Ένα μικρό αεροπλάνο έπεσε την Κυριακή σε πύργο ηλεκτρικού ρεύματος στο Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, προκαλώντας διακοπή ρεύματος για δεκάδες χιλιάδες άτομα. Διασώστες έσπευσαν στο σημείο και απεγκλώβησαν τους δύο επιβαίνοντες, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί περίπου 30 μέτρα πάνω από το έδαφος.

Τα δύο αυτά άτομα, ο Πάτρικ Μερκλ, πιλότων 65 ετών από την Ουάσιγκτον, και ο Τζαν Γουίλιαμς, επιβάτης 66 ετών από τη Λουιζιάνα, διασώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα με σοβαρά τραύματα.

Η κατάστασή τους, πάντως, την επόμενη μέρα παρουσίασε βελτίωση, με αποτέλεσμα το ένα άτομο να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο τη Δευτέρα το απόγευμα.

Οι πυροσβέστες σταθεροποίησαν το αεροπλάνο μέσω γερανού και αφαίρεσαν τον κινητήρα από το σκάφος «κόβοντας» ουσιαστικά το αεροπλάνο σε δύο κομμάτια. Στη συνέχεια κατέβασαν τα δύο τμήματα ξεχωριστά και πολύ προσεκτικά, καθώς εργάζονταν γύρω από καλώδια υψηλής τάσης.

Οι αρχές ήταν σε επαφή με τα δύο άτομα καθώς το αεροσκάφος κρεμόταν από τα ηλεκτροφόρα καλώδια και από τον πύργο. Τους μιλούσαν όμως μόνο κάθε μισή ώρα, προκειμένου να κάνουν οικονομία στη μπαταρία των κινητών τηλεφώνων των επιβατών.

Μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής, το ηλεκτρικό ρεύμα είχε αποκατασταθεί για τους περίπου 85.000 πελάτες των οποίων η υπηρεσία επηρεάστηκε άμεσα από το δυστύχημα, δήλωσε τη Δευτέρα ο Μπεν Άρμστρονγκ, εκπρόσωπος της Pepco, του παρόχου ενέργειας. Κάποια στιγμή, ο χάρτης διακοπών της Pepco έδειχνε ότι η υπηρεσία σε περίπου 117.000 πελάτες είχε διακυμάνσεις, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια ανακατευθύνθηκε κατά τη διάρκεια των επισκευών.

Προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί η αιτία που οδήγησε στη συντριβή.

Η απομάκρυνση από το σημείο, τόσο των επιβαινόντων όσο και του σκάφους, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη.

Εξαιτίας της υψηλής τάσης, ήταν δύσκολο να δεθεί με ασφάλεια το κομμάτι του φορτηγού που ανυψώνεται για να μεταφέρει άτομα. «Μέχρι να δεθεί στη θέση του δεν είναι σταθερό» εξήγησε ο επικεφαλής της διάσωσης σύμφωνα με τους New York Times. «Οποιαδήποτε κίνηση, οποιαδήποτε τυχαία κίνηση, θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση» πρόσθεσε.

Συμπτωματικά τις ώρες της επιχείρησης έπεσε και πυκνή ομίχλη, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τη διάσωση. Κάποια στιγμή, περισσότεροι από 100 πυροσβέστες και διασώστες βρίσκονταν στο σημείο.

Παράλληλα, η διακοπή ρεύματος δυσκόλεψε πάρα πολύ τα πράγματα για τον κόσμο της περιοχής. Μεγάλα τμήματα της κομητείας, η οποία μετρά περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους, ήταν χωρίς ρεύμα για κάποιες ώρες της νύχτας της Κυριακής και οι αξιωματούχοι δεν ήταν σίγουροι πόσο καιρό θα χρειαζόταν η αποκατάσταση, δεδομένων των εκτεταμένων ζημιών στον πύργο.

Το Δημόσιο Σχολικό Σύστημα της κομητείας Μοντγκόμερι δήλωσε ότι, επειδή περισσότερα από 40 σχολεία και έξι γραφεία του δεν είχαν ρεύμα το βράδυ της Κυριακής, ακύρωσε τα μαθήματα και έκλεισε τα γραφεία του τη Δευτέρα. Το Montgomery College επίσης έκλεισε τις πανεπιστημιουπόλεις του.

Δύο νοσοκομεία της περιοχής, το MedStar Montgomery Medical Center και το Holy Cross Hospital, λειτούργησαν για λίγο με περιορισμένη χωρητικότητα την Κυριακή λόγω των διακοπών.

Την ίδια ώρα, υπήρχαν ακινητοποιημένοι ανελκυστήρες, ενώ και τα φανάρια της περιοχής υπολειτούργησαν το βράδυ της Κυριακής. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, υπήρχαν περίπου 100 διασταυρώσεις χωρίς σηματοδότηση, πράγμα ιδιαίτερα επικίνδυνο λόγω της πυκνής ομίχλης.