Ρολάκι προσούτο Ευρυτανίας, ρόκα και μέλι

Αντί για μέλι μπορούμε να βάλουμε οποιαδήποτε μαρμελάδα ή τσάτνεϊ που να κάνει αντίθεση με τη νόστιμη πικράδα της ρόκας

Προετοιμασία 10΄, Κόστος 4 €

Υλικά (για 9 ρολάκια)

9 φέτες προσούτο Ευρυτανίας

30 γρ. ρόκα
20 γρ. μέλι ή μαρμελάδα ή τσάτνεϊ της αρεσκείας μας

Διαδικασία

Απλώνουμε τις φέτες προσούτο στην επιφάνεια εργασίας μας και ακουμπάμε πάνω του από 4-5 μικρά φυλλαράκια ρόκας. Στάζουμε μισό κουταλάκι μέλι χαμηλά προς τα κοτσάνια ώστε να κρυφτεί στο ρολάρισμα. Τυλίγουμε τη ρόκα μέσα στο προσούτο όσο πιο σφιχτά μπορούμε.

Φλογερίτσες με δύο τυριά και παστουρμά

Για να τηγανίζουμε τα πιτάκια το πρωί και να μένουν τραγανά όλη μέρα, χρησιμοποιούμε βούτυρο κλαριφιέ στο τηγάνισμα.

Προετοιμασία 30΄, Κόστος 4 €

Υλικά (για 9 πιτάκια)

150 γρ. γραβιέρα Αμφιλοχίας ή κάποιο άλλο κίτρινο τυρί

50 γρ. φέτα

9 φέτες (λεπτές, περίπου 8 γρ. η καθεμία) παστουρμά

2 φύλλα κρούστας, ξεπαγωμένα στο ψυγείο

100 γρ. βούτυρο ασπρισμένο (κλαριφιέ)

200 γρ. ηλιέλαιο + επιπλέον για τα φύλλα

Διαδικασία

Κόβουμε το κίτρινο τυρί σε 18 λεπτά παραλληλεπίπεδα κομμάτια. Κόβουμε τη φέτα σε 9 παραλληλεπίπεδα κομμάτια. Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας στην επιφάνεια εργασίας μας και τις κόβουμε, κατά πλάτος, σε λωρίδες φάρδους περίπου 8 εκ.
Ρίχνουμε το βούτυρο και λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και τα ζεσταίνουμε ελάχιστα, ίσα να λιώσει το βούτυρο. Αλείφουμε καλά κάθε φύλλο με το μείγμα βουτύρου-ηλιέλαιου, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Τοποθετούμε σε μία πλευρά του φύλλου κατά μήκος κίτρινο τυρί, φέτα, κίτρινο τυρί και τον παστουρμά κομμένο στα δύο και απλωμένο πάνω. Ο λόγος που η φέτα μπαίνει στη μέση είναι διότι λιώνει γρήγορα, κι έτσι δεν θα χυθεί. Τυλίγουμε το φύλλο όσο πιο σφιχτά μπορούμε χωρίς να κλείνουμε τις άκρες.
Ρίχνουμε το λάδι που περίσσεψε στο τηγάνι και το τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Οταν κάψει, βάζουμε τις φλογέρες και τις τηγανίζουμε ελάχιστα, 10-20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά ώσπου να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τα σκεπάζουμε με χαρτί και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου ώσπου να τα σερβίρουμε.

Burger με αρνίσιο κρέας σε πάστα ελιάς και πέστο λιαστής ντομάτας

Ενα λίγο πιο ιδιαίτερο μπέργκερ με πρωτότυπες γεύσεις για να εντυπωσιάσουμε. Φυσικά μπορούμε να παραλείψουμε την ντομάτα ή την ελιά αν δε μας αρέσουν.

Προετοιμασία 30΄ Ψήσιμο 5΄-10΄ Κόστος 7 €

Υλικά (για 13 μπέργκερ)

500 γρ. κιμάς αρνίσιος, μπούτι (καθαρό βάρος)

200 γρ. λιαστές ντομάτες, σε λάδι

100 γρ. ελιές Καλαμών ή έτοιμη πάστα ελιάς

1 κουτ. σούπας μουστάρδα μέτρια

26 φέτες ψωμί ψημένο ή 13 ψωμάκια για μπέργκερ

Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Ετοιμάζουμε το πέστο λιαστής ντομάτας ως εξής: Αν οι λιαστές μας είναι σε βαζάκι με ελαιόλαδο, τις σουρώνουμε, τις βάζουμε σε μούλτι και τις επεξεργαζόμαστε ώσπου να γίνουν πάστα χοντροκομμένη. Για να κάνουμε την υφή πιο λεπτή προσθέτουμε λάδι από τη μαρινάδα τους ή δικό μας ελαιόλαδο.
Εάν δεν αγοράσουμε έτοιμη πάστα ελιάς, τότε στο μούλτι περνάμε ελιές της αρεσκείας μας χωρίς το κουκούτσι και προσθέτουμε και λίγο λάδι αν η πάστα θέλει καλύτερη υφή.
Για να φτιάξουμε το μπιφτέκι, ανακατεύουμε, σε ένα μεγάλο μπολ, τον κιμά με το αλάτι, το πιπέρι, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τη μουστάρδα. Ζυμώνουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά και πλάθουμε σε μπιφτέκια βάρους 50 γρ. το καθένα. Ψήνουμε τα μπιφτέκια σε πλατό, αντικολλητικό τηγάνι ή γκριλ, ανάλογα με το τι μας είναι πιο βολικό, μέχρι να ψηθούν καλά μέσα (5΄-10΄ ανάλογα με το πάχος).
Βάζουμε πάνω σε μία φέτα ψωμί την πάστα ελιάς, από πάνω το μπιφτέκι και πέστο λιαστής ελιάς. Σκεπάζουμε με ψωμάκι ή το αφήνουμε έτσι.