«Κατά την άποψή μου, κάθε επαγγελματίας, ανεξάρτητα από το εκπαιδευτικό του υπόβαθρο και την προηγούμενη εμπειρία του, μπορεί να εργαστεί στον κλάδο του Ανθρώπινου Δυναμικού, αρκεί να έχει τα εξής προσωπικά-ποιοτικά χαρακτηριστικά: αυθεντικό ενδιαφέρον για τον άνθρωπο (caring, νοιάξιμο όπως το λέω εγώ), συναισθηματική νοημοσύνη (που σημαίνει, αντιλαμβάνομαι και μπορώ να διαχειριστώ τα συναισθήματά μου), γνωστική ενσυναίσθηση (που σημαίνει, κατανοώ πώς σκέφτεται ο άλλος και άρα σε τι θέση βρίσκεται) και να είναι, πολύ καλός ακροατής,  επικοινωνιακός, έμπιστος, εχέμυθος και ακέραιος».

Οι θέσεις εργασίας για ειδικότητες του HR καθημερινά πολλαπλασιάζονται και ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες άλλων κλάδων αποφασίζουν να κάνουν στροφή 180ο για να αφομοιωθούν και να ανελιχθούν στον πολλά υποσχόμενο αυτό κλάδο. Είναι όμως ένας κλάδος που ταιριάζει σε κάθε προσωπικότητα και είναι προσβάσιμος σε όλους;

Χάρη στο Βήμα και το Humanvue Greece, κορυφαία στελέχη HR μοιράζονται σημαντικές πληροφορίες για την καθημερινότητά τους και τις επαγγελματικές επιλογές που προσφέρει ο κλάδος, καθώς επίσης και τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Το Humanvue Greece αποτελεί το πρώτο HR Digital School στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας να εκπαιδεύσει στελέχη HR ή επαγγελματίες που θέλουν να εισέλθουν στον χώρο του HR μέσα από μία πληθώρα online διαδραστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων HR. Εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή στην επαγγελματική εκπαίδευση, το Humanvue έχει δημιουργήσει προγράμματα με θεωρητικό υλικό αλλά πραγματικές υποθέσεις εργασίας από 100+ εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς επίσης και βοηθητικό υλικό ανάλογα με την ειδικότητα. Όσοι ολοκληρώνουν επιτυχώς τα προγράμματα του Humanvue Greece, λαμβάνουν πιστοποίηση από τον μοναδικό εγκεκριμένο πάροχο εκπαίδευσης από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πιστοποίησης Ανθρώπινου Δυναμικού (Human Resource Certification Institute – USA) στην Ελλάδα και την Κύπρο, τη Reatcode. Τέλος, είναι ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους διασύνδεσης για επαγγελματίες του HR, εγχώρια αλλά και εκτός συνόρων.

 

Ας δούμε τι λένε τα στελέχη που βρίσκονται ήδη στον χώρο και πώς περιγράφουν τη δική τους εμπειρία.

Τόνια Παφλιώτη People Engagement & Talent Lead,  interworks.cloud, Αθήνα

 Τόνια, δώσε μας μία μικρή περιγραφή για εσένα, την εμπειρία σου στο HR, την τωρινή σου θέση και τις αρμοδιότητες σου περιληπτικά.

 Είμαι απόφοιτη του Αμερικάνικου Κολλεγίου Deree με κατεύθυνση στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και ειδικότητα στο Ανθρώπινο Δυναμικό. Ξεκίνησα την πρακτική μου στην Deloitte το 2013 όπου και έμεινα ως το 2016 με καθήκοντα HR Assistant. Έπειτα εργάστηκα στα Jumbo για κάποιους μήνες σαν HR Generalist αλλά η αγάπη μου για το tech γρήγορα με έκανε να αλλάξω job role και industry. Έτσι το 2017 ξεκίνησα στην Agile Actors ως IT Talent Acquisition Specialist όπου και έμεινα 4 χρόνια.

Εδώ και ένα χρόνο ανήκω στην ομάδα της interworks.cloud με έδρα την Θεσσαλονίκη και γραφεία σε Αθήνα και Κύπρο. Ο ρόλος μου είναι Company People Engagement & Talent Lead. Η τωρινή μου θέση έχει να κάνει με Recruitment, Employer Branding, People Engagement, Lead & Develop People.

 Τι σου αρέσει περισσότερο στον κλάδο του Recruiting;

 Θα έλεγα ότι είναι η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους. Είναι απίστευτο με πόσες διαφορετικές προσωπικότητες μπορείς να συναναστραφείς στην καθημερινότητά σου και τί μπορείς να μάθεις από τον κάθε ένα. Επίσης εταιρίες με γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, και όχι μόνο, χρειάζονται το Ανθρώπινο Δυναμικό, για να στήσουν τα θεμέλια για την σωστή και σταθερή ανάπτυξη τους. Για εμένα το HR είναι ο πιο σημαντικός πυλώνας.

Τα challenges που υπάρχουν στον χώρο μας καθημερινά είναι πολλά και δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο από αυτό, καθώς νιώθω ότι κάθε μέρα μαθαίνω και κάτι καινούργιο και αναπτύσσω δεξιότητες που ποτέ δεν πίστευα ότι έχω.

Ποια είναι τα skills που χρειάζεται ένας/μια HR professional ώστε να πετύχει στο Tech Recruiting; Ποια είναι τα ιδανικά χαρακτηριστικά που θα ήθελες να δεις σε έναν HR candidate ώστε να ενταχθεί στην ομάδα σου στην interworks.cloud ;

 Πρέπει να έχει τεχνικές γνώσεις και να είναι γνώριμος με τις τελευταίες τάσεις της τεχνολογίας, όπως είναι για παράδειγμα η Agile Μεθοδολογία, τι είναι και που αποσκοπεί, να έχει ενσυναίσθηση, time management, να είναι active listener και να έχει εντρυφήσει περισσότερο σε Coaching θέματα. Στην interworks.cloud λειτουργούμε με βάση τα values που έχουμε όπως το transparency, innovation, performance, selflessness, curiosity & integrity, οπότε θα ήθελα αρχικά να δω ότι ο άνθρωπος που θα ενταχθεί στην ομάδα προασπίζει τα εν λόγω values. Θα ήθελα να δω το πόσο ανοιχτός είναι στο να δεχτεί feedback, καθώς είναι μέσα στην κουλτούρα και τη φιλοσοφία που έχουμε σαν εταιρεία, καθώς και πόσο people-oriented είναι. Αυτά θα έλεγα ότι είναι τα πιο βασικά.

Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον/α που θέλει να ξεκινήσει την καριέρα του στον κλάδο των Human Resources ;

Να είναι έτοιμοι ότι δεν θα πετυχαίνουν πάντα όλους τους στόχους στο 100% , καθώς η δουλειά τους θα εξαρτάται από τους στόχους που έχει ο εκάστοτε εργοδότης και οι άνθρωποι που θα συναναστρέφονται καθημερινά, που είναι όλοι μοναδικοί.

Επίσης να ετοιμαστούν για δραστηριότητες που πιθανόν να μην τους αρέσουν, όπως για παράδειγμα η αρχειοθέτηση, τα συνεχή τηλέφωνα με υποψηφίους ή πελάτες, ακόμα και μία απόλυση. Τέλος για εμένα το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχουν για να γίνουν πετυχημένοι HR Professionals είναι να νοιάζονται πραγματικά για τους ανθρώπους και να μπορούν να “μπουν στα παπούτσια του άλλου.”

Δήμητρα Δημητροπούλου Director of Human Resources, MAJiK Systems, Waterloo, Ontario, Canada

 Δήμητρα, μίλησέ μας για την πορεία σου στον κλάδο του HR.

 Ήξερα από μικρή ότι ήθελα να εργαστώ στον κλάδο του Business και το 2010 όταν άρχισα να σπουδάζω Communications Studies, Business Management και Psychology, ξεκίνησα την καριέρα μου στο Human Resources και Digital Marketing σε μια εταιρεία τεχνολογίας στο Οντάριο του Καναδά. Έκτοτε, έχω σπουδάσει Digital Marketing Management και Leadership και έχω εργαστεί σε διάφορες εταιρείες στο τμήμα του HR και Digital Marketing διότι με ενδιέφεραν πολύ και οι δύο τομείς καθώς βοηθούν άτομα και εταιρείες να αναπτυχθούν. Συγκεκριμένα, τα τελευταία 12+ χρονια, έχω δουλέψει σε Start-ups και επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες σε B2B, B2C & B2G στους κλάδους του IT & communications technology, e-commerce, medtech, web development & design, real estate, fintech, telematics, marketing & advertising και άλλα. Το 2020 άρχισα να εργάζομαι σε μια εταιρεία τεχνολογίας στον Καναδά όπου είμαι Director of Human Resources και παράλληλα προσφέρω HR και Digital Marketing υπηρεσίες στον Καναδά, ΗΠΑ και Ευρώπη.

Τι είναι αυτό που παρατηρείς ως major event, τάση ή αλλαγή που θα αλλάξει τον κλάδο του  HR τα επόμενα 5 χρόνια ;

 Ως αποτέλεσμα της πανδημίας, βλέπουμε, και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε, ένα εργασιακό πεδίο διαφορετικό από αυτό που είχαμε συνηθίσει, και το HR προσαρμόζεται σε αυτήν την κατάσταση αξιοποιώντας τις καινούργιες δυναμικές στον επαγγελματικό χώρο. Συγκεκριμένα, παρατηρώ 3 φαινόμενα που θα αλλάξουν τον κλάδο του HR -“Great Resignation”, “Digital Transformation” και “Gig Economy”. Λόγω του Great Resignation, οι εργαζόμενοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να ζητούν πραγματικά αυτό που θέλουν και να το αποκτούν, ειδικά όσοι ειδικεύονται στο software engineering, digital marketing και HR/Tech Recruiting που είναι, και θα συνεχίσουν να είναι, από τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα χάρη στο Digital Transformation. Επιπλέον, λόγω του φαινομένου, Gig Economy, όλο και περισσότεροι επαγγελματίες θα αναζητούν ευκαιρίες απασχόλησης που τους επιτρέπουν να εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ώστε να έχουν την ευελιξία για να μπορούν να εργάζονται όταν, όπου και όσο θέλουν.

Όσον αφορά το remote working, πιστεύω έχει δημιουργήσει ένα διαφορετικό εργασιακό κλίμα και μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα θετικά του στοιχεία προς όφελος τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και των επιχειρήσεων. Συνδυάζοντας το remote working με τα 3 φαινόμενα, οι επιλογές των εταιρειών στην αναζήτηση ταλέντων είναι πολύ περισσότερες. Αυτό φυσικά ισχύει και για τους επαγγελματίες που έχουν περισσότερο από ποτέ την ευκαιρία να αναζητήσουν ό,τι είδος δουλειάς θέλουν οπουδήποτε στον κόσμο ή να επιλέξουν να γίνουν Digital Nomads.

Ποια είναι τα skills που χρειάζεται ένας/μια HR professional;  Ποια είναι τα ιδανικά χαρακτηριστικά που θα ήθελες να δεις σε έναν HR candidate ώστε να ενταχθεί στην ομάδα σου στην MAJiK Systems;

Με βάση την τεχνογνωσία μου, πιστεύω οι δεξιότητες που χρειάζεται ένας επαγγελματίας του HR εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες – δεξιότητες που είναι ειδικές για τον τομέα του HR και δεξιότητες που είναι ειδικές για τον τομέα του business. HR-Specific Skills: άριστη γνώση εργατικής νομοθεσίας, recruitment (ιδανικά Talent Acquisition), πως να δημιουργήσει μια θετική εργασιακή κουλτούρα και εμπειρία πρόσληψης, να εκπροσωπεί θέματα των εργαζομένων στη διοίκηση και ταυτόχρονα θέματα της διοίκησης, προθυμία να είναι υπέρμαχος της διαφορετικότητας, της ισότητας, της ένταξης και του ανήκειν (DEIB). Business/General Skills: Συναισθηματική Νοημοσύνη (Emotional Intelligence), επικοινωνία, coaching, teamwork/συνεργασία, analytics & reporting, να χτίζει αμοιβαία επωφελείς επαγγελματικές σχέσεις και να εφαρμόζει αποτελεσματικές στρατηγικές με σκοπό τη δημιουργία υψηλότερων εσόδων και μεγιστοποίηση του κέρδους. Τα ιδανικά χαρακτηριστικά που θα ήθελα να δω σε έναν/μία HR candidate ώστε να ενταχθεί στην ομάδα μου είναι άνεση στην επικοινωνία με όλο το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας, λεπτομερή εξέταση των θεμάτων που προκύπτουν στις εργασιακές σχέσεις και οπωσδήποτε ευελιξία και ταχύτητα στην εύρεση λύσεων ώστε να δημιουργείται θετικό κλίμα εντός της εταιρείας.

Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον/α που θέλει να ξεκινήσει την καριέρα του στον κλάδο των Human Resources ;

 Αυτή είναι μια πολύ συναρπαστική περίοδος για να ξεκινήσει κάποιος/α την καριέρα τους στον κλάδο των Human Resources, καθώς ο τομέας έχει αλλάξει πολύ λόγω της πανδημίας. Η συμβουλή που θα έδινα σε όποιον/α θέλει να μπει σε αυτόν τον τομέα, είναι ότι πρέπει να έχει τα εφόδια που χρειάζονται για αυτό το επάγγελμα και να αυξάνει συνεχώς τις γνώσεις του/της για να καταφέρει να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις του ρόλου του/της διότι η θέση του Human Resources είναι κομβική στην ομαλή πορεία και πρόοδο της εταιρείας. Επιπλέον, συνιστώ ανεπιφύλακτα τη δικτύωση με άλλους επαγγελματίες, ώστε κάποιος να μπορεί πραγματικά να καταλάβει τι συνεπάγεται ο ρόλος πριν αρχίσει να προετοιμάζεται για να εργαστεί στον τομέα.

 

Έλενα Μακρή HR Consultant & Business Coach, Αθήνα

Έλενα, δώσε μας μία μικρή περιγραφή για εσένα, την εμπειρία σου στο HR, την τωρινή σου δραστηριότητα και τις αρμοδιότητες σου περιληπτικά.

Σήμερα πλέον, θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που έχω τη δυνατότητα να δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά με τρία καπέλα, όπως συνηθίζουμε να λέμε, που είναι συναφή ως προς τον προσανατολισμό τους, και αυτός είναι ο Άνθρωπος, ενώ ταυτόχρονα έχουν διακριτά όρια και διαφορετικό κοινό απήχησης. Εργάζομαι λοιπόν ως HR Consultant & Business Coach με έμφαση στη διαχείριση Ταλέντων, την καλύτερη απόδοση στο χώρο της εργασίας και τη συμβουλευτική καριέρας. Έχω διανύσει μια πορεία 22 ετών σαν στέλεχος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού σε εταιρείες, πολυεθνικές και ελληνικές, με δυναμικά εταιρικά περιβάλλοντα. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του HR, και να συνεισφέρω, μέσα από ηγετικούς ρόλους και μη, εμπνέοντας, παρακινώντας και καθοδηγώντας εργαζόμενους να επιτυγχάνουν τους στόχους τους.

Επιπρόσθετα, εκπροσώπησα την κουλτούρα και τις αξίες κάθε οργανισμού που εργάστηκα και είχα τα ερεθίσματα για την ανάπτυξη παγκόσμιας νοοτροπίας και διαπολιτισμικής αντίληψης.

Παράλληλα, συνεργάζομαι σε ατομικό επίπεδο, ως Coach Προσωπικής Ανάπτυξης & Ευεξίας, με άτομα που επιθυμούν να διερευνήσουν πτυχές τους εαυτού τους και να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους, αξιοποιώντας τις εσωτερικές δυνάμεις τους και τα θετικά χαρακτηριστικά τους. Τέλος, υλοποιώ ατομικές θεραπευτικές συνεδρίες ως Ψυχοθεραπεύτρια, Γνωσιακής Συμπεριφορικής προσέγγισης (CBT), κυρίως για θέματα άγχους, κατάθλιψης, κρίσεων πανικού, εργασιακών σχέσεων, συντροφικών σχέσεων κ.ά.. Αυτή η ενασχόληση προέκυψε σαν προσωπική μου ανάγκη σε συνέχεια του εκπαιδευτικού υπόβαθρου που έχω στον κλάδο της Ψυχολογίας.

