ΝΤΕΝΒΕΡ

Ατομα που λαμβάνουν το αντιπηκτικό φάρμακο βαρφαρίνη αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο ακατάσχετης αιμορραγίας ή θρομβώσεων σε περίπτωση που παράλληλα λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής τα οποία περιέχουν πλήθος συστατικά όπως το gingko, το σκόρδο και τα ιχθυέλαια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ειδικοί του Ιατρικού Κέντρου Ιntermountain στο Σολτ Λέικ Σίτι ανέφεραν κατά τη διάρκεια του

ετησίου συνεδρίου της Εταιρείας για τον Καρδιακό Ρυθμό στο Ντένβερ ότι οκτώ στα δέκα συμπληρώματα διατροφής είναι πιθανόν να εμφανίζουν επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις με το δημοφιλές αντιπηκτικό φάρμακο, είτε ενισχύοντας είτε μειώνοντας τη δράση του ανάλογα με την περίπτωση.

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές επέλεξαν τα 20 πιο δημοφιλή, σύμφωνα με τις πωλήσεις τους στις ΗΠΑ, φυτικά συμπληρώματα διατροφής και τα 20 πιο δημοφιλή μη φυτικά συμπληρώματα και μελέτησαν πώς αλληλεπιδρούν με τη βαρφαρίνη.

Οπως προέκυψε, περισσότερα από τα μισά συμπληρώματα και των δύο κατηγοριών επηρέαζαν τη δράση της βαρφαρίνης. Πολλά από αυτά αύξαναν τον κίνδυνο αιμορραγίας στους ασθενείς που ελάμβαναν το αντιπηκτικό φάρμακο, ενώ περισσότερα από το ένα τρίτο μείωναν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Συγκεκριμένα, αύξηση του κινδύνου αιμορραγίας παρουσιάστηκε σε ό,τι αφορούσε τη χρήση συμπληρωμάτων που περιείχαν σκόρδο, μύρτιλλο και ginkgo. Αλλά και πλήθος άλλα στοιχεία των συμπληρωμάτων, όπως η γλυκοζαμίνη/χονδροϊτίνη, τα λιπαρά οξέα των ψαριών, το έλαιο νυχτολούλουδου, το συνένζυμο Q10, η σόγια, η μελατονίνη, το τζίνσενγκ και το βαλσαμόχορτο (St John΄s wort), παρενέβαιναν στη δράση της βαρφαρίνης.