Από το τέλος του μήνα αλλάζει το σύστημα που ταλαιπωρεί για δεκαετίες χιλιάδες πολίτες και σχετίζεται με τη δημοσίευση μιας διαθήκης. Μέχρι τώρα για να δημοσιευθεί μια διαθήκη χρειαζόταν να περάσει ένας ή ενάμισης χρόνος, καθώς τα πρωτοδικεία, που είχαν αυτή την αρμοδιότητα, καθυστερούσαν να δημοσιεύσουν τις διαθήκες, με συνέπειες σοβαρές, καθώς ούτε οι κληρονόμοι μπορούσαν να αξιοποιήσουν ακίνητα, επιχειρήσεις ή άυλες αξίες που κληρονομούσαν, ενώ το οικονομικό κόστος από τη μεγάλη καθυστέρηση στη δημοσίευση μιας διαθήκης ήταν μεγάλο και για το κράτος, που δεν εισέπραττε για καιρό τους αναλογούντες φόρους. Σημαντικές περιουσίες έμεναν για μεγάλο διάστημα σε αδράνεια έως ότου γίνει η δημοσίευση μιας διαθήκης και οι κληρονόμοι να κινηθούν για την αξιοποίησή τους.

Τι έγινε τώρα, που θα έπρεπε να είχε γίνει χρόνια πριν; Η δημοσίευση των διαθηκών και η έκδοση των πιστοποιητικών σχετικά με τις διαθήκες φεύγουν από τα πρωτοδικεία και από την 1η Νοεμβρίου ανατίθενται στους συμβολαιογράφους. Να μην μπω σε λεπτομέρειες, αυτή η μικρή αλλά σημαντική αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα οι διαθήκες να δημοσιεύονται στο εξής το αργότερο σε μία βδομάδα και τα πιστοποιητικά να εκδίδονται αυθημερόν. Τη σχετική πλατφόρμα, διότι η τεχνολογία και στην προκειμένη περίπτωση έδωσε τη λύση, θα διαχειρίζεται στο εξής ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος.

Αναφέρω τη λύση με τις διαθήκες για να υπενθυμίσω ότι ανάλογη τεράστια ωφέλεια προέκυψε για χιλιάδες πολίτες, αλλά για τα δικαστήρια, από την ανάθεση πριν από λίγα χρόνια των συναινετικών διαζυγίων επίσης στους συμβολαιογράφους, που τώρα εκδίδονται σε μία μέρα, ενώ πρώτα στα δικαστήρια οι άνθρωποι σέρνονταν για καιρό, πληρώνοντας και περιμένοντας για μήνες να ξεκαθαρίσουν και να ρυθμίσουν τόσο σοβαρά θέματα όπως η λύση του γάμου. Το ίδιο έγινε και με το σύμφωνο συμβίωσης, που γίνεται σε συμβολαιογράφους και όχι από δικαστικούς σχηματισμούς, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλέγουν μια εύκολη και ουσιαστική λύση για να νομιμοποιήσουν τις σχέσεις τους. Ανάλογες μεταφορές σημαντικών υποθέσεων που αφορούν χιλιάδες πολίτες έχουν γίνει τελευταία από τα δικαστήρια στους δικηγόρους, όπως η έκδοση διαταγών πληρωμής και πολλά ακόμα.

Αυτές οι μικρές αλλά εξαιρετικά σημαντικές αλλαγές βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, τους λύνουν σοβαρά προβλήματα, ανακουφίζουν τη Δικαιοσύνη από τον φόρτο χιλιάδων υποθέσεων, ωφελούν την οικονομία, επιλύουν γρήγορα χιλιάδες διαφορές, συμβάλλοντας στη μείωση προσωπικών εντάσεων και στο τέλος, το σημαντικότερο, μειώνουν τον χρόνο και το κόστος για τους πολίτες.

Το συμπέρασμα: Οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες επικαλούνται κατά καιρούς οι κυβερνήσεις – η παρούσα έχει εστιάσει σε αυτές – δεν χρειάζεται να είναι βαρύγδουπες, ούτε μεγάλα λόγια, που το πιθανότερο είναι να μη γίνουν κιόλας. Τέτοια μικρά αλλά ουσιαστικά βήματα έχουν μεγάλη αξία για όλους μας. Και η τεχνολογία βοηθάει. Πολιτική βούληση να υπάρχει και ενδιαφέρον για το συμφέρον των πολιτών.