Την ώρα που τα κρούσματα εκτοξεύονταν πάλι, ξεπερνώντας τα 2.700 και η εισαγωγή ασθενών στα νοσοκομεία αυξανόταν κατά 36,33% (σε μια μέρα έγιναν 394 εισαγωγές), οι Λοιμωξιολόγοι συνεδρίαζαν επί πέντε ώρες εξετάζοντας την επιδημιολογική κατάσταση και την πιθανότητα επιβολής νέων μέτρων. Ήταν πάλι μια δραματική δια τηλεδιασκέψεως συνεδρίαση, παρουσία και του Νίκου Χαρδαλιά, με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα να παρουσιάζει τα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία, όπως και να τα αναλύσει κανείς, προκάλεσαν ανησυχία.

***
Αυτή τη φορά δεν υπήρξαν διαφωνίες. Οι αποφάσεις στην πλειοψηφία τους ελήφθησαν ομόφωνα (με εξαίρεση εάν θα κλείσει ή όχι ολόκληρη η χώρα- πρόταση που τελικά απορρίφθηκε), καθότι, όπως οι πάντες διαπίστωσαν, ο κίνδυνος περαιτέρω διασποράς του ιού είναι υπαρκτός. Χρωματίστηκαν με μπορντό χρώμα (δηλαδή ένα χρώμα πιο «σκληρό» από το… κόκκινο) και άλλες περιοχές, όπως η Λάρισα, η Αιτωλοακαρνανία, η Αργολίδα, το Ηράκλειο, η Κορινθία κτλ. και βεβαίως αποφασίστηκε η επιβολή μίνι lockdown μέσα στο μεγάλο lockdown της Αττικής. Κάτι που για πρώτη φορά εφαρμόζεται. Τι σημαίνει αυτό;

Από σήμερα (Πέμπτη) έως και την Τρίτη 16 Μαρτίου, σε όλη την Ελλάδα, η μετακίνηση με κωδικό «6» θα γίνεται χωρίς αυτοκίνητο και θα ισχύει μόνο για άσκηση με τα πόδια ή με ποδήλατο. «Κανείς σε όλη τη χώρα δε θα μπορεί να στείλει το 6 και να πάει σε άλλη περιοχή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς. Ακόμα αυστηροποιείται η μετακίνηση με τους κωδικούς «2» για ψώνια και «3» -στο κομμάτι που αφορά τις τράπεζες-, όπου θα πρέπει να γίνεται είτε εντός του δήμου κατοικίας, είτε σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων. Όσον αφορά το νούμερο «4» τα ελεγκτικά όργανα μπορούν να ζητούν περισσότερες διευκρινίσεις.

Να σημειώσω τέλος ότι τα μέλη της επιτροπής των ειδικών είχαν μια από πρώτο χέρι ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά για τα όσα ακολούθησαν του μεγάλου σεισμού στη Θεσσαλία και έκαναν και μία κοινή διαπίστωση: Ότι η διασπορά του ιού, δηλαδή η εκτόξευσή του στην Αττική, παρά το lockdown, οφείλεται πρωτίστως στις συγκεντρώσεις, αλλά και στην εσωτερική μετακίνηση.

***


Με τι εκνευρίζεται ο Ακάρ

Ζητήθηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να κάνει ένα σχόλιο για τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ που είπε ότι «όσα πολεμικά πλοία και μαχητικά αγοράσει η Ελλάδα, δεν μπορεί να πετύχει κάτι» και ιδού τι απάντησε: «Θα πρέπει ο κ. Ακάρ να αρχίσει να συνηθίζει να ομιλεί λιγότερο και να πράττει περισσότερα, γιατί όσα περισσότερα γίνονται στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, τόσο πιο πολύ εκνευρίζεται». Με δύο κουβέντες τα είπε όλα ο υπουργός, ο οποίος τούτες τις ημέρες βρίσκεται συνεχώς στη Βουλή για το νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού των προμηθειών στην Άμυνα.

***

Διπλωματική αλληλεγγύη

Να ξέρετε όμως ότι την αλληλεγγύη της Τουρκίας στην Ελλάδα και την πρόθεσή της να βοηθήσει, εάν παραστεί ανάγκη μετά τον σεισμό στην Ελασσόνα, εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Δένδια. Του ανέφερε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ετοιμότητα για να βοηθήσει, εάν χρειαστεί. Αυτή η έκφραση αλληλεγγύης ανάμεσα στις δύο χώρες συνηθίζεται μετά από κάθε σεισμό.

***

Ο Άδωνις, ο… Αγάθων και ο Κουφοντίνας

Τι μπορεί να ενώνει τον αρχαιολάτρη Άδωνι Γεωργιάδη με έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ; Ο Αγάθων! Ο αρχαίος τραγικός ποιητής, μαθητής του Σωκράτη και φίλος του Πλάτωνα! Στην επιτροπή της Βουλής που συζητούσε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις δημόσιες συμβάσεις, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επικαλέστηκε κάποια στιγμή τον Αγάθωνα λέγοντας: «Ξέρετε ένας υπουργός, όπως λέει ο αρχαίος ποιητής Αγάθων -ο υπουργός είναι ένα είδος άρχοντα- «τον άρχοντα..» λέει ο ποιητής πριν από 2.500 χρόνια, «…τριων δει μέμνησθαι. Ανθρώπων άρχει…» – κυβέρνα ανθρώπους- «…κατά νόμον άρχει…» – κυβέρνα σύμφωνα με τους νόμους- και προσέξτε το τρίτο, «…ουκ αεί άρχει» -δεν θα κυβερνά για πάντα. Ακριβώς λόγω αυτού του «ουκ αεί», ο υπουργός οφείλει να λογοδοτεί, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη ο οποίος άρχισε να λέει τι έχει κάνει σχετικά με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

***

Φαντάζομαι όμως ότι δεν περίμενε την ρελάνς του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Μαμουλάκη ο οποίος γνώριζε τον Αγάθωνα. Όπως ενημέρωσε τους βουλευτές (οι περισσότεροι εκ των οποίων υποψιάζομαι ότι πέραν του αείμνηστου τραγουδιστή του ρεμπέτικου Αγάθωνα Ιακωβίδη δεν ήξεραν άλλον Αγάθωνα…) το περίφημο συμπόσιο του Πλάτωνα έλαβε χώρα στο σπίτι του ποιητή. Και επικαλέστηκε μια φράση του για να αποτυπώσει τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις (υπόθεση Λιγνάδη και καταγγελίες για κακοποίηση): «Μόνου γαρ αυτού και θεός στερίσκεται, αγένητα ποιείν άσσ’ αν ή πεπραγμένα», που σημαίνει «ακόμα και ο θεός δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει σαν να μην έχουν γίνει αυτά που έχουν γίνει».

***
Ενας οργισμένος Άδωνις

Πάντως μιας και αναφέρθηκα στον κ. Γεωργιάδη, οφείλω να επισημάνω ότι είχα καιρό να τον δω τόσο οργισμένο. Αφορμή οι δηλώσεις Δρίτσα περί 17Ν που έκαναν τον υπουργό Ανάπτυξης «τούρμπο» φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ζητήσει από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να τον διαγράψει! Υπενθύμισε δε στους βουλευτές ότι το 2015 ο αρχιτρομοκράτης της 17Ν είχε κάνει απεργία πείνας για να μην μεταφερθεί στον Κορυδαλλό όπου τώρα θέλει να μεταφερθεί, κάνοντας λόγο για «καπρίτσια ενός κακομαθημένου που νομίζει ότι πρέπει όλη η Ελλάδα να σκύβει και να ασχολείται με αυτόν».

***

Ακόμη και όσοι έχουν συμπαραταχθεί με τον Δημήτρη Κουφοντίνα και το αίτημά του να μεταβεί στις φυλακές Κορυδαλλού, έλεγαν χθες ότι ορισμένοι χύνουν την καρδάρα με το γάλα και δίνουν επιχειρήματα στην κυβέρνηση. Τη μία ο Δρίτσας με τη δήλωσή του περί… τρομοκράτησης από τους τρομοκράτες της «17Ν». Την άλλη η συνήγορος του Κουφοντίνα που είπε ότι προσβάλλεται ο πελάτης της όταν τον λένε δολοφόνο οι οικογένειες των θυμάτων. Την τρίτη εκείνο το πανό που έλεγε «Γεννήθηκα 17Ν» και η καρδάρα χύθηκε. Όπως μου έλεγαν χθες έμπειροι πολιτικοί «είναι μερικές φορές που κάποιοι δεν θα πρέπει να μιλάνε αν θέλουν να έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειές τους». Και κάπως έτσι, μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης θυμήθηκε τη δράση του «Λουκά» της «17Ν» και ξέχασε το αίτημά του, για το οποίο κάνει απεργία πείνας.

Οι 63 μαθητές του Δημοτικού και ο διευθυντής τους

Ο Γρηγόρης Λέτσιος είναι ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου στο Δάμασι Τυρνάβου, ο οποίος με την άμεση παρέμβασή του, κατάφερε κατά τη διάρκεια του μεγάλου σεισμού στην περιοχή να βγάλει με ασφάλεια 63 μαθητές και 10 εκπαιδευτικούς από το κτίριο του σχολείου, το οποίο είναι και ετοιμόρροπο. Λίγη ώρα αργότερα και ενώ τα παιδιά ήταν όλα έξω από το κτίριο ασφαλή, επικοινωνεί μαζί του ο Πρωθυπουργός για να του εκφράσει τι ευχαριστίες όλων μας, λέγοντάς του πως «μας κάνετε υπερήφανους με τον τρόπο που χειριστήκατε το θέμα». Και με τον κ. Λέτσιο να απαντά ότι «βγήκαμε χωρίς κανένα τραυματισμό, χωρίς να ανοίξει μύτη εξαιτίας της ψυχραιμίας που δείξαμε όλοι».

***
Στον γαλάζιο Αττικό ουρανό

Μαθαίνω ότι λίαν συντόμως στη Κρήτη και συγκεκριμένα στην 115 Πτέρυγα Μάχης θα εμφανισθούν αμερικανικά F-15EX της USAF και F-16 για συνεκπαίδευση με ελληνικά F-16. Τώρα εάν τα αεροσκάφη αυτά, μαζί με γαλλικά Rafale πετάξουν στις 25 Μαρτίου, στη εθνική επέτειο στον Αττικό ουρανό θα είναι επειδή θέλουν να τιμήσουν τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

***

Η καραντίνα των τραπεζιτών

Έχει ένα ολόκληρο χρόνο (από τον περασμένο Μάρτιο) να μπει σε αεροπλάνο ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Κάθε εβδομάδα βρισκόταν στον αέρα ταξιδεύοντας από και προς τη Φρανκφούρτη, στις ατέλειωτες συνεδριάσεις της ΕΚΤ. Βεβαίως δεν μπορεί να πει ότι του έλειψε το αεροπλάνο, αλλά σίγουρα, όπως μου είπε, του έλειψαν οι συνεδριάσεις του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπό την προεδρία της Κριστίν Λαγκάρντ: «Άλλο πράγμα οι διά ζώσης οι συνεδριάσεις και οι ανταλλαγές απόψεων και άλλο οι τηλεδιασκέψεις στα ΔΣ της ΕΚΤ», έλεγε. Ωστόσο, παρά τα συνεχή «απαγορευτικά», λόγω κορωνοϊού, δείχνει αισιόδοξος όσον αφορά την ανάπτυξη, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει άλλο, μεγάλης διάρκειας, lockdown. Οι εκτιμήσεις του είναι ότι εφέτος η ανάπτυξη θα κυμανθεί από 3,8% έως 4,5%, αλλά, όπως επανέλαβε, υπάρχει αστάθμητος παράγοντας της πανδημίας. Και κάτι ακόμα: Δεν ξέρω τι είδους επιδημιολογικές πληροφορίες έχει, ο κ. Στουρνάρας και οι συνάδελφοί του κεντρικοί τραπεζίτες, αλλά τους είδα πολύ σίγουρους ότι θα ανταμώσουν και πάλι όλοι τον Ιούνιο στην Φρανκφούρτη.

***

Παρέλαση υπουργών

Τέτοια «παρέλαση» υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών από την Βουλή δεν θυμάμαι να είχαμε ξανά. Αναφέρομαι στο φαινόμενο που καταγράφηκε τις προάλλες στον κοινοβουλευτικό έλεγχο όπου ήρθαν να απαντήσουν σε 24 ερωτήσεις βουλευτών 15 κυβερνητικά στελέχη. Αφενός αυτό καταγράφεται στα θετικά της κυβέρνησης –και βεβαίως του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου οι υπουργοί να ανταποκρίνονται στις κοινοβουλευτικές τους υποχρεώσεις – αφετέρου σκεφτόμουν πώς γίνεται να ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει φρένο στην νομοθετική εργασία –κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται την πανδημία και φέρνει ένα σωρό νομοσχέδια- και από την άλλη να έχουμε μπαράζ ερωτήσεων εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία βεβαίως δεν μπορεί να απεμπολήσει το δικαίωμά της να ελέγχει τους υπουργούς.

***


Μια παραίτηση που χρήζει προσοχής

Μπορεί η παραίτηση ενός κυβερνητικού εκπροσώπου, όπως ο Χρήστος Ταραντίλης (φωτ.) να μονοπώλησε το ενδιαφέρον, και δικαιολογημένα, υπήρξε όμως και μια άλλη παραίτηση που είναι άξια προσοχής. Μιλάω για την παραίτηση του προέδρου του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων Φάνη Παππά. Ο κ. Παππάς, μάλιστα, είναι ο δεύτερος πρόεδρος του εν λόγω οργανισμού που παραιτείται, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που φαντάζει μεγαλύτερο αν σκεφτεί κανείς ότι ο Παππάς συνδέεται, μου λένε με φιλία με υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη της ΝΔ..

***
Η έκθεση για το ‘21

Πυρετωδώς εργάζονται τα συνεργεία για να στηθεί η μεγάλη επετειακή έκθεση που ετοιμάζει η Βιβλιοθήκη της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η έκθεση αυτή θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» (πρώην Αίθουσα Τροπαίων) της Βουλής και στόχος είναι να αποτελέσει μια σημαντική πτυχή των εκδηλώσεων για την μεγάλη επέτειο που δυστυχώς δεν θα λάβει τις διαστάσεις που της αξίζουν λόγω της πανδημίας. Πάντως το κόκκινο χαλί που κοσμεί την μεγάλη μαρμάρινη σκάλα που οδηγούσε στον Αίθουσα του Θρόνου έχει βγει για να καθαριστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αίθουσα που θα φιλοξενηθεί η έκθεση διατηρείται ζωφόρος ύψους 1.22 μ. και μήκους 78 μ. στην οποία αποτυπώνονται γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και προσωπογραφίες αγωνιστών, σε σχέδια του γλύπτη Λούντβιχ Μίκαελ φον Σβαντάλερ με τη συνεργασία των ζωγράφων Φίλιππου και Γεώργιου Μαργαρίτη.