Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο σύστημα χειρουργικής

Ενας ρομποτικός da Vinci στο «Λαϊκό»

Ενα νέο, δυνατό «όπλο» για τη διενέργεια δύσκολων χειρουργικών επεμβάσεων βρίσκεται στη διάθεση των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου «Λαϊκό». Το υπερσύγχρονο σύστημα ρομποτικής χειρουργικής da Vinci εγκαταστάθηκε την περασμένη εβδομάδα εκεί. Πρόκειται για το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα που ενισχύει το «οπλοστάσιό» του με το σύστημα da Vinci. Τα εγκαίνια λειτουργίας του πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη από τον υπουργό Υγείας κ. Δ.Αβραμόπουλο, παρουσία της συζύγου τού Πρωθυπουργού κυρίας Νατάσας Παζαΐτη, του πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ.

Ενα νέο, δυνατό «όπλο» για τη διενέργεια δύσκολων χειρουργικών επεμβάσεων βρίσκεται στη διάθεση των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου «Λαϊκό». Το υπερσύγχρονο σύστημα ρομποτικής χειρουργικής da Vinci εγκαταστάθηκε την περασμένη εβδομάδα εκεί. Πρόκειται για το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα που ενισχύει το «οπλοστάσιό» του με το σύστημα da Vinci. Τα εγκαίνια λειτουργίας του πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη από τον υπουργό Υγείας κ. Δ.Αβραμόπουλο, παρουσία της συζύγου τού Πρωθυπουργού κυρίας Νατάσας Παζαΐτη, του πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Χρ.Κίττα, του προέδρου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρ.Στεφανάδη και άλλων εκπροσώπων της πολιτικής και επιστημονικής κοινότητας.

«Με αυτή την εξέλιξη ανοίγεται ένας νέος ορίζοντας και για μας τους γιατρούς και για το δημόσιο Σύστημα Υγείας, κυρίως όμως για τους έλληνες ασφαλισμένουςπου αποκτούν πρόσβαση σε μια άλλη ποιότητα χειρουργικής αντιμετώπισης,η οποία αλλάζει πλήρως και τα εγχειρητικά και τα μετεγχειρητικά δεδομένα» δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής, υπεύθυνος της Ρομποτικής Χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου «Λαϊκό», κ. Ν.Νικητέας. Η ρομποτική χειρουργική μέθοδος αποτελεί την πιο πρόσφατη, παγκοσμίως, επαναστατική εξέλιξη στον τομέα της λαπαροσκοπικής και ελάχιστα επεμβατικής τραυματικής χειρουργικής. Μεγιστοποιεί τις δυνατότητες των χειρουργών και καθιστά τις χειρουργικές επεμβάσεις λιγότερο επώδυνες, πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές για τους ασθενείς. Οι επεμβάσεις γίνονται πλέον με τομές λίγων χιλιοστών και η διαδικασία της επέμβασης είναι λιγότερο αιματηρή. Επίσης η διάρκεια της αναισθησίας είναι μικρότερη σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους, ο μετεγχειρητικός πόνος και η δυσφορία ελαχιστοποιούνται, ενώ οι ημέρες νοσηλείας μειώνονται σημαντικά και η επάνοδος των ασθενών στις καθημερινές συνήθειές τους είναι πολύ σύντομη. Να σημειωθεί ότι το ρομπότ δεν αντικαθιστά τον χειρουργό, αλλά λειτουργεί ως συνεργάτης υπό τον πλήρη έλεγχο και την καθοδήγηση του γιατρού.

Το σύστημα ρομποτικής χειρουργικής da Vinci εγκρίθηκε από τον FDΑ (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) τον Ιούλιο του 2000. Σήμερα χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο (ΗΠΑ, Ευρώπη, Ασία) περισσότερα από 870 ρομποτικά χειρουργικά συστήματα da Vinci, εκ των οποίων περίπου 180 στην Ευρώπη. Ως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 60.000

επεμβάσεις.

Το ρομποτικό σύστημα θα εφαρμοστεί άμεσα σε επεμβάσεις γενικής χειρουργικής και εντός του επομένου εξαμήνου η εφαρμογή του θα επεκταθεί στην ουρολογία και στις άλλες χειρουργικές ειδικότητες.

Επίσης η λειτουργία του ρομποτικού συστήματος στο «Λαϊκό» θα δώσει τη δυνατότητα στους έλληνες ειδικευόμενους χειρουργούς και φοιτητές να εκπαιδευθούν στη νέα μέθοδο, χωρίς να καταφύγουν γι΄ αυτόν τον λόγο στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk