Στα πλαίσια του προγράμματος «Ενημέρωση στα κράτη μέλη, Ελλάδα – Γερμανία», σε συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, στο εστιατόριο Aleria, σεμινάριο με οίνους Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) από οινοποιεία-μέλη της ένωσης “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος”.

Τίτλος του σεμιναρίου: Ραντεβού στα τυφλά!

Επρόκειτο για εκδήλωση οινογευσίας σε τυφλή διαδικασία, δίχως να φαίνονται ή να αναφέρονται οι ετικέτες και οι δημιουργοί των κρασιών, παρά μόνο η κατηγορία τους από ΠΟΠ και ΠΓΕ περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Ακόμη περισσότερο και προκειμένου να αναδειχθούν στο έπακρο, τόσο ο πλούτος των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, των 18 συνολικά κρασιών της εκδήλωσης, όσο και ο τόπος της προέλευσής τους, συμπεριλήφθηκαν σε μενού έξι διαφορετικών σταδίων, συνοδεύοντας κατά δυάδες, τριάδες και τετράδες, έξι διαφορετικά πιάτα, δημιουργίες του αναγνωρισμένου σεφ Γκίκα Ξενάκη.

Οι συνδαιτυμόνες, προσκεκλημένοι της ένωσης, προερχόμενοι κυρίως από τον δημοσιογραφικό χώρο, με ειδίκευση στη γαστρονομία γενικότερα, είχαν τη δυνατότητα να κατά την τυφλή οινογευσία αλλά και με τους γευστικούς συνδυασμούς εδεσμάτων και οίνων, να ενασχοληθούν περισσότερο με τα χαρακτηριστικά και τη δυναμική των κρασιών παρά με την εμπορική τους ταυτότητα.

Μάλιστα, μεταξύ των προσκεκλημένων, ήταν και ο κ. Peer Holm πρόεδρος της ένωσης οινοχόων Γερμανίας (Sommelier Union Germany) γραμματέας της παγκόσμιας ένωσης οινοόχων ASI (Association de la Sommellerie Internationale).  Ο κ. Holm παρίστατο με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη συνέχεια, σε οινοποιεία της ένωσης “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος”.

Την παρουσίαση των οίνων στην εκδήλωση ανέλαβε ο Ανδρέας Ματθίδης Dip WSET και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων, όπου οδήγησε τους προσκεκλημένους στην αναγνώριση στοιχείων του περιβάλλοντός τους, των εδαφικών και κλιματολογικών χαρακτηριστικών της περιοχής τους, των αμπελοοινικών ποικιλιών, το στιλ και την εξέλιξή τους.

Παράλληλα, η επιλογή των πιάτων του μενού, με γνώμονα τη γευστική ισορροπία και ανάδειξη γεύσεων -πρώτη ύλη, μαγειρικές επιλογές, παρουσίαση- εδεσμάτων και οίνων, έδωσε τη δυνατότητα για πειραματισμούς, προκλήσεις αλλά και ένα απόλυτα επιτυχημένο, απολαυστικό τελικό αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετά από τα πιάτα του μενού, δημιουργήθηκαν από τον σεφ Γκίκα Ξενάκη του εστιατορίου Aleria, ειδικά για τις γευστικές απαιτήσεις της συγκεκριμένης βραδιάς.

Εξάλλου, για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης καθώς και την υλοποίησή της, συνεργάστηκαν με κοινό στόχο την επιτυχία της, οι κκ Ανδρέας Ματθίδης, Γκίκας Ξενάκης, Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης (ιδιοκτήτης του εστιατορίου) με τη διευθύντρια marketing και επικοινωνίας της ένωσης “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος”, κα Αλεξάνδρα Ανθίδου.

Οικοδεσπότης της εκδήλωσης ο οινοποιός Στέλλιος Μπουτάρης, πρόεδρος της ένωσης “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος” όπου καλωσόρισε εκ μέρους όλων των μελών της Ένωσης τους παρευρισκομένους ενώ ήταν συνεχώς στη διάθεσή τους για περαιτέρω συζητήσεις.

Ήταν μία ιδιαίτερα όμορφη και ενδιαφέρουσα βραδιά με κεντρικό στοιχείο το κρασί από ονομαστές περιοχές ΠΟΠ και ΠΓΕ της Βόρειας Ελλάδας, που τιμήθηκε με υψηλή γαστρονομική τέχνη και με την παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων.

Άλλωστε, όπως τόνισε κάποια στιγμή στη διάρκεια του δείπνου ο κ. Μπουτάρης “αναμένουμε μεγάλα πράγματα από το Ελληνικό κρασί στο μέλλον”!