Τα φωτοβολταϊκά στη στέγη

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη αποτελεί την παραδοσιακή επιλογή των οικιακών καταναλωτών προκειμένου να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της φθηνής και καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας.

Mε το ειδικό πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες» του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, τα νοικοκυριά μπορούν να πωλούν με σταθερή τιμή 0,087 €/kWh τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν στο δίκτυο διανομής, εισπράττοντας τα έσοδα τους με πίστωση στο μηνιαίο λογαριασμό ρεύματος.  Η τιμή πώλησης ακούγεται χαμηλή στην τρέχουσα συγκυρία του αυξημένου κόστους ενέργειας, φιλοδοξεί όμως να γίνει ανταγωνιστική όταν το κόστος ενέργειας αποσυμπιεστεί.

Εναλλακτικά, με τον «ενεργειακό συμψηφισμό» (net metering) οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να παράγουν και να καταναλώνουν την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει το εγκατεστημένο στη στέγη τους φωτοβολταϊκό. Γίνεται ενεργειακός συμψηφισμός στο λογαριασμό ρεύματος, αλλά στην περίπτωση που η κατανάλωσή τους είναι χαμηλότερη από την παραγόμενη ενέργεια, έχουν το περιθώριο να καταναλώσουν τη διαφορά της παραγόμενης ποσότητας ρεύματος, χωρίς χρέωση, εντός 3 ετών.

Η εναλλακτική ΗΡΩΝ ΕΝ.Α: φωτοβολταϊκά «χωρίς στέγη» και γιατί αξίζει να τα προτιμήσετε

Στην αγορά, παρέχεται μία ανατρεπτική λύση για οικονομία στο ρεύμα με ηλιακή ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά.

Πρόκειται για το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α (Ενεργειακή Ανεξαρτησία), την πρόσθετη υπηρεσία που προσφέρεται σε όλους τους καταναλωτές, με οποιοδήποτε εμπορικά διαθέσιμο πρόγραμμα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας του ΗΡΩΝΑ.

Υπερέχει για 3 λόγους έναντι των φωτοβολταϊκών στη στέγη:

  1. Δεν χρειάζεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στη στέγη, δίνοντας και δυνατότητα σταδιακή συμμετοχής

Ο ΗΡΩΝ με το ΕΝ.Α δίνει πρόσβαση στα φωτοβολταϊκά του ΗΡΩΝΑ και της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, χωρίς οι οικιακοί καταναλωτές να μπαίνουν στα έξοδα της τοποθέτησης ενός τέτοιου συστήματος.  Και φυσικά δεν θα έχουν ούτε την έννοια της συντήρησής του, ούτε την αγωνία για ζημιές που μπορεί να προκύψουν, κάτι που θα ίσχυε στην περίπτωση που επιλέξουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στη στέγη τους.

Το ΕΝ.Α εξάλλου είναι ιδανικό για όσους μένουν σε πολυκατοικίες, αφού αποφεύγουν την ταλαιπωρία και τις προστριβές με τους γείτονες τους για το αν δικαιούνται ή όχι να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό στην ταράτσα του κτιρίου.

Οι καταναλωτές που  συμμετέχουν στο ΗΡΩΝ ΕΝ.Α, επιλέγουν το ποσό συμμετοχής τους, με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ και ξεκινούν να επωφελούνται από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια με τη μορφή εκπτώσεων από τον επόμενο κιόλας λογαριασμό τους, και μέχρι για 20 έτη εφόσον το επιθυμούν.

Έχουν δε τη δυνατότητα να «χτίσουν» το ποσό με το οποίο θα συμμετάσχουν, εντός των 3 πρώτων ετών.  Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να το δοκιμάσουν ξεκινώντας π.χ. με ένα χαμηλό ποσό συμμετοχής 500€ ~ 1000€, και στη συνέχεια να αξιολογήσουν αν θα προχωρήσουν σταδιακά και σε πρόσθετες καταβολές ώστε το ποσό της συμμετοχής τους να καταστεί ικανό έως και να μηδενίσει τη χρέωση προμήθειας του ρεύματός τους, ανάλογα την κατανάλωσή τους!

  

Μεγάλη ευελιξία: Μεταφέρεται παντού και μεταβιβάζεται αν χρειαστεί.

Όσοι επιλέξουν το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α, μπορούν να το μεταφέρουν ακόμη κι αν αλλάξουν σπίτι.  Το ΕΝ.Α θα τους ακολουθήσει στη νέα τους κατοικία, συνεχίζοντας να τους παρέχει σημαντικές εκπτώσεις στο κόστος ρεύματος του λογαριασμού τους.

Οι οικιακοί καταναλωτές είτε είναι ιδιοκτήτες του σπιτιού τους, είτε ενοικιαστές έχουν τη δυνατότητα να «πάρουν» μαζί τους το ΕΝ.Α μετακομίζοντας σε νέα κατοικία καθώς δεν απαιτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στην ταράτσα. Αυτό αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα έναντι όσων αποφασίζουν να εγκαταστήσουν δικό τους φωτοβολταϊκό στη στέγη, το οποίο δεν μπορούν να «ξηλώσουν» και μεταφέρουν αν μετακομίσουν.

Επίσης, το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α μεταβιβάζεται εύκολα από τον κάτοχο του σε άλλο φυσικό πρόσωπο π.χ. συγγενή πελάτη του ΗΡΩΝΑ, ο οποίος θα συνεχίσει να επωφελείται με τις εκπτώσεις στο λογαριασμό του και για το υπόλοιπο της διάρκειας που εναπομένει μέχρι τη συμπλήρωση της 20ετούς διάρκειας της σύμβασης, εφόσον το επιθυμεί.

Τέλος, το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α παρέχει ευελιξία ακόμη και στην περίπτωση που o καταναλωτής αποφασίσει να διακόψει τη συμμετοχή του:  όχι μόνο δεν επιβαρύνεται με ποινή πρόωρης αποχώρησης, αλλά μπορεί να εισπράξει  το ποσό της συμμετοχής του, αφαιρουμένων όμως των εκπτώσεων που θα έχει ήδη λάβει.

  1. Σημαντικές αποδόσεις

Οι εκπτώσεις που επιστρέφει το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α στο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, ισοδυναμούν με σημαντικές «αποδόσεις» του ποσού συμμετοχής στο πρόγραμμα. Μάλιστα, η έκρηξη του ενεργειακού κόστους συμπαρασύρει και ανεβάζει αυτές τις  «αποδόσεις»,  που οι καταναλωτές απολαμβάνουν με τη μορφή ακόμη μεγαλύτερων εκπτώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, σε αντίθεση με το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες» που επιστρέφει σταθερή «απόδοση». Με αυτό τον τρόπο, το ΕΝ.Α λειτουργεί και ως «ασπίδα» στην άνοδο του κόστους ενέργειας.

Χαρακτηριστικά, η τρέχουσα «απόδοση» του μηνός Μαρτίου 2022 ξεπέρασε το 40%, ενώ οι εκτιμήσεις  για την ετήσια απόδοση του 2022 την υπολογίζουν στο επίπεδο του 35%!

Συνοπτικά, θα λέγαμε πως το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α είναι μια πρωτοποριακή λύση για οικονομία στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, που υπερέχει σε απλότητα, ευελιξία, δυνατότητες αλλά και σε οικονομικούς όρους έναντι των ανταγωνιστικών, παραδοσιακών λύσεων που προσφέρουν τα προγράμματα «φωτοβολταϊκά στη στέγη».