«Σκέφτομαι να πάρω τρία δισεκατομμύρια δολάρια επιχορηγήσεων από ένα πολύ αντισημιτικό Χάρβαρντ και να τα δώσω σε εμπορικές σχολές σε όλη τη χώρα μας». Αυτό το σχόλιο ανέβασε στα κοινωνικά δίκτυα ο πρόεδρος των ΗΠΑ την περασμένη Δευτέρα, «ντύνοντας» με μια δόση λαϊκισμού την απόφασή του να άρει εντελώς την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση προς το περίβλεπτο πανεπιστήμιο, η οποία άρχισε να υλοποιείται άμεσα.

Στον ιδιότυπο πόλεμο που έχει ξεκινήσει ο Τραμπ ενάντια στην επιστήμη γενικότερα και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ειδικότερα, το Χάρβαρντ δέχεται τα ισχυρότερα πυρά και οι αναμενόμενες απώλειες ανέρχονται στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, οι απώλειες δεν είναι μόνο χρηματικές.

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα ότι θα ανακαλέσει την άδεια του ιδρύματος να εγγράφει μη αμερικανούς φοιτητές. Και παρά το γεγονός ότι ένας ομοσπονδιακός δικαστής εξέδωσε – ταχύτατα – διαταγή εμποδίζοντας προσωρινά αυτό το μέτρο, το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί μεταξύ των ξένων φοιτητών έχει αρχίσει να επιδρά στη λειτουργία του πανεπιστημίου.

Οπως θα περίμενε κανείς, από τη μια η αβεβαιότητα ωθεί τους ξένους φοιτητές να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις και από την άλλη κάποιες χώρες ελπίζουν να κερδίσουν το ανθρώπινο κεφάλαιο που διώκεται από τις ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Χονγκ Κονγκ, το οποίο κάλεσε τα πανεπιστήμιά του να «προσελκύσουν κορυφαία ταλέντα» ανοίγοντας τις πόρτες τους σε όσους επηρεάζονται από την προσπάθεια του Τραμπ να απαγορεύσει στο Χάρβαρντ να εγγράφει αλλοδαπούς φοιτητές. Πράγματι, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (HKU) προσφέρει σε φοιτητές από το Χάρβαρντ ειδικές υποτροφίες, βοήθεια στην ανεύρεση στέγης, αλλά και την απαιτούμενη καθοδήγηση σχετικά με την αναγνώριση των ακαδημαϊκών επιτευγμάτων τους.

Δεν είναι όμως μόνο οι ξένοι φοιτητές του Χάρβαρντ ή άλλων πανεπιστημίων που αισθάνονται άβολα με την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες. Εξίσου άβολα αισθάνονται και καταξιωμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο οι οποίοι ακυρώνουν τη συμμετοχή τους σε συνέδρια που αναμένονται να διοργανωθούν στη χώρα, εξαιτίας των αυστηρών συνοριακών ελέγχων.

Ηδη, πολλά συνέδρια – διαφόρων ειδικοτήτων – έχουν ακυρωθεί ή, προκειμένου να μην ακυρωθούν, μεταφέρθηκαν σε άλλες χώρες, κυρίως στον Καναδά. Ομως τα συνέδρια, εκτός από τόποι συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ επιστημόνων, είναι και μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τις πόλεις που τα φιλοξενούν.

Η μείωση εσόδων από τον συνεδριακό τουρισμό είναι μια ακόμη παράπλευρη απώλεια του απομονωτισμού στον οποίο οδηγεί την αμερικανική επιστήμη ο Τραμπ, ξηλώνοντας με βιαιότητα τον επιστημονικό ιστό που με τόσο κόπο και χρήμα «ύφαινε» η χώρα αυτή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Και θα είχε ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τη συνέχεια αυτής της υπόθεσης, αν δεν ήταν τόσο, μα τόσο, τραγική!