Με βάση τα στοιχεία της νέας απογραφής του 2021 θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του 2023. Ηδη η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε – έστω και καθυστερημένα – τα προσωρινά στοιχεία για τον μόνιμο πληθυσμό (10.432.481), ενώ τα αναλυτικά δεδομένα για τον νόμιμο πληθυσμό (δηλαδή των δημοτών κάθε δήμου και δημοτικής ενότητας) της χώρας αναμένονται πριν το τέλος του έτους. Βάσει αυτών θα οριστεί και η ανακατανομή των εδρών στις εκλογικές περιφέρειες με τις οποίες θα διεξαχθούν οι εκλογές, οι οποίες αν προκηρύσσονταν για το φθινόπωρο του 2022 θα γίνονταν με την παλαιότερη απογραφή του 2011.
Το Προεδρικό Διάταγμα με τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής θα δημοσιευθεί από την ΕΛΣΤΑΤ το αργότερο έως τον προσεχή Δεκέμβριο. Πριν από αυτό το υπουργείο Εσωτερικών δεν μπορεί να προχωρήσει στην ανακατανομή των εδρών. Βάσει του νόμου, όπως έχει διευκρινίσει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, το ΠΔ για την ανακατανομή των εδρών πρέπει να γίνει το αργότερο έναν χρόνο μετά από την τελευταία απογραφική πράξη, η οποία εν προκειμένω έγινε τον Μάρτιο του 2022, οπότε το διάταγμα θα πρέπει να εκδοθεί έως τον Μάρτιο του 2023 και άρα άμεσα θα πρέπει να ακολουθήσει η ανακατανομή των εδρών ώστε να διεξαχθούν οι εκλογές της άνοιξης με βάση τα νέα στοιχεία που κρύβουν εκπλήξεις με αυξομειώσεις εδρών στις περιφέρειες και αλλάζουν τον εκλογικό χάρτη. Σημειώνεται ότι ήδη δημοσιεύθηκε το ΠΔ για την αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15 έδρες.
Αναμένεται μείωση εδρών σε περιφέρειες όπως η Α’ Αθηνών, ο Νότιος Τομέας Αθηνών, η Μαγνησία, η Αχαΐα, η Φθιώτιδα, η Λακωνία, η Κοζάνη, η Χίος, η Θεσπρωτία, οριακά κινδύνευε η Καστοριά να μετατραπεί σε μονοεδρική αν και τώρα φαίνεται ότι η απώλεια έδρας μπορεί να βαρύνει τη Φλώρινα, η Αρτα δεν αποκλείεται από τριεδρική να βρεθεί διεδρική, ενώ έδρες αναμένεται να κερδίσουν η Μεσσηνία, η Ανατολική Αττική, η Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης κ.ά.