Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αθήνας απολαμβάνουν πλέον ένα ακόμη όμορφο πάρκο, που στόχο έχει να μεταμορφώσει την εικόνα της πολύβουης πρωτεύουσας. Άλλωστε, όλοι μας έχουμε περάσει αμέτρητες στιγμές στα πάρκα της, σε ένα παγκάκι με τους φίλους μας, πίνοντας μία παγωμένη ΦΙΞ και αναπολώντας τις στιγμές που μας έφεραν πιο κοντά, στιγμές χαράς αλλά και συγκίνησης.

Καθώς η Αθήνα αποτελεί έναν από τους καλύτερους και πιο αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, οι γειτονιές της αποτελούν την ψυχή και την ουσία της, με τα μοναδικά αξιοθέατα και τις μικρές «πράσινες» οάσεις που ξεπηδάνε από το πουθενά, δίνοντας χρώμα στην καθημερινότητα των κατοίκων της. Αυτό η ΦΙΞ Ελλάς το γνωρίζει καλά, μιας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της παρέας μας, πάνω από 150 χρόνια.

Έτσι, σε συνέχεια της ανάπλασης του πάρκου «ΦΙΞ» το 2021 και του πάρκου «Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης» το 2022, η ΦΙΞ Ελλάς προχωρά φέτος στην ανάπλαση του πάρκου «Σοφία Βέμπο» στους Αμπελόκηπους.

Οι κάτοικοι της πόλης και οι επισκέπτες της περιοχής μπορούν πλέον να γνωρίσουν την ανανεωμένη όψη του πάρκου «Σοφία Βέμπο», με τα 1.120 νέα φυτά που έχουν φυτευτεί, τους ποικίλους θάμνους και τα εντυπωσιακά λουλούδια που προσελκύουν πεταλούδες και πουλιά, συμπληρώνοντας μοναδικά αυτό το «πράσινο» καρτ ποστάλ.

Η ΦΙΞ Ελλάς σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» που υλοποιείται από το Athens Partnership, αναβαθμίζει- με όρους και κριτήρια αειφορίας και σεβασμού στην ιστορία της κάθε περιοχής- πάρκα της πόλης, δημιουργώντας πνεύμονες «πρασίνου» για όλους, μας σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Αττικής.

Το πάρκο «Σοφία Βέμπο», λοιπόν, ανανεώνεται ριζικά, με απόλυτα οικολογικές μεθόδους, εφαρμόζοντας πρακτικές πράσινης τεχνολογίας. Στο πάρκο υπάρχει πλέον Rain Garden, δηλαδή ένας κεντρικός κήπος που συγκρατεί και διαχειρίζεται το νερό της βροχής με τη χρήση υπόγειων σωλήνων αποστράγγισης, μονοπάτια και χώρους κίνησης εντός του πάρκου από ανακυκλωμένο πλαστικό κυβόλιθο (!), κράσπεδα με χρήση ξυλείας από ξερό δέντρο του χώρου που απομακρύνθηκε αλλά και παγκάκια από επαναχρησιμοποιούμενες ράγες τρένου! Επίσης, έχει αυξηθεί θεαματικά η παρουσία πρασίνου στο σύνολο του πάρκου, ενώ παράλληλα, ενδιαφέρον έχει το ότι η γη έχει εμπλουτιστεί με προσθήκη οργανικού κομπόστ με σκοπό την ενεργοποίηση των φυσικών κύκλων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός δυναμικού, εξελίξιμου αστικού οικοσυστήματος, και το ότι εξασφαλίζεται η οικονομία νερού με την εγκατάσταση ενός πλήρως αυτοματοποιημένου δικτύου άρδευσης.

Όσοι πάτε μία βόλτα σε αυτό το νέο στολίδι της ιστορικής περιοχής, μην ξεχάσετε να παρατηρήσετε τις βοτανικές πινακίδες, όπου παρουσιάζονται περισσότερες πληροφορίες για τα φυτά που βρίσκονται στον χώρο, τις ταΐστρες και τις φωλιές πτηνών, ενώ οι ιδιοκτήτες σκύλων θα βρουν ποτίστρες για τους τετράποδους φίλους μας.

Η περιβαλλοντική και βαθιά ανθρωποκεντρική αυτή δράση, γεννήθηκε μέσα από τη βασική αρχή και φιλοσοφία της ΦΙΞ Ελλάς, πως μερικές απλές -πλην όμως τόσο σημαντικές- πράξεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη ζωή και την καθημερινότητά μας! Η μαγεία άλλωστε βρίσκεται εκεί που το παλιό συναντάει το νέο. Όπως η ΦΙΞ Ελλάς που τιμάει την ιστορία της διατηρώντας τη νεανική της ματιά, έτσι και η πόλη μας μπορεί να κρατήσει τα δυνατά της σημεία από το αξιόλογο παρελθόν της και να χτίσει ένα πιο όμορφο παρόν και ένα ακόμα καλύτερο μέλλον.