Τι σου αρέσει περισσότερο όσον αφορά την εργασία σου στον κλάδο του Ανθρώπινου Δυναμικού;

Τρεις είναι οι σκέψεις που επικρατούν σχετικά με την εργασία στον κλάδο αυτό:

1) Το αυθεντικό ενδιαφέρον μου για τον Άνθρωπο, σε συνδυασμό με την συναισθηματική νοημοσύνη που με χαρακτηρίζει, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στο χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού για να συνεισφέρω ουσιαστικά, μέσα από τη δουλειά μου, τόσο σε ατομικό (εργαζόμενου) όσο και σε εταιρικό επίπεδο. Είναι μεγάλη η ικανοποίησή μου όταν μπορώ να βοηθήσω και να επηρεάσω θετικά την επαγγελματική πορεία ενός ατόμου, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο των στρατηγικών στόχων και προτεραιοτήτων του οργανισμού.

2) Καμία ημέρα δεν επαναλαμβάνεται για όποιον εργάζεται στον κλάδο του Ανθρώπινου Δυναμικού, όσο δομημένο κι αν είναι το εργασιακό πλαίσιο. Υπάρχουν πάντα νέες προκλήσεις, νέες ανάγκες και δεδομένα που φέρνουν έμπνευση, ιδέες και πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει ένας επαγγελματίας στο χώρο αυτό, βάζοντας και το προσωπικό του στοιχείο. Υπάρχει κάτι που συνηθίζω να λέω και αυτό είναι: «O τρόπος κάνει τη διαφορά!» Ο τρόπος που θα χειριστούμε ένα ζήτημα, ο τρόπος που επικοινωνούμε με τους άλλους και γενικότερα, ο τρόπος που θα σταθούμε απέναντι σε κάποιον, είτε είναι συνάδελφος, είτε συνεργάτης κλπ., μπορεί να φέρει διαφορετικά αποτελέσματα.

3) Η εργασία στον κλάδο του Ανθρώπινου Δυναμικού δίνει το προνόμιο της διττής ορατότητας μέσα σε μία επιχείρηση. Με άλλα λόγια, όποιος εργάζεται στον κλάδο αυτό γνωρίζει καλά ότι, πρέπει να αντιλαμβάνεται τις εταιρικές προκλήσεις και ανάγκες εξίσου με αυτές του κάθε εργαζόμενου, και να προσαρμόζει την προσέγγισή του ανάλογα.

Ποια είναι τα skills που χρειάζεται ένας/μια HR professional ώστε να πετύχει σήμερα στον κλάδο του HR;  Ποια είναι τα ιδανικά χαρακτηριστικά που θα ήθελες να δεις σε έναν HR candidate ώστε να ενταχθεί στην ομάδα σου  ;

Κατά την άποψή μου, κάθε επαγγελματίας, ανεξάρτητα από το εκπαιδευτικό του υπόβαθρο και την προηγούμενη εμπειρία του, μπορεί να εργαστεί στον κλάδο του Ανθρώπινου Δυναμικού, αρκεί να έχει τα εξής προσωπικά-ποιοτικά χαρακτηριστικά: αυθεντικό ενδιαφέρον για τον άνθρωπο (caring, νοιάξιμο όπως το λέω εγώ), συναισθηματική νοημοσύνη (που σημαίνει, αντιλαμβάνομαι και μπορώ να διαχειριστώ τα συναισθήματά μου), γνωστική ενσυναίσθηση (που σημαίνει, κατανοώ πώς σκέφτεται ο άλλος και άρα σε τι θέση βρίσκεται) και να είναι, πολύ καλός ακροατής, επικοινωνιακός, έμπιστος, εχέμυθος και ακέραιος.

Αυτά είναι και τα κύρια στοιχεία που αναζητώ σε έναν υποψήφιο για μία θέση εργασίας στο χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού. Στην πορεία της επαγγελματικής του εξέλιξης, προκειμένου να πετύχει κάποιος, θα πρέπει να είναι ευέλικτος, προσαρμοστικός και να καλοδέχεται την αλλαγή σαν ευκαιρία για συνεχή εξέλιξη. Ως προς τις υπόλοιπες, τις πιο τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες, μπορεί οποιοσδήποτε να εκπαιδευτεί.

.

Το Humanvue μεριμνά για τις εταιρικές εκπαιδεύσεις, προσφέροντας πληθώρα επιλογών.

Για εταιρείες που ενδιαφέρονται να παρέχουν κάποιο ή και όλα τα courses του Humanvue σε περισσότερους εργαζομένους, υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης ομαδικών πακέτων, κατόπιν επικοινωνίας.

https://academy.humanvue.gr/for-business