* Παρακολούθησα (καθυστερημένα) τους τρεις πρώτους κύκλους του «Californication», ενός σίριαλ που είχε κάνει αίσθηση στο εξωτερικό. Για άλλη μία φορά απόρησα με την ατολμία, ανικανότητα κτλ. ημών των Ελλήνων να πούμε κάτι ουσιαστικό μέσα από τις ψυχαγωγικές σειρές. Γιατί και η ψυχαγωγία μπορεί να έχει ιδιαίτερο ειδικό βάρος… * Το πολυβραβευμένο με Χρυσές Σφαίρες και ΕΜΜΥ σίριαλ (ο τίτλος του παίζει με τις λέξεις California, όπου διαδραματίζεται, και fornication, δηλαδή συνουσία), κάποια επεισόδια του οποίου είχαν προβληθεί από τον Σκάι, μπορεί να σόκαρε με τις τολμηρές σκηνές του, εκτιμήθηκε όμως για εκείνα που με τόσο ευφυή και ουσιαστικό τρόπο έλεγε. Θέμα του, το αδιέξοδο του σύγχρονου ανθρώπου, που όσο πιο έξω το ρίχνει τόσο πιο μόνος είναι.

* Ο Ντέιβιντ Ντουκόβνι (γνωστός στο ελληνικό κοινό ως πρωταγωνιστής της σειράς «Χ-Files») είναι ο Χανκ, ένας κάποτε επιτυχημένος συγγραφέας, ο οποίος πλέον ζει μόνο για να πίνει, να σνιφάρει και να κάνει σεξ με όποια συναντήσει- παραμένοντας πάντα ερωτευμένος με την πρώην σύζυγό του που τον εγκατέλειψε μη αντέχοντας την ελαφρότητά του.

* Μόνο ελαφρότητα δεν είναι όμως αυτό που χαρακτηρίζει τον Χανκ. Ο αντιήρωας φωνάζει (κάνοντας το ένα λάθος μετά το άλλο) τη μοναξιά του, την απόγνωσή του, τη θλίψη του, τον φόβο του μπροστά σε μια ζωή που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.

* Αναμένοντας τον τέταρτο κύκλο, βρέθηκα να παρακολουθώ το… Greekfornication. Τη δική μας, πολύ πιο trash αλλά και σπαρακτική εκδοχή του εξ Αμερικής σίριαλ. Με πρωταγωνίστρια μια κοπέλα που, ενώ ξεκίνησε για να κατακτήσει τον κόσμο της πασαρέλας, κατέληξε εθνική πορνοστάρ. Χρησιμοποιώ τη λέξη σπαρακτική αναφερόμενος στην Τζούλια Αλεξανδράτου γιατί η ιστορία της δεν είναι μυθοπλασία. Και γιατί τώρα που άπαντες οι ενδιαφερόμενοι χόρτασαν από το πορνό της, το μόνο που προκαλεί η εναγώνια προσπάθειά της να υπάρξει… αξιοπρεπώς (πώς, έπειτα από όλα αυτά;) είναι θλίψη.

* Η θλίψη αφορά βεβαίως και το περιβάλλον της. Ο τρόπος που η οικογένειά της και οι γνωστοί της εξακολουθούν να χειρίζονται την υπόθεση επιβεβαιώνει περίτρανα το ψυχοσυναισθηματικό χάος όλων εκείνων που ζουν μέσα από την και για την τηλεόραση. Δηλώσεις του μπαμπά, δηλώσεις της μαμάς, δηλώσεις της Μαρίας Ιωαννίδου που κάποτε έκανε παρέα με τους Αλεξανδράτους και υπήρξε δασκάλα χορού της Τζούλιας… Δηλώσεις και ενός δικηγόρου σύμφωνα με τις οποίες: «Ερχεται Πάσχα και θέλω όλη η οικογένεια να βγει αγκαλιασμένη στα κανάλια!».

* Για άλλη μία φορά αυτό είναι το θέμα: τα κανάλια. Η οικογένεια πρέπει να αγαπηθεί για να βγει στα κανάλια!

* Οχι, λοιπόν, εφέτος το Πάσχα ο Πέτρος Γαϊτάνος με τους ύμνους του είναι ντεπασέ. Αυτή τη φορά το «Τροπάριο της Κασσιανής» θα το ψάλουν οι πανελίστες στις κουτσομπολίστικες εκπομπές, με προεξάρχουσα της χορωδίας την Τατιάνα Στεφανίδου. Τη γυναίκα που έβγαλε την Τζούλια στον αέρα για να μιλήσουν περί τσόντας- όπως σε άλλα «Αξίζει να το δεις» μιλάνε για κακοποιημένες από τους βάναυσους συζύγους τους γυναίκες… Ετσι απλά!

* Εφέτος «η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή», είναι κατάξανθη, έχει γαλανά (αλλά άδεια) μάτια, μιλάει σαν να είναι ελαφρώς μεθυσμένη και είναι εμφανώς ανίκανη να καταλάβει τι έκανε, τι κάνει και πού μπορεί να την οδηγήσουν αυτά που σίγουρα θα συνεχίσει να κάνει. Η εικόνα από μόνη της δεν είναι σπαρακτική;

* Ο δε «Κύριος» τον οποίο επικαλείται η γνήσια Κασσιανή εν προκειμένω δεν είναι αόρατος. Είναι… εταιρεία τηλεοπτικών μετρήσεων. Αυτή καθορίζει το παιχνίδι με τα νούμερά της. Σε αυτήν προστρέχουν όσοι θέλουν να γίνουν διάσημοι, έτοιμοι να πληρώσουν το όποιο κόστος. Παρακαλώντας: «Μη με την σην δούλην παρίδης, Ο αμέτρητον έχων το έλεος». «Μην καταφρονέσεις τη δούλη σου, εσύ που έχεις τ΄ αμέτρητο έλεος». Δώσ΄ της και άλλα νούμερα, και αυτή θα σου δώσει το σώμα της και την ψυχή της. Greekfornication! Και όποιος διακρίνει καμιά Ανάσταση εκεί, στο βάθος, ας ενημερώσει και τους υπολοίπους για να τη γιορτάσουμε.