ο Πεπονής»
Με ιδιαίτερα θερμή και συνάμα συγκινητική δήλωση «αποχαιρέτησε» τον Αναστάσιο Πεπονή, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, αποκαλώντας τον μεγάλο Έλληνα και ασυμβίβαστο μαχητή της Δημοκρατίας.

«Στη μακρά πολιτική διαδρομή του υπήρξε σημαιοφόρος της εντιμότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Άφησε την προσωπική του σφραγίδα – σφραγίδα ηθικής – στη νεότερη πολιτική μας ιστορία. Συνέδεσε το όνομά του με την αξιοκρατία, καθιερώνοντας τον πρωτοποριακό για την Ελλάδα θεσμό του Α.Σ.Ε.Π.» σημείωσε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Ο ίδιος, άλλωστε, δεν χώριζε τους Έλληνες ανάλογα με τις κομματικές τους προτιμήσεις και ούτε υιοθέτησε ποτέ πρακτικές αποκλεισμών. Ο Σάκης Πεπονής τίμησε, έμπρακτα, το δημόσιο βίο της Πατρίδας μας και άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε ότι στάθηκε όρθιος σε δύσκολες περιστάσεις και υπηρέτησε με σθένος τα συμφέροντα του Ελληνισμού. «Μετουσίωνε σε έργο, το γνήσιο πατριωτισμό που τον χαρακτήριζε και αποδείκνυε ευαισθησία, σύνεση και τόλμη στα μεγάλα εθνικά μας ζητήματα. Στους οικείους του εκφράζω τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μου. Η μνήμη του θα είναι αιώνια» συνέχισε.

Ξεχωριστή η προσφορά του στην πατρίδα
Ο γραμματέας του ΠαΣοΚ, κ. Μ. Καρχιμάκης σημειώνει εξάλλου στην δήλωσή του για τον Αναστάσιο Πεπονή: «Το ΠαΣοΚ, εκφράζει τη βαθιά του θλίψη, για την απώλεια του Σάκη Πεπονή.

Ο Σάκης Πεπονής, υπήρξε πολιτικός με ξεχωριστό ήθος και ξεχωριστή προσφορά στην πατρίδα, πρωταγωνιστής των αγώνων για την εδραίωση και τη διεύρυνση της Δημοκρατίας στη χώρα μας.
Ο νόμος – σταθμός που καθιέρωσε το ΑΣΕΠ και την αξιοκρατία των προσλήψεων στην Ελλάδα, φέρει την υπογραφή του.
Στους οικείους του, απευθύνω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ.Χάρης Παμπούκης έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του Αναστάση Πεπονή:

«Ο Αναστάσης Πεπονής, ένας πατριώτης αγωνιστής της Δημοκρατίας, υπηρέτησε τον τόπο μας για δεκαετίες με εντιμότητα και σπάνιο ήθος. Πρωταγωνιστής στους αγώνες για την πρόοδο του λαού μας, δίδαξε πως πρέπει να πορεύονται οι δημόσιοι άνδρες υπηρετώντας αρχές, αξίες και ιδανικά. Ο Α.Πεπονής είναι ενα «πρότυπο» και η διαχρονική του πορεία αποτελεί για όλους εμας, ένα εθνικά πολύτιμο μάθημα. Προσωπικά χάνω έναν πολύτιμο φίλο. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk