Αλλάζουν… τα πάντα από το πρωί της Πέμπτης στην Ελλάδα, όπου μέχρι και τις 16 Μαρτίου το lockdown αυστηροποιείται ακόμα περισσότερο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Άλλωστε, όπως έγινε κατανοητό από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ οι τρεις εβδομάδες του lockdown που προηγήθηκαν, όχι μόνο δεν οδήγησαν στη μείωση κρουσμάτων, αλλά αντιθέτως παρατηρήθηκε αύξηση μολύνσεων τόσο στο σύνολο της χώρας, όσο και στην Αττική.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί τόσες μέρες στην Ελλάδα, ήταν η σημερινή μέρα όπου ανακοινώθηκε αριθμός – ρεκόρ στα κρούσματα για το 2021. Μάλιστα, τα 2.702 κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα η χώρα μας φέρνουν μνήμες… Νοεμβρίου όταν τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 3.000.

Παράλληλα, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ασφυκτική με τα νοσοκομεία της Αττική να «γονατίζουν». Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Παράλληλά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα νέα, ακόμα πιο αυστηρά, μέτρα για την αναχαίτιση της διάδοσης του ιού.

Τα νέα μέτρα

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, από την Πέμπτη, στις 06:00 και μέχρι την Τρίτη 16 Μαρτίου, σε όλη την Ελλάδα, η μετακίνηση με κωδικό «6» θα γίνεται χωρίς αυτοκίνητο και θα ισχύει μόνο για άσκηση με τα πόδια ή με ποδήλατο. