Χωρίς να λάβουν καμία δέσμευση για γενναία αύξηση της δημόσιας δαπάνης για τη φαρμακευτική κάλυψη των ασθενών, η οποία θα περιόριζε και τις σημαντικές επιβαρύνσεις τις οποίες επωμίζονται, αποχώρησαν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών, το μεσημέρι της Τρίτης, από το υπουργείο Υγείας.

Κατά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του κλάδου (ΣΦΕΕ, PIF, ΠΕΦ, ΣΑΦΕΕ) με τον Άδωνη Γεωργιάδη και άλλα στελέχη του υπουργείου, παρουσιάστηκε επίσημα το προσχέδιο για το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Φαρμακευτικών, ανακοινώθηκε η διαφορετική κατανομή της δημόσιας δαπάνης στα φάρμακα που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και επίσης συζητήθηκε η επικείμενη δημιουργία ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού για την είσοδο νέων καινοτόμων φαρμάκων.

Η συνάντηση έγινε με τη συμμετοχή (μεταξύ άλλων) και των Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, του Υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρη Αγγελή, της Διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ Θεανώς Καρποδίνη, της Προέδρου της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων Νάντιας Γκογκοζώτου και της Διευθύνουσας Συμβούλου του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας (ΙΦΕΤ) Ελευθερίας Τοκατλίδη. Από την πλευρά των φαρμακευτικών, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Ολύμπιος Παπαδημητρίου, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του PhARMA Innovation Forum Greece (PIF) Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη και ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ) Γιώργου Παπάζογλου.

Οι φαρμακευτικές «κρατούσαν μικρό καλάθι» σχετικά με τις επικείμενες ανακοινώσεις για αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ώστε να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για φάρμακα και δη καινοτόμα. Το υπουργείο επανέλαβε απλά ότι η δαπάνη αυτή για την τριετία 2025-2027 δε θα είναι μεγαλύτερη των περίπου 168 εκατ. ευρώ ετησίως. Όμως οι φαρμακευτικές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη αγορά κινείται ανοδικά, με ρυθμό της τάξης του 5-6% και αυτό σε απόλυτο μέγεθος είναι διπλάσιο του προαναφερόμενου ποσού. Άρα, μέσω clawback, θα αναγκαστούν εκείνες να καλύπτουν το επιπλέον κόστος. Ο Υπουργός απλά ανέφερε ότι θα τεθεί ένας στόχος στο μέχρι πού μπορεί να φτάνει η δαπάνη και θα τεθούν μέτρα, ώστε να περιοριστεί. Όμως, δε δεσμεύτηκε για την επιπλέον χρηματοδότηση, αν αυτή ξεφεύγει, ώστε να μην υποστούν την αύξηση των επιβαρύνσεων οι εταιρείες.

Σχετικά με τα θέματα πολιτικής που αφορούν στο σύμφωνο συνεργασίας, αναφέρθηκε ότι κύριοι στόχοι είναι οι:

  1. Βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος, μέσω κατάλληλων φαρμακευτικών πολιτικών, από την πλευρά της προσφοράς και της ζήτησης
  2. Ενίσχυση της διαφάνειας γύρω από τον αντίκτυπο των νέων φαρμακευτικών πολιτικών στα συνολικά επίπεδα επιστροφών της βιομηχανίας και στις δαπάνες των ασθενών από την τσέπη τους
  3. Παροχή προβλεψιμότητας γύρω από τον μελλοντικό φαρμακευτικό προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων τυχόν πρόσθετων εισροών χρηματοδότησης
  4. Διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες μέσω ενός βιώσιμου συστήματος
  5. Σχεδιασμός κατάλληλων κινήτρων για εθνικές επενδύσεις στον φαρμακευτικό τομέα
  6. Ενίσχυση της εποπτείας του συστήματος και αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων
  7. Προώθηση της ηθικής και κοινωνικής ευθύνης

Το προσχέδιο αυτό παρέχει λεπτομερή παραρτήματα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την κάθε πλευρά. Όπως σημειώσαμε, το βασικό αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας είναι η αύξηση του προϋπολογισμού και στο να τεθεί ένα «ταβάνι» στις επιβαλλόμενες επιβαρύνσεις επιστροφές (clawback – rebate). Κάτι τέτοιο όμως έχει λάβει αρνητική απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα συνυπογράψει μαζί με το Υγείας τη σχετική Συμφωνία – Πλαίσιο με τις φαρμακευτικές.

Σχετικά με τον προϋπολογισμό για τα φάρμακα, να αναφέρουμε ότι ο Υπουργός ανακοίνωσε και το «σπάσιμο» τη δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης για τα σκευάσματα που διακινούνται από τα φαρμακεία της γειτονιάς. Ο προϋπολογισμός αυτός κινείται στα επίπεδα του 1,35-1,4 δισ. ευρώ και από αυτά, τα 464 εκατ. ευρώ για το 2024 και τα 480 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν μόνο για την αποζημίωση σκευασμάτων που υπόκεινται στη «νομική βάση 10» της ΕΕ και περιλαμβάνουν κυρίως γενόσημα, αλλά και κάποιες άλλες κατηγορίες (σταθεροί συνδυασμοί, καλώς καθιερωμένης χρήση κλπ).

Η παρουσίαση όλων των παραπάνω έχει προκαλέσει πλέον έντονες σκέψεις στις φαρμακευτικές για το πώς θα κινηθούν στο μέλλον. Στόχος πάντως του Υπουργού Υγείας είναι το συντομότερο δυνατόν να υπάρχει νέα συνάντηση και πολύ γρήγορα να υπογραφεί το σύμφωνο, παρουσία του Πρωθυπουργού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα των φαρμάκων δε φαίνεται να απασχόλησε τη συνάντηση μεταξύ Άδωνι Γεωργιάδη, Μάριου Θεμιστοκλέους και Κυριάκου Μητσοτάκη, που έγινε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση με τις φαρμακευτικές. Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό αφορούσε σε θέματα καθημερινότητας και δη την κατάσταση στα νοσοκομεία, τις αναμονές στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και τις προσλήψεις στο ΕΣΥ.