Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε ότι ένα ιρανικό εμπορικό πλοίο, το Saviz, έγινε στόχος επίθεσης στην Ερυθρά Θάλασσα, μία ημέρα μετά τις αναφορές του Τύπου ότι στοχοθετήθηκε με μαγνητικές βόμβες.

«Η έκρηξη σημειώθηκε την Τρίτη το πρωί στις 06:00 κοντά στις ακτές του Τζιμπουτί και προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές, όχι όμως θύματα. Το πλοίο ήταν πολιτικό και είχε σταθμεύσει εκεί για να εποπτεύει την περιοχή για πειρατές» επεσήμανε ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου.

«Το συμβάν ερευνάται» πρόσθεσε.

Το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη το ιρανικό πρακτορείο Tasnim είχε μεταδώσει ότι ένα ιρανικό πλοίο που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας υπέστη ζημιές στην Ερυθρά Θάλασσα «από την έκρηξη μαγνητικών βομβών που είχαν τοποθετηθεί στο κύτος του».

Ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο MarineTraffic, το Saviz είναι ένα φορτηγό πλοίο που ανήκει στην IRISL, μια κρατική ναυτιλιακή εταιρεία του Ιράν, και κατασκευάστηκε το 1999.

Το περιστατικό σημειώθηκε εν μέσω κλίματος έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, με τις δύο χώρες να αλληλοκατηγορούνται από τις αρχές Μαρτίου για επιθέσεις η μία εναντίον πλοίων της άλλης.

Επικαλούμενη επίσημη αμερικανική πηγή η εφημερίδα New York Times έγραψε ότι «οι Ισραηλινοί ενημέρωσαν τις ΗΠΑ ότι οι δυνάμεις τους έπληξαν (το Saviz την Τρίτη) περίπου στις 07:30 τοπική ώρα».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή «οι Ισραηλινοί παρουσίασαν αυτή την επίθεση ως αντίποινα για προηγούμενα πλήγματα του Ιράν εναντίον ισραηλινών πλοίων» ενώ πρόσθεσε ότι «το Saviz υπέστη ζημιές κάτω από τη γραμμή ισάλου του».

Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν προς το παρόν σχολιάσει τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας.

Μιλώντας σε ισραηλινό ραδιόφωνο σήμερα το πρωί ο Ραμ Μπεν Μπαράκ, βουλευτής και πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Μοσάντ, δήλωσε: «Δεν γνωρίζω αν αυτές οι πληροφορίες είναι αληθείς ή όχι, όμως αν είναι σωστές, τότε φαίνεται ότι κάποιος θέλει να καταστήσει σαφές (στους Ιρανούς) ότι και εμείς γνωρίζουμε να προκαλούμε ζημιές σε πλοία όπου κι αν βρίσκονται και ότι θα πρέπει να είναι πιο συνετοί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