Μαραθώνια, με ένταση και εξαντλητικές διαδικασίες αναμένεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί των τριών προτάσεων (ΝΔ, ΠαΣοΚ, Καρυστιανού), η οποία «κλήρωσε» στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για αύριο Τετάρτη. Θα διαρκέσει ένα… 12ωρο (9.00 έως 21.00), σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Προεδρείου, στον οποίο έχει συμπεριλάβει και τις αναμενόμενες καθυστερήσεις, ενώ μόνον η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων αναμένεται να διαρκέσει κάνα 4ωρο!
Οι βουλευτές θα ψηφίσουν πρόσωπο και πρόταση, ενώ έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν από μία έως όλες τις προτάσεις. Το ψηφοδέλτιο θα είναι μπρος – πίσω και θα είναι ανά πρόσωπο και σε αυτό θα αναγράφονται οι τρεις προτάσεις συν τα αδικήματα, αλλά οι βουλευτές θα επιλέγουν πρόταση και όχι αδίκημα. Οι 14 κάλπες θα στηθούν με βάση την σειρά κατάθεσης των προτάσεων. Εν προκειμένω θα είναι: Καραμανλής, Σπίρτζης, Παπαδόπουλος, Κεφαλογιάννης, Καραγιάννης, Χρυσοβελώνη, Μαυραγάνης, Μωραίτης, Μητσοτάκης, Γεραπετρίτης, Τσακίρης, Ράπτη, Πλεύρης και Παπαθανάσης. Ενώ έχουν τυπωθεί περί τα 4.200 ψηφοδέλτια (297 επί 14) συν 297 λευκά.
***
Τι θα κάνει ο Καραμανλής
Οι υπό παραπομπή έχουν το δικαίωμα να τοποθετηθούν, εφόσον το επιθυμούν. Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ένας εξ αυτών που προγραμματίζουν να λάβουν τον λόγο για να δώσει τις απαντήσεις του σε όσα του προσάπτουν, ενώ διατεθειμένος να μιλήσει φέρεται και ο Χρήστος Σπίρτζης, πρώην υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά και άλλοι, όπως η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, πρώην υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο, προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ.
Κάποιοι δεν απέκλειαν ακόμα και να τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο ακούγεται ακραίο, καθώς θα μοιάζει με επικοινωνιακό «δώρο» σε όσους τον εγκαλούν για …εσχάτη προδοσία -«θα είναι σα να απολογείται σε αυτούς», έλεγε βουλευτής. Σε κάθε περίπτωση, θα έχουμε να ζήσουμε μια ακόμα πρωτόγνωρη διαδικασία πόλωσης και ατέρμονων διαδικασιών. Πάντως, ο Κ. Καραμανλής ρωτήθηκε χθες από δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής πως είναι η ψυχολογία του και απάντησε, ήρεμος: «Θα τα πούμε και την Τετάρτη».

***
Έρχεται η ώρα της απολογίας για Καχριμάνη
«Θα το φέρει ο βλάχος το τυρί». Αυτή είναι η αγαπημένη επωδός του Περιφερειάρχη Ηπείρου που στην περίπτωση του, μετά από τα δυο πορίσματα – καταπέλτης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη φράση. Οι αποκαλύψεις του Βήματος την περασμένη Κυριακή για τα πορίσματα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που διαπιστώνουν 14 ποινικά και πειθαρχικά παραπτώματα, τα οποία μεταξύ άλλων, αφορούν και υποθέσεις απευθείας αναθέσεων μετά από κατατμήσεις έργων, έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά και στα ενδότερα της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βηματοδότη, εντός της εβδομάδας, θα κληθεί για απολογία ο Αλ. Καχριμάνης από τον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Σεραφείμ Λιάπη και αναμένεται εντός του Ιουνίου και η παραπομπή του στο 9μελές πειθαρχικό συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από πέντε δικαστές, ένα στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών και τρία μέλη της Ένωσης Περιφερειών. Βέβαια, υπάρχει και το ερώτημα κατά πόσο θα κινηθεί και ποινική διαδικασία, καθώς τα πορίσματα της Αρχής διαβιβάστηκαν και στην εισαγγελία Εφετών Αθηνών για την ποινική αξιολόγηση των σχετικών ευρημάτων, δεδομένων των μεγάλων ποσών (εκατομμυρίων ευρώ) με τα οποία, σύμφωνα με τα πορίσματα, ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην Ήπειρο έχουν αρχίσει και παίρνουν αποστάσεις από τον Περιφερειάρχη και στελέχη της ΝΔ και δεν είναι λίγοι όσοι λένε ότι η υπόθεση αυτή είναι ευκαιρία να ανασάνει η Ήπειρος.

***
Καραμέρος λίγων μηνών
Ισχύει, αλλά μετατίθεται για αργότερα η αποχώρηση του βουλευτή Γιώργου Καραμέρου από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή πάντως μού προκάλεσαν εντύπωση όσα προηγήθηκαν, δεδομένης της καλής δουλειάς του τμήματος επικοινωνίας, είπα να ρωτήσω και να μάθω λεπτομέρειες. Όσοι ήταν, λοιπόν, στο συνέδριο του κόμματος με πληροφόρησαν πως δεν ήταν μια αιφνιδιαστική απόφαση αυτή που έχει λάβει. Εκτός του ότι ο Γ. Καραμέρος είχε πιεστεί ν’ αναλάβει το κομβικό αυτό πόστο μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Σωκράτη Φάμελλο, είχε από καιρό ενημερώσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως μετά το Συνέδριο, για να μην δημιουργήσει πρόβλημα, πρόκειται να αφήσει τα αυξημένα καθήκοντα που απορρέουν από τη θέση και να επικεντρωθεί αποκλειστικά σε αυτά της Βουλής. Τον έχει εξαντλήσει εν πολλοίς η «διπλοθεσία», μου μετέφεραν.
Για να πούμε πάντως και την αλήθεια, δεν τα βλέπει κι όλα καλώς καμωμένα στην καθημερινότητα του κόμματος. Διαφορές οργανωτικού και επικοινωνιακού χαρακτήρα έχουν υπάρξει στη διάρκεια της εξάμηνης θητείας του. Καταγράφηκαν και στην ομιλία του το Σάββατο το μεσημέρι, κατά την οποία ο Γ. Καραμέρος ζήτησε «να κλείσει οριστικά ο κύκλος των προσωπικών μηχανισμών, οι παραγοντισμοί και οι κλειστές πόρτες». Χωρίς να σημαίνει βέβαια πως, όταν εν τέλει επικυρωθεί ο «χωρισμός», δεν θα είναι φιλικός ή θα διαταράσσει τις σχέσεις του με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και κρίθηκε προτιμότερο, για όλους, να καθυστερήσει η μετάβαση.

***
Αποδυνάμωση Πολάκη;
Διαβάζοντας τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών για τις πολιτικές θέσεις και το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τα έδωσε η Κουμουνδούρου, αναρωτήθηκα πού πήγε «ο μισός ΣΥΡΙΖΑ» του Παύλος Πολάκης. Διότι τις ριζοσπαστικές απόψεις του Σφακιανού βουλευτή για την Εθνική Τράπεζα ή την επιμονή του για τους «ψηφοφόρους της μιας ημέρας» δεν τις ασπάστηκε ούτε το 1/3 των συνέδρων. Στην πρώτη περίπτωση η τροπολογία του για την κρατικοποίηση της Εθνικής έλαβε κάτω από 32%, ενώ στη δεύτερη οι 8/10 ενέκριναν την επιβολή της δικλείδας των δύο εβδομάδων για τα εγγεγραμμένα μέλη που θα έχουν εφεξής δικαίωμα συμμετοχής στην ανάδειξη προέδρου. «Εμφατική ήττα» για τον Π. Πολάκη τη χαρακτήρισαν κάποιοι αυτή τη διαφορά, καθώς η πρότασή του για τις τράπεζες ήταν σημαία του συνολικού σχεδίου του. Αν οι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια για την εσωκομματική ισχύ του και ήταν απλώς ένα συγκυριακό γεγονός, θα το μάθουμε, μου φαίνεται, οριστικά στις εκλογές για τη νέα Κεντρική Επιτροπή, στις 29/6.
***
Άλλο Γιώργος, άλλο Αλέξης…
Θόρυβο προκάλεσε αναπόφευκτα. Προσωπικά όμως η αποχώρηση του Γιώργου Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν με αιφνιδίασε. Πάνε μήνες που είχε αποστασιοποιηθεί από τις εξελίξεις και δεν του καιγόταν καρφί για όσα διαδραματίζονταν στην Κουμουνδούρου. Όντως στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη σε δύο διαφορετικές περιόδους (εκλογή, συνέδριο ’24), αλλά πολύ πριν γίνει η μεγάλη έκρηξη του περσινού καλοκαιριού είχε κιόλας διαχωρίσει τη θέση του. Μάλιστα «πάγωσαν» και οι σχέσεις του με άλλα στελέχη. Ήταν διακριτό αυτό και στις ΚΕ που εμφανιζόταν πότε πότε, όπου κρατούσε αποστάσεις από πολλούς και κινείτο αυτόνομα. Μέχρι που τα βρόντηξε οριστικά. Χωρίς πάντως η κίνησή του αυτή να είναι, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, συνδεδεμένη με τις πρόσφατες εξαγγελίες του εξάδελφου Αλέξη.

***
Διπλό Συμβούλιο Υπουργών για Παπασταύρου στο Λουξεμβούργο
Στο Λουξεμβούργο βρέθηκε ο ΥΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου για το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, όπου έθεσε μαζί με τον υφυπουργό Νίκο Τσάφο την άμεση λειτουργία της ευρωπαϊκής task force, αλλά και της ασπίδας πάνω από έργα κοινού ενδιαφέροντος και ενεργειακών διασυνδέσεων. Μάλιστα, και τα δύο αιτήματα της χώρας έγιναν δεκτά από τους ομολόγους του. Μετά το πέρας της συνεδρίασης, όμως ο Παπασταύρου είχε και δεύτερο άτυπο Συμβούλιο, καθώς συμμετείχε στην καθιερωμένη προσυνεδρίαση των Υπουργών Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εν όψει του σημερινού Συμβουλίου υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ. Μάλιστα, σε αυτήν τον συντονισμό είχε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Κλίμα, το Μηδενικό Ισοζύγιο Εκπομπών και την Καθαρή Ανάπτυξη, Βούπκε Χούκστρα. Οι δύο τους έχουν αναπτύξει μια πολύ καλή σχέση όπως φάνηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Περιβάλλοντος όσο και στην πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα και τον κοινό τους περίπατο στο κέντρο της πόλης.
***
O Κασσελάκης με Renew για τα Τέμπη
Στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου συζητείται σήμερα το θέμα των Τεμπών. Το πρωί το Renew οργανώνει συνέντευξη Τύπου σε συνεργασία με το Κίνημα Δημοκρατίας. Παρόντες θα είναι η πρόεδρος της ευρωομάδας του Renew, ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Στέφανος Κασσελάκης, και συγγενείς των θυμάτων -οι Μαρία Καρυστιανού, Παύλος Ασλανίδης, Θοδωρής Ελευθεριάδης.