Την ανάγκη επιτάχυνσης των αναδιαρθρώσεων στην επιχειρηματική πίστη για την αναγέννηση επιχειρηματικών σχημάτων που υπό προϋποθέσεις είναι βιώσιμες, ζήτησε την περασμένη Παρασκευή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας από τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ).

Στην ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση των μελών της ΕΔΑΔΠ – των servicers όπως αποκαλούνται στην αγορά – που έχουν συγκεντρώσει τα κόκκινα δάνεια ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι «πρόκειται για αναγκαία συνθήκη για την ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα στον τομέα της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι βαίνουμε προς ενοποίηση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

167 χιλ. δάνεια

Οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ), συνεχίζουν και το 2021 με εντατικούς ρυθμούς τις ρυθμίσεις δανείων οφειλετών που δεν μπορούν αποδεδειγμένα να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. Στο εννεάμηνο της εφετινής χρονιάς αναδιαρθρώθηκαν συνολικά 167 χιλ. δάνεια, συνολικού ύψους άνω των 11 δισ. ευρώ, πολλά εκ των οποίων με διαγραφή μεγάλου μέρους της οφειλής. Το κούρεμα όμως σε όλες τις περιπτώσεις δόθηκε υπό τον όρο ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών που συμφωνείται μέχρι τέλους. Αλλιώς το αρχικό χρέος παραμένει.

Μαζική θεραπεία

Συνολικά, από τον Ιούλιο του 2019 έως το τέλος Σεπτεμβρίου τα μεγέθη των αναδιαρθρώσεων διαμορφώνονται σε 564 χιλιάδες και 32 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 200.000 στεγαστικά δάνεια 13,6 δισ. ευρώ και 303.000 καταναλωτικά δάνεια 5 δισ. ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας οι συστημικοί όμιλοι επέλεξαν να κινηθούν πιο επιθετικά, με στόχο τη μαζική θεραπεία μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό, προώθησανγενναίες ρυθμίσεις με κουρέματα ακόμη και άνω του 75%.

Παραδείγματα

Ακολουθούν μερικά πραγματικά παραδείγματα:

1 Τριμελής οικογένεια από τα Χανιά, με στεγαστικό δάνειο 114.000 ευρώ και δόση δανείου 790 ευρώ. Με τη ρύθμιση που πραγματοποιήθηκε, θα κληθεί να αποπληρώσει οφειλή 36.000 ευρώ, με δόση δανείου 150 ευρώ, η οποία θα αυξάνεται σταδιακά και θα ανέλθει στα 169 ευρώ. Σε περίπτωση τήρησης της ρύθμισης θα λάβει διαγραφή ύψους 78.000 ευρώ από το δάνειό της.

2 Τετραμελής οικογένεια από τα Γιάννενα, με καταναλωτικό δάνειο με εξασφάλιση και ποσό οφειλής 19.800 ευρώ, έχει λάβει δόση δανείου, μετά την πραγματοποίηση της ρύθμισης, ύψους 50 ευρώ αρχικά, 54 ευρώ έπειτα και 56 ευρώ τελική δόση, με υπολειπόμενη διάρκεια αποπληρωμής τους 139 μήνες. Σε περίπτωση τήρησης της ρύθμισης θα λάβει διαγραφή ύψους 11.900 ευρώ.

3 Ομόρρυθμη εταιρεία με επαγγελματικό δάνειο με εξασφάλιση και ποσό οφειλής ύψους 144.550 ευρώ, είχε δόση δανείου 1.254 ευρώ. Με τη ρύθμιση που πραγματοποιήθηκε θα κληθεί να αποπληρώσει υπολειπόμενη οφειλή ύψους 79.050 ευρώ, με δόση δανείου 410 ευρώ. Σε περίπτωση τήρησης της ρύθμισης θα λάβει διαγραφή ύψους 65.500 ευρώ από το δάνειό της.

4 Ατομική επιχείρηση με επαγγελματικό δάνειο με εξασφάλιση και ποσό οφειλής ύψους 58.800 ευρώ, είχε δόση δανείου 647 ευρώ. Με τη ρύθμιση που πραγματοποιήθηκε θα κληθεί να αποπληρώσει υπολειπόμενο δάνειο ύψους 42.200 ευρώ με δόση δανείου 182 ευρώ και υπολειπόμενη διάρκεια αποπληρωμής τους 392 μήνες. Σε περίπτωση τήρησης της ρύθμισης θα λάβει διαγραφή ύψους 16.600 ευρώ από το δάνειό της.