Στον αέρα οι κρίσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα

Σε μια στιγμή που το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής για λάθη και παραλείψεις στη μεγάλη φωτιά της Βορειανατολικής Αττικής, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών βρίσκεται μπροστά σε έναν ακόμη μεγάλο πονοκέφαλο. Η ιεραρχία του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και η διαδικασία κρίσεων κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα από δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που επιβάλλουν στο υπουργείο Εσωτερικών την επαναπρόσληψη ενός 49χρονου αξιωματικού της Πυροσβεστικής, ο οποίος αποστρατεύθηκε προ διετίας στις ετήσιες κρίσεις.

Στον αέρα οι κρίσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα | tovima.gr

Σε μια στιγμή που το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής για λάθη και παραλείψεις στη μεγάλη φωτιά της Βορειανατολικής Αττικής, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών βρίσκεται μπροστά σε έναν ακόμη μεγάλο πονοκέφαλο. Η ιεραρχία του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και η διαδικασία κρίσεων κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα από δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που επιβάλλουν στο υπουργείο Εσωτερικών την επαναπρόσληψη ενός 49χρονου αξιωματικού της Πυροσβεστικής, ο οποίος αποστρατεύθηκε προ διετίας στις ετήσιες κρίσεις. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, ο πυροσβέστης είναι πολιτικός υπάλληλος και όχι στρατιωτικός (όπως δηλαδή στις Ενοπλες Δυνάμεις, στην ΕΛ.ΑΣ. κ.α.) και πρέπει να φεύγει μετά τη συμπλήρωση 35ετίας από το Πυροσβεστικό Σώμα. Η απόφαση αυτή δημιουργεί δεδικασμένο που ουσιαστικά καταργεί τις κρίσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα αφού κανείς αξιωματικός του δεν θα μπορεί να αποστρατευθεί πριν από τη συμπλήρωση 35ετίας ή προτού συμπληρώσει το 60ό ή 65ο έτος ηλικίας, ανάλογα με τον βαθμό του. Επιπλέον τεράστιο πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί από αιτήματα επαναπρόσληψης που αναμένεται να υποβάλουν πιθανόν δεκάδες άλλοι αξιωματικοί που αποστρατεύθηκαν από το Πυροσβεστικό Σώμα με χαμηλότερους βαθμούς. Το υπουργείο Εσωτερικών δεν προχωρεί στην επαναπρόσληψη του δικαιωθέντος δικαστικώς αξιωματικού της Πυροσβεστικής και αναζητεί νομική φόρμουλα ώστε «να μην τιναχθεί στον αέρα η Πυροσβεστική», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο αξιωματικός κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης που είχε πολυετή θητεία στη Διεύθυνση Εμπρησμών και Διοίκηση Κρισίμων Υπηρεσιών του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ο κ. Γκουρμπάτσης αποστρατεύθηκε κατά τις ετήσιες κρίσεις της Πυροσβεστικής τον Μάρτιο του 2007, με τον βαθμό του υποστρατήγου, κι ενώ είχε συμπληρώσει 27 χρόνια παρουσίας στο Σώμα. Οπως ανέφερε στην προσφυγή του, η αποπομπή του από την Πυροσβεστική έγινε «παρατύπως και επειδή θεωρήθηκε ότι ανήκει σε ομάδα αξιωματικών που ήταν αντίθετη στον τότε αρχηγό του Σώματος κ. Ανδρέα Κόη». Μάλιστα κατέθεσε μήνυση κατά του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής επειδή έπρεπε να αυτοεξαιρεθεί από την αξιολόγησή του, γιατί υπήρχε προηγούμενο «δυσμενούς» αναφοράς που είχε συντάξει ο κ. Κόης εναντίον του κ. Γκουρμπάτση το 2006. Υστερα από αυτή τη μήνυση ασκήθηκαν σχετικές διώξεις και η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 20 Οκτωβρίου.

Μετά την απόρριψη του αιτήματος επανόδου του από τα αρμόδια συμβούλια της Πυροσβεστικής, ο κ. Γκουρμπάτσης κατέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Τμήμα Αναστολών, το οποίο εξέδωσε την απόφαση 280/2009 σύμφωνα με την οποία «είναι προδήλως βάσιμη η προσφυγή του κ. Γκουρμπάτση και αντισυνταγματική η αποστρατεία του». Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στο οποίο κατέφυγε στη συνέχεια ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής εξέδωσε την απόφαση 195/2009, στην οποία ορίζει «υποχρεωτική την επαναπρόσληψη του αξιωματικού στην Πυροσβεστική». Επιπλέον ο 49χρονος αξιωματικός ενημέρωσε με επιστολή του το Μαξίμου για την παράτυπη τακτική του υπουργείου Εσωτερικών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk