Συνήθως βρίσκονται μέσα σε εστιατόρια ή συνυπάρχουν με αποστάγματα σε χώρους που τα φιλοξενούν. Τα olive oil bars είναι μια ιδιαίτερη πρόταση στη γευσιγνωσία του ελαιολάδου, που μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να γίνεται σε ελαιοτριβεία από γνώστες του είδους ή να αποτελεί κομμάτι των δράσεων μεμονωμένων γευσιγνωστών. Είτε με έμφαση μόνο στο ελαιόλαδο είτε σε συνδυασμό με τοπικά προϊόντα και πιάτα της ελληνικής κουζίνας, δίνουν μεγάλη αξία στη γαστρονομική κουλτούρα της χώρας μας και αναδεικνύουν το ρευστό χρυσό της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

The Olive House, Κέρκυρα

Ο εντυπωσιακός πολυχώρος του The Olive House στην Κέρκυρα.

Ένας πολυχώρος στην καρδιά της Κέρκυρας που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 2023, αλλά η ιστορία του μετρά πάνω από μία δεκαετία. Η ομάδα του premium βραβευμένου παρθένου ελαιολάδου The Governor υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι δοκιμάζουν τις δύο ποικιλίες της ετικέτας, τη limited και την premium. Στη γευσιγνωσία υπάρχει food pairing, είτε με finger food είτε με το εξειδικευμένο μενού έξι πιάτων «Symphony of Flavors», εμπνευσμένο από τη μουσική παράδοση του νησιού, το οποίο προωθεί την ντόπια γαστρονομία. Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες μαθαίνουν τα πάντα για την ιστορία του πολύτιμου καρπού στο νησί και την κερκυραϊκή ποικιλία λιανολιά από τους ειδήμονες του είδους, οι οποίοι δίνουν και χρήσιμες συμβουλές για την αγορά και τη συντήρηση του ελαιολάδου.

Εδώ γίνονται γευσιγνωσίες με food pairing εμπνευσμένο από τη μουσική παράδοση της Κέρκυρας.

Ξεχωρίζει γιατί: Η γευσιγνωσία μπορεί να συνδυαστεί με τις Corfu Olive Tours, τις ξεναγήσεις στο ελαιοτριβείο, δείχνοντας το δρόμο για τον ελαιοτουρισμό, τη νέα εναλλακτική μορφή τουρισμού που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην Ελλάδα.

Νικηφόρου Θεοτόκη 29

Avli, Κρήτη

Ο ιδιαίτερος εξωτερικός χώρος του εστιατορίου Avli.

Προορισμός που προσφέρει πολλές γαστρονομικές εμπειρίες από το 1987. Τα εστιατόρια αλληλοσυμπληρώνονται με το ξενοδοχείο, το μπαρ και το delicatessen που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Στο εστιατόριο Avli το olive oil bar κερδίζει τις εντυπώσεις καθώς, εκτός από τις ετικέτες που διαθέτει προς δοκιμή, μαζί με κάθε πιάτο του μενού σερβίρεται και άλλο ελαιόλαδο. Αυτό το pairing έχει ως στόχο τη γνωριμία με διαφορετικές ποικιλίες και την ανάδειξη της γεύσης στο έπακρο. Σε περίπτωση που θέλετε να δοκιμάσετε μερικές ετικέτες ακόμα, κατευθυνθείτε στο εξειδικευμένο μπαρ. Η γευσιγνωσία αποτελεί μια ξεχωριστή διαδικασία, στην οποία έχετε τη δυνατότητα να γευτείτε δεκαοκτώ ελαιόλαδα από διάφορα μέρη της Ελλάδας, από την Πελοπόννησο μέχρι την Αλεξανδρούπολη.

Ο Βασίλης Λεωνίδου, executive oil chef του εστιατορίου Avli, είναι πρωτοπόρος στον τομέα του ελαιόλαδου εδώ και χρόνια.

Ξεχωρίζει γιατί: Ο Βασίλης Λεωνίδου, executive olive oil chef του εστιατορίου, είναι πρωτοπόρος στον τομέα ξεκινώντας από το 2010 να μυεί Έλληνες και ξένους επισκέπτες στο μαγικό κόσμο του ελαιολάδου.

Ξανθουδίδου 22, Ρέθυμνο

Olive Oil Bar by Άρης και Παντελής, Αθήνα

Στο εστιατόριο Milos

Ένα δίδυμο με ιδιαίτερη αγάπη για το ελληνικό ελαιόλαδο, ο Άρης Κεφαλογιάννης και ο Παντελής Ηλιακάκης έχουν εκπαιδεύσει, εδώ και επτά χρόνια, τους ουρανίσκους 2.500 ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Στο olive oil bar στο Milos, στην καρδιά της Αθήνας, όπου πραγματοποιείται και η γευσιγνωσία, θα γνωρίσετε το βιολογικής καλλιέργειας αγουρέλαιο από την Κρήτη, θα το μυρίσετε και θα το γευτείτε μέσω μιας διαδραστικής διαδικασίας. Θα δοκιμάσετε ένα μενού με finger food επιμελημένο ειδικά για την περίσταση και θα καταλάβετε πόσο διαφέρουν οι γεύσεις όταν προστεθεί παρθένο ελαιόλαδο, ακόμα και στην περίπτωση ενός γλυκού πιάτου.

Ο Άρης Κεφαλογιάννης, συνιδριτής του Olive Oil Bar by Άρης και Παντελής.

Ξεχωρίζει γιατί: Η γευστική δοκιμή έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Θα φύγετε γνωρίζοντας, εκτός από την ιστορία του ελαιολάδου, πληροφορίες για την παραγωγή του στην αρχαιότητα καθώς και για τα οφέλη του στην υγεία και τη σημασία του στη μεσογειακή διατροφή.

Κολοκοτρώνη 3-5

Thigaterra, Κρήτη

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους, το 2020, τιμούν το ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στα πιάτα τους, ενώ, εδώ και δύο χρόνια, η παρουσία του olive oil sommelier, Μιχάλη Λεβέντη, είναι καθημερινή. Στο olive oil bar του Thigaterra θα διακρίνετε είκοσι ετικέτες από όλη τη χώρα, αλλά με έμφαση στην Κρήτη, καθώς και μια συλλογή σπάνιων μονοποικιλιακών ή και blends ελαιολάδων, ενώ υπάρχει και ειδικό κελάρι για τη σωστή φύλαξή τους. Επιπλέον, τo μενού και οι συνδυασμοί των πιάτων αντλούν έμπνευση από τα χαρακτηριστικά διαφόρων ποικιλιών ελαιολάδου.

Η εμπειρία της γεύσης συνεχίζεται και πέρα από το τραπέζι. Το παντοπωλείο του Thigaterra φιλοξενεί μια προσεκτικά επιλεγμένη συλλογή από προϊόντα μικρών παραγωγών και, φυσικά, εκλεκτά ελαιόλαδα. Φωτό: Instagram/thigaterra

Ξεχωρίζει γιατί: Προσφέρει πολλές εμπειρίες, όπως η μικρής διάρκειας γευσιγνωσία με τρία ελαιόλαδα που ταιριάζουν με ελληνικούς μεζέδες και η μεγάλης διάρκειας στο εστιατόριο ή στη φάρμα καθώς και οι βραδιές με guest chefs.

Λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου 109, Αμμουδάρα Ηρακλείου

Brettos Plaka & Brettos Delicatessen, Αθήνα

Το πιο φημισμένο ποτοπωλείο στο ιστορικό κέντρο της πόλης έχει πίσω του πάνω από έναν αιώνα λειτουργίας. Πριν από δύο χρόνια, όμως, δημιουργήθηκε στο υπόγειό του ένα κελάρι με τρεις αίθουσες γευσιγνωσιών: αποσταγμάτων, μελιού και ελαιολάδου. Κατά τη διάρκεια της ελαιογνωσίας, πραγματοποιείται δοκιμή τεσσάρων βραβευμένων ελαιολάδων από όλη την Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες αποκομίζουν επίσης πολύτιμες γνώσεις για τη συγκομιδή της ελιάς, τα ελαιόδεντρα της χώρας, αλλά και για την παραγωγή και τα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου. Ένα απλό ταίριασμα που κάνει τη διαφορά είναι τα μπαχαρικά μέσα στο λάδι και το φρυγανισμένο ψωμί.

Το φημισμένο παντοπωλείο Brettos διαθέτει κελάρι με αίθουσα γευσιγνωσίας ελαιόλαδου.

Ξεχωρίζει γιατί: Πρόκειται για το παλιότερο αποστακτήριο και ένα από τα πιο ιστορικά μπαρ της Αθήνας. Ο ιδιαίτερος χώρος συνδυάζεται με μια προσωποποιημένη εμπειρία, όπου δοκιμάζετε τις ετικέτες ελαιολάδων σύμφωνα με τις γευστικές σας προτιμήσεις και φεύγετε με το αγαπημένο σας ανά χείρας.

Κυδαθηναίων 41, Πλάκα