Η αγορά ενός καινούργιου ΙΧ αυτοκινήτου πριν από επτά ως οκτώ χρόνια είχε ως βασική προϋπόθεση την καταβολή μιας μεγάλης προκαταβολής αλλά και δόσεις με επιτόκια που ξεπερνούσαν κατά πολύ τα σημερινά και έφθαναν ακόμη και στα επίπεδα του 10% τον μήνα.


Η απελευθέρωση της χρηματοδότησης της αγοράς αυτοκινήτων σε συνδυασμό με την καθιέρωση των προϊόντων καταναλωτικής πίστης και ειδικότερα των εξειδικευμένων προϊόντων, όπως τα δάνεια αγοράς αυτοκινήτου, είχαν ως αποτέλεσμα αφενός να μειωθούν τα επιτόκια και αφετέρου να περιορισθεί και το ύψος της προκαταβολής.


Σύμφωνα με μελέτη της Εμπορικής Τράπεζας, το 55% περίπου του συνόλου της αγοράς καινούργιων ΙΧ αυτοκινήτων αγοράζεται με τραπεζική χρηματοδότηση, ενώ και το κόστος χρηματοδότησης έχει μειωθεί αισθητά. Ετσι, αν ο υποψήφιος αγοραστής απευθυνθεί για την αγορά του αυτοκινήτου σε μια αντιπροσωπεία, εκμεταλλευόμενος μια συγκεκριμένη προσφορά, μπορεί να επιτύχει επιτόκιο από 0% ως 1,5% τον μήνα.


Αν πάλι απευθυνθεί σε τράπεζα, για να κάνει χρήση κάποιου συγκεκριμένου προϊόντος, δηλαδή δανείου ειδικά για αυτοκίνητο, το επιτόκιο ανέρχεται από 1,5 ως 1,75% τον μήνα.


Πρόκειται για σημαντική μείωση αν αναλογισθεί κανείς ότι το κόστος χρήματος για δάνειο αγοράς αυτοκινήτου πριν από επτά περίπου χρόνια ήταν διαμορφωμένο στο επίπεδο του 3% ως 4%, ενώ την τελευταία διετία, προτού αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων, ήταν διαμορφωμένο σε επίπεδα άνω του 2% μηνιαίως.



ΟΠΟΙΟΣ ενδιαφέρεται να αγοράσει καινούργιο ΙΧ αυτοκίνητο δανειζόμενος από τράπεζα, πρέπει να έχει υπόψη του ότι θα πρέπει να καταβάλει το 35% της αξίας του ως προκαταβολή. Ολες δηλαδή οι τράπεζες, ανεξαιρέτως, χρηματοδοτούν το 65% της αξίας του αυτοκινήτου και ως τα 8 εκατ. δρχ., όπως ορίζουν οι διατάξεις της Τράπεζας της Ελλάδος.


Από εκεί και πέρα κάθε τράπεζα διαμορφώνει τους όρους δανειοδότησης, επιτόκια, έξοδα φακέλου κλπ., ανάλογα με τις συνθήκες ανταγωνισμού που επικρατούν στην αγορά.


Εθνική Τράπεζα διαθέτει δύο βασικά προϊόντα δανειοδότησης για αγορά αυτοκινήτου. Το πρώτο αφορά τη σύναψη δανείου που κάνει ο ενδιαφερόμενος απευθείας με την τράπεζα και το δεύτερο αφορά δάνειο μέσω δικτύου συμβεβλημένων αντιπροσώπων. Το ετήσιο επιτόκιο στην πρώτη περίπτωση διαμορφώνεται σε 18,2%, χωρίς την υποχρέωση παρακράτησης κυριότητας του αυτοκινήτου από την τράπεζα. Στη δεύτερη περίπτωση το επιτόκιο ανέρχεται σε 17,7%, με παρακράτηση κυριότητας. Στην περίπτωση όπου ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να συνάψει δάνειο με την τράπεζα απευθείας θα πρέπει να προσκομίσει εκεί όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τα προτιμολόγια, ενώ στη δεύτερη περίπτωση συμπληρώνει την αίτηση στον συμβεβλημένο αντιπρόσωπο, ο οποίος και αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας τη γραφειοκρατική διαδικασία.


Πρέπει να επισημανθεί ότι όπως σε όλα τα καταναλωτικά προϊόντα της Εθνικής Τράπεζας (προσωπικά, καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες κλπ.), έτσι και στα δάνεια του αυτοκινήτου το επιτόκιο ακολουθεί όλες τις μεταβολές των βασικών επιτοκίων. Ετσι, στην περίπτωση όπου η τάση των επιτοκίων είναι πτωτική, η τράπεζα μειώνει και το επιτόκιο της δανειοδότησης για αγορά αυτοκινήτου.


Εμπορική Τράπεζα ακολουθεί το ίδιο σύστημα δανειοδότησης, διαφοροποιώντας όμως τα επιτόκια σε σταθερά και κυμαινόμενα. Ετσι, σε κάθε κατηγορία (απευθείας δανειοδότηση ή μέσω συνεργαζόμενου αντιπροσώπου) υπάρχουν δύο επιτόκια, σταθερό και κυμαινόμενο. Στην περίπτωση όπου ο ενδιαφερόμενος πάει απευθείας στην τράπεζα το επιτόκιο για τη δανειοδότηση είναι 18,7% σταθερό, ενώ το κυμαινόμενο ξεκινά από 19,7%. Στην περίπτωση όπου ο ενδιαφερόμενος πάει σε κάποια από τις συνεργαζόμενες με την τράπεζα επιχειρήσεις έχει να επιλέξει ανάμεσα σε σταθερό επιτόκιο ύψους 17,7% και κυμαινόμενο που ξεκινά από 18,7%.


Στην περίπτωση των συνεργαζόμενων εμπορικών αντιπροσώπων η δανειοδότηση του αυτοκινήτου γίνεται με την τυπική υποχρέωση της παρακράτησης της κυριότητας από την τράπεζα.


Xiosbank, η οποία κατέχει και ένα από τα μεγαλύτερα μερίδια σε ό,τι αφορά τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου με το προϊόν Xiosauto, έχει διαμορφώσει το επιτόκιο σε 18,7%. Σύμφωνα με την τράπεζα, με το επιτόκιο αυτό η μηνιαία τοκοχρεολυτική δόση για ποσόν 1 εκατ. δρχ. ανέρχεται σε 36.780 δρχ. περίπου για διάστημα εξόφλησης δανείου τρία έτη. Σημειώνεται ότι με βάση το ίδιο πρόγραμμα, αν ο ενδιαφερόμενος εξοφλήσει ολόκληρο το 35% της προκαταβολής έχει δικαίωμα να λάβει δάνειο διαρκείας αποπληρωμής ως και πέντε έτη. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή ο πελάτης δώσει ως προκαταβολή ένα ποσόν από 20% ως 35%, τότε η τράπεζα του χορηγεί επιπλέον προσωπικό δάνειο (ως 1 εκατ.) για την κάλυψη της προκαταβολής, αλλά το δάνειο θα έχει μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τέσσερα έτη.


Σε ό,τι αφορά την Interbank, η διάρκεια των δανείων είναι καθορισμένη από έξι μήνες ως πέντε έτη. Η τράπεζα διαθέτει δύο προϊόντα χρηματοδότησης για αγορά αυτοκινήτου, με σταθερό και με κυμαινόμενο επιτόκιο. Το σταθερό επιτόκιο είναι διαμορφωμένο σε 18,7%, ενώ το κυμαινόμενο ξεκινά από 19,2%. Σύμφωνα με την τράπεζα, η μηνιαία τοκοχρεολυτική δόση ανά εκατομμύριο δρχ. για δάνειο τριετούς διαρκείας ανέρχεται σε 36.800 δρχ. περίπου.


Τράπεζα Αθηνών προσφέρει τέσσερα διαφορετικά προϊόντα δανειοδότησης για αγορά αυτοκινήτου. Το πρώτο είδος δανείου έχει επιτόκιο 16,7% και διάρκεια από έξι μήνες ως πέντε έτη, με παρακράτηση κυριότητας του αυτοκινήτου από την τράπεζα. Η μηνιαία δόση για ένα τέτοιο δάνειο, διάρκειας τριών ετών, για ποσό 1 εκατ., ανέρχεται σε 35.504 δρχ. Το δεύτερο είδος δανείου, χωρίς παρακράτηση κυριότητας, έχει επιτόκιο αυξημένο κατά μία μονάδα, 17,7%, με μέγιστη διάρκεια τέσσερα έτη. Η μηνιαία δόση για το δάνειο αυτό, διάρκειας τριών ετών, για ποσό 1 εκατ., ανέρχεται σε 36.000 δρχ.


Στην περίπτωση όπου ο δανειολήπτης εγγυηθεί για την πληρωμή του δανείου με προσημείωση ακινήτου, το επιτόκιο διαμορφώνεται σε 15,2% και η διάρκεια του δανείου μπορεί να είναι ως πέντε έτη. Η μηνιαία δόση, στο εκατομμύριο για την κατηγορία αυτή του δανείου τριετούς διάρκειας, είναι 34.763 δρχ. Τέλος, στην περίπτωση όπου ο δανειολήπτης εγγυηθεί με λογαριασμό κατάθεσης που έχει στην τράπεζα, το επιτόκιο είναι χαμηλότερο, στο 14,7%, και η διάρκεια του δανείου μπορεί να είναι επίσης ως πέντε έτη. Η μηνιαία δόση για κάθε εκατομμύριο στο δάνειο αυτό, με διάρκεια τριών ετών, ανέρχεται σε 34.519 δρχ.


Πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλα τα παραπάνω αναφερθέντα επιτόκια συμπεριλαμβάνεται και η εισφορά του Νόμου 128 ύψους 1,2%, ενώ όλα τα δάνεια επιβαρύνονται με έξοδα φακέλου που διαμορφώνονται από 30.000 ως 35.000 δρχ. Τα δικαιολογητικά


Υπενθυμίζεται ότι για να συνάψει κάποιος δάνειο για αγορά αυτοκινήτου θα πρέπει να προσκομίσει στην τράπεζα τα εξής βασικά δικαιολογητικά:


* Αίτηση που την συμπληρώνει στην τράπεζα ή στη συμβεβλημένη επιχείρηση.


* Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας.


* Το τελευταίο εκκαθαριστικό της εφορίας.


* Πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας για αγορά αυτοκινήτου με δανειοδότηση από τη ΔΟΥ στην οποία ανήκει.


* Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει λάβει καταναλωτικό δάνειο από άλλη τράπεζα.


* Το τιμολόγιο αγοράς του αυτοκινήτου (αν έχει απευθυνθεί για δανειοδότηση απευθείας στην τράπεζα).


* Την απόδειξη της προκαταβολής επί της αξίας του αυτοκινήτου που κατέβαλε στον έμπορο.