«Οπουδήποτε αλλού, οι γενναίοι συνάδελφοί μου θα έτρεχαν για να βοηθήσουν όσους μπορούν – στη Γάζα σήμερα τρέχουν για να σώσουν τη ζωή τους. Αλλού θα κοινοποιούσαμε την τοποθεσία μας στους στρατιώτες για να κρατάμε το προσωπικό μας και τους πολίτες ασφαλείς – στη Γάζα σήμερα κανείς δεν είναι ασφαλής».

Με αυτή την επιστολή στον Guardian ο πρόεδρος της οργάνωσης Oxfam κάλεσε το Ισραήλ σε κατάπαυση του πυρός. Η Oxfam για δεκαετίες προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε εμπόλεμες ζώνες, από τη Σομαλία και τη Δυτική Σαχάρα, στην Υεμένη και τη Συρία. Όμως ο πρόεδρος της αναφέρει πως δεν έχει ξανασυναντήσει κάτι τέτοιο.

Έχουν περάσει περισσότερες από από 10 μέρες αφότου το Ισραήλ επέβαλε «πλήρη αποκλεισμό» και διέκοψε την είσοδο των προμηθειών στη Γάζα, με τους ανθρώπους στην περιοχή να είναι πλέον αντιμέτωποι, πέρα από τους βομβαρδισμούς και με μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, αφού για δεκαετίες εξαρτώνται σχεδόν εξολοκλήρου από εξωτερική βοήθεια – η οποία δεν μπορεί να φτάσει.

Εκατοντάδες χιλιάδες από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους μετά την εντολή εκκένωσης στα πλαίσια της προετοιμασίας για μια επικείμενη χερσαία εισβολή – αλλά δεν έχουν πουθενά να πάνε, σε μία έκταση που δεν ξεπερνά τα 365 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στο μεταξύ, το μοναδικό πέρασμα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας έχει βομβαρδιστεί, ενώ το Κάιρο και η Χαμάς δεν αφήνουν τους ανθρώπους να βγουν έξω.

Πλέον, στη Λωρίδα της Γάζας με τους 2,3 εκ. κατοίκους (εκ των οποίων περίπου οι μισοί είναι ανήλικοι), η ηλεκτροδότηση είναι κομμένη, το καθαρό νερό είναι σπάνιο, τα τρόφιμα τελειώνουν και το τελευταίο καύσιμο για τις γεννήτριες έκτακτης ανάγκης των νοσοκομείων κάποια στιγμή θα λήξει.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Από το 2007, η Γάζα υπόκειται σε αυστηρό χερσαίο και θαλάσσιο αποκλεισμό από το Ισραήλ που εμποδίζει τόσο τους πολίτες όσο και τα αγαθά, όπως τρόφιμα και φάρμακα, να μετακινούνται εύκολα πέρα από τα σύνορα. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο αποκλεισμός είναι απαραίτητος για να περιοριστεί η πρόσβαση της Χαμάς σε όπλα, ενώ η Αίγυπτος έχει κατηγορηθεί ότι υποστηρίζει από την πλευρά της τον αποκλεισμό, περιορίζοντας την κίνηση στο πέρασμα της Ράφα.

Ως εκ τούτου, τα τελευταία 16 χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων, του νερού και των φαρμάκων που φτάνει στη Γάζα έχει περάσει πρώτα από το Ισραήλ. Ωστόσο, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, οι ξένες προμήθειες δεν μπορούν να φτάσουν στην περιοχή.

Έτσι, εδώ και αρκετές ημέρες, το επίκεντρο των ξένων διπλωματών είναι το πέρασμα της Ράφα που συνδέει την Αίγυπτο με τη Γάζα, όπου ένα κομβόι φορτηγών με προμήθειες περιμένει από την αιγυπτιακή πλευρά.  Ωστόσο, ο πρόεδρος της Oxfam εξηγεί πως και να έφταναν, στην κατάσταση που βρίσκονται οι κάτοικοι τώρα, σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν αρκετά.

Χαρακτηριστικό είναι πως, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, UNRWA, πριν από τον πόλεμο το 63% του πληθυσμού της Γάζας εξαρτιόταν από τη διεθνή βοήθεια, με το 80% του πληθυσμού να ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Βέβαια, την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την παροχή βοήθειας, αλλά οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς.

Τρόφιμα

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα εκτιμά ότι υπό κανονικές συνθήκες, περισσότερο από το 70% του πληθυσμού της Γάζας αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια, κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές έχει επιδεινωθεί δραματικά.

Ενδεικτικές αυτού είναι οι μαρτυρίες από το Associated Press που κάνουν λόγο για αναμονή στα αρτοποιία που ξεπερνά τις 10 ώρες, ενώ ένας ντόπιος είπε πως αγόρασε ένα κιλό ψωμί για να το μοιραστεί με 20 μέλη της οικογένειάς του.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, τα τρόφιμα ως ποσοστό των συνολικών εισαγωγών της Γάζας έχουν αυξηθεί απότομα την τελευταία δεκαετία, ενώ η ποσότητα των τροφίμων που παράγονται στην περιοχή έχει μειωθεί, υπογραμμίζοντας την εξάρτηση των κατοίκων της Γάζας από την εξωτερική βοήθεια -που έχει πλέον μπλοκαριστεί για περισσότερες από 10 μέρες.

Μόνοι τομείς που θα μπορούσαν οι κάτοικοι της Γάζας να είχαν μία αυτάρκεια είναι η αλιεία και η καλλιέργεια τροφίμων. Μάλιστα η αλιευτική βιομηχανία κάποτε αποτελούσε βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας, όμως πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες περιορίστηκε σε μόλις 10 χιλιόμετρα από το ισραηλινό ναυτικό, για να αποτραπεί το λαθρεμπόριο όπλων.

Αλλά και αναφορικά με την καλλιέργεια, οι περισσότεροι αγρότες στην περιοχή εξαρτώνται από σπόρους, λιπάσματα και φυτοφάρμακα που κανονικά εισέρχονται στη Γάζα, και αυτά, από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Πόσιμο νερό

Ακόμη και πριν ξεσπάσει η τελευταία σύγκρουση και το Ισραήλ διακόψει την παροχή νερού στη Γάζα, το 90% του νερού δεν ήταν πόσιμο, σύμφωνα με την παλαιστινιακή αρχή ύδρευσης, με τους περισσότερους ανθρώπους να βασίζονται σε εγκαταστάσεις αφαλάτωσης στις γειτονιές για το πόσιμό τους νερό.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες, τη μόνη πηγή νερού αποτελεί ένας υδροφόρος ορίζοντας που έχει μολυνθεί από λύματα, χημικά και θαλασσινό νερό. Έτσι, σύμφωνα με το Reuters, πολλές οικογένειες έχουν καταφύγει στη γεώτρηση ιδιωτικών πηγαδιών, με έναν μικρό αριθμό που έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράζει εμφιαλωμένο νερό, ενώ άλλοι αγοράζουν φθηνότερα φιλτραρισμένο επεξεργασμένο νερό από συγκεκριμένα υδροφόρα που περιοδεύουν στους δρόμους.

Ηλεκτροδότηση

Οι δύο κύριες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας της Γάζας – οι γραμμές ηλεκτροδότησης από το Ισραήλ και ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας – έχουν σταματήσει να λειτουργούν. Η ηλεκτρική ενέργεια από το Ισραήλ διακόπηκε στην αρχή της «πολιορκίας» και το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής σταμάτησε να λειτουργεί πριν από μια εβδομάδα, όταν τελείωσαν τα καύσιμα που απαιτούνταν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο μεταξύ, οι άνθρωποι στη Γάζα μπορούν ακόμα να χρησιμοποιούν μικρότερες γεννήτριες για να έχουν ρεύμα, αλλά και αυτές εξαρτώνται από καύσιμα τα οποία επίσης δεν μπορούν να εισέλθουν.

Κατά συνέπεια, οι τοπικοί γιατροί, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αλλά και ο ΟΗΕ έχουν προειδοποιήσει ότι το ρεύμα στα νοσοκομεία τελειώνει, με τις ζωές χιλιάδων ασθενών να απειλούνται.

Πέραν αυτού, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που έχει συγκεντρώσει το Reuters, η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος δυσχεραίνει τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης από τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, με την Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα να αναφέρει ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων παραμένει παγιδευμένος κάτω από τα ερείπια των κατεστραμμένων σπιτιών τους.