ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.


Το γεμάτο απόγνωση βλέμμα του Αϊναρς Μπαγκάτσκις τα μαρτυρά όλα. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου αυτό το μαρτύριο» παραδέχεται ο λετονός γκαρντ, προσπαθώντας να ξεπεράσει το σοκ που έχει ζήσει στο παρκέ του «Αμπντί Ιπεκτσί». Ενας προημιτελικός του 32ου Ευρωμπάσκετ (Γιουγκοσλαβία – Λετονία), σαν ραντεβού με τον Διάβολο… Πέτζα Στογιάκοβιτς: Ο Διάβολος μεταμορφωμένος σε παίκτη του μπάσκετ. Το γλυκό παιδικό πρόσωπό του, που ξετρέλανε από την πρώτη στιγμή τους Αμερικανούς, είναι η φωτεινή πλευρά του φεγγαριού. Στο πίσω μέρος, ένας… Εωσφόρος των γηπέδων, μια διαρκής ζωντανή απειλή για κάθε αντίπαλο. Παίρνει την μπάλα και εκτελεί. Τόσο εύκολα. Τόσο απλά. Τόσο χαλαρά. Με το σπάνιο ταλέντο με το οποίο τον έχει προικίσει η φύση. Με το αταλάντευτο χέρι που οπλίζεται (και) από την αυτοπεποίθηση του μεγάλου παίκτη. Και χωρίς οίκτο!



Πριν από δύο χρόνια, παραμονές του Ευρωμπάσκετ στη Γαλλία, τον Πέτζα Στογιάκοβιτς τον τσίμπησε ένα έντομο και μαζί του μολύνθηκε όλη η ­ εκ προοιμίου θεωρούμενη αδιάφθορη ­ Εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας. Στην πρώτη εμφάνισή του σε διοργάνωση εθνικού επιπέδου, ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, ύστερα από τον πρώτο χρόνο μαθητείας του στο ΝΒΑ, πέρασε και δεν… ακούμπησε! Δύο αγώνες, 7 λεπτά συμμετοχής, 0/4 σουτ, 2 λάθη. Εναν χρόνο αργότερα, στο Σίδνεϊ, βελτίωσε την εικόνα του (μ.ό. 10.8 πόντοι σε 5 ματς), αλλά τα καλάθια του «Σούπερντομ» υπέφεραν κάθε φορά που σημάδευε από τα 6.25 μ. Με 3/17 τρίποντα, πόρρω απείχε από τη στατιστική τεκμηρίωση του τίτλου του κορυφαίου ευρωπαίου σουτέρ.


Αλλά, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Η τρίτη περίοδος της καριέρας του στους Σακραμέντο Κινγκς τον εκτόξευσε στα ύπατα αξιώματα. Τελείωσε τη χρονιά με μέσο όρο 20 πόντους, σημείωσε ατομικό ρεκόρ με 39 πόντους (8/19 δ., 6/10 τρ., 5/6 β.) εναντίον των Τορόντο Ράπτορς, νίκησε στο «2ball» του All Star Game, φιλοξενήθηκε σε όλα τα μεγάλα περιοδικά και τηλεοπτικά δίκτυα και εν ολίγοις εξακόντισε σε όλον τον κόσμο την αχλύ του μύθου του. Αποτέλεσμα; Επέστρεψε στους Πλάβι ως ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης και σουπερστάρ, έστω και αν αυτή η απογείωσή του μάλλον δεν ενθουσιάζει τις «παλιές καραβάνες» και κυρίως τον αρχηγό Ντέγιαν Μποντιρόγκα.


Στον προημιτελικό με τη Λετονία ο Πέτζα βρέθηκε «στη ζώνη» (του λυκόφωτος, κατά την προσφιλή έκφραση του Μάικλ Τζόρνταν) και έσπασε τα κοντέρ με 27 πόντους στα πρώτα 17 λεπτά, με 29 εν συνόλω σε 22′. 48» και κυρίως με τα 7/7 τρίποντα. Ο Σβέτισλαβ Πέσιτς τού χορήγησε ασμένως την «άδεια να σκοτώνει» και ο Πέτζα υποδύθηκε τέλεια και στην κυριολεξία τον πράκτορα 007, εγγράφοντας στο ενεργητικό του το απόλυτο ρεκόρ ευστοχίας από την αγαπημένη του απόσταση στα χρονικά των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Ξεπέρασε ακόμη και εκείνο το αλησμόνητο κρεσέντο του συμπατριώτη του Σάσα Τζόρτζεβιτς, ο οποίος στις 2 Ιουλίου του 1995 στο ΟΑΚΑ, στον τελικό Γιουγκοσλαβίας – Λιθουανίας, πέτυχε 41 πόντους με 9/12 τρίποντα.


Ξαφνικά ο Πέτζα βάζει τα γέλια. Ο λόγος; Ιδού: «Θυμάμαι ότι το πρώτο τρίποντο που έκανα σε επίσημο αγώνα με τον ΠΑΟΚ (σ.σ.: 27 Οκτωβρίου 1994, εναντίον της Μακάμπι στο Τελ Αβίβ) ήταν ένα απαίσιο… έρμπολ. Μάλιστα ο Σάβιτς και ο Πρέλεβιτς με κορόιδευαν ότι τάχα ενώ το… κόρνερ ήταν καλοκτυπημένο δεν πρόλαβαν να πιάσουν την κεφαλιά»! Από τότε όμως κύλησε πολύ νερό στο ποτάμι και ο γεννημένος στη Σλαβόσκα Πόζεγκα της Κροατίας, δευτερότοκος γιος του σέρβου μπακάλη Μίοντραγκ Στογιάκοβιτς, ακολούθησε την (επαγγελματική) πατρική οδηγία και έγινε ο πωλών τοις μετρητοίς!


Ο Στογιάκοβιτς (ή Κίνης, όπως βαπτίστηκε από το ελληνικό δαιμόνιο) «αποτελεί τον τέλειο τύπο του σουτέρ, του σκόρερ και του σουπερστάρ» όπως τον χαρακτηρίζει στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρώτος εν Ελλάδι μέντοράς του, ο (πιστός συνεργάτης του Ντούσαν Ιβκοβιτς στον ΠΑΟΚ, στον Πανιώνιο, στον Ολυμπιακό και στην ΑΕΚ) Μίλαν Μίνιτς, ο οποίος παρουσιάζει εν συνόψει το «scouting report» (σ.σ.: δελτίο αναφοράς) ενός από τους βασικότερους δελφίνους για τον τίτλο του MVP του 32ου Ευρωμπάσκετ:


* Ψηλός (2,05 μ.), με πολλές εργατοώρες και σκληρή ατομική και ομαδική δουλειά μέσα στο γήπεδο.


* Αψογη τεχνική και μηχανική του σουτ: πολύ γρήγορη εκτέλεση με ανύψωση της μπάλας, κίνηση που καθιστά σχεδόν αδύνατο το κόψιμο από τον αντίπαλο.


* Πολύ δυνατά πόδια, που του επιτρέπουν να διατηρεί την ισορροπία του και να εκτελεί χωρίς κραδασμούς.


* Καταπληκτική αίσθηση του παιχνιδιού, ικανότητα να διαβάζει την αντίπαλη άμυνα και επαφή με την μπάλα ­ της οποίας είναι άψογος χειριστής ­ και το καλάθι.


* Φαντασία και ευρηματικότητα, που σε συνδυασμό με τις ατομικές δεξιότητες τού επιτρέπουν να δημιουργεί δικές του φάσεις, χωρίς να εξαρτάται από τους συμπαίκτες του.


* Πολύ καλές κινήσεις χωρίς την μπάλα, με αποτέλεσμα να προκαλεί ρήγματα και να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για την υποδοχή της μπάλας και οπλισμένος για το σουτ.


* Αστραπιαίο πρώτο βήμα, χάρη στο οποίο δημιουργεί πλεονέκτημα, προτού καν πάρει την μπάλα στα χέρια του.


* Πλούσιο ρεπερτόριο, καθώς αναλόγως των συνθηκών μπορεί είτε να σουτάρει τρίποντο είτε να διεισδύσει και να κερδίσει φάουλ είτε να σταματήσει την κίνηση προς τα μέσα και να κάνει τζαμπ σουτ είτε να παίξει ένας εναντίον ενός.