ΡΩΜΗ Τριάντα τρία εκατομμύρια ευρώ είναι πολλά λεφτά για να τα αγνοήσει ακόμα και η ναπολιτάνικη Μαφία (Καμόρα). Οταν μάλιστα η διαβόητη οργάνωση της Μαφίας έμαθε ότι τα χρήματα από τα κέρδη ενός δελτίου Λόττο έφτασαν στα λημέρια της, αποφάσισε να αναλάβει δράση και να ζητήσει το μερίδιό της από τους νικητές του τυχερού παιχνιδιού, μια παρέα 30 συναδέλφων σε εργοστάσιο στο Οσπενταλέτο ντ΄ Αλπίνολο, κοντά στο Αβελίνο. Ολα αυτά συνέβησαν το 2008 στην περιφέρεια της Καμπανίας, στη Νότια Ιταλία, όπου η Καμόρα είναι πανίσχυρη. Οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν την περασμένη εβδομάδα τα πέντε μέλη της οργάνωσης που έκαναν τον εκβιασμό.

Η παρέα των 30 χωρικών δεν πρόλαβε να χαρεί τα κέρδη από τον τυχερό λαχνό όταν άρχισαν οι κρούσεις από τα μέλη της Καμόρα, που έχουν μάθει να παίρνουν το μερίδιό τους από κάθε συναλλαγή στην επικράτεια της δικαιοδοσίας τους. Οπως σε όλον τον κόσμο έτσι και στην Ιταλία τα ονόματα των νικητών αυτών των παιχνιδιών δεν γίνονται γνωστά, αλλά για την Καμόρα δεν ήταν καθόλου δύσκολο να εντοπίσει ποιοι ήταν οι κάτοχοι των 33 εκατομμυρίων. Μέσα σε λίγες εβδομάδες είχε τον κατάλογο με τα ονόματα και αμέσως τα μέλη της έπιασαν δουλειά: άρχισαν τις επισκέψεις και στους 30- έναν προς έναν- λέγοντάς τους ότι εάν δεν καταθέσουν τον οβολό τους δεν πρόκειται να δουν άσπρη μέρα.

Σύμφωνα με τη «Repubblica», σε έναν από τους στόχους είπαν ότι θα τον… βομβαρδίσουν εάν δεν τους πληρώσει τα χρήματα που του ζητούσαν. Η ιταλική αστυνομία δεν είναι ακόμα σε θέση να ανακοινώσει το ακριβές ύψος των ποσών που άλλαξαν χέρια, αλλά τρεις μήνες μετά τη νίκη στο Λόττο είχε ήδη γίνει η πρώτη πληρωμή από 40.000

ευρώ.

Η αστυνομία ανακάλυψε τον εκβιασμό στο πλαίσιο έρευνας για τις σχέσεις της Μαφίας με επιχειρηματίες και χάρη σε υποκλοπές συνομιλιών. Σύμφωνα με τον Ρομπέρτο Σαβιάνο, το συγγραφέα του περίφημου βιβλίου «Γόμορρα», που αναφέρεται στη δράση της Καμόρα και έγινε ταινία, ο συγκεκριμένος εκβιασμός αποτελεί ουσιαστικά την πράξη ενηλικίωσης του 19χρονου Μάρκο Αντόνιο Τζενοβέζε, ο οποίος έχει αναλάβει τη φαμίλια Κάβα-Τζενοβέζε, μετά τη φυλάκιση του πατέρα του Μοντεστίνο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ιταλική Μαφία ενδιαφέρεται για τα κέρδη από το Λόττο και άλλα τυχερά παιχνίδια. Γι΄ αυτό τον λόγο εξάλλου οι νικητές κρατούν χαμηλό προφίλ και προσπαθούν να μην κάνουν γνωστή τη νίκη τους. Ορισμένοι δωροδοκούν μάλιστα τους ιδιοκτήτες των πρακτορείων για να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό. Το 2003 η οργάνωση Ντρανγκέτα, που δρα στην Καλαβρία, επιχείρησε να εκβιάσει τον νικητή ενός δελτίου Λόττο, ο οποίος είχε κερδίσει οκτώ εκατομμύρια ευρώ.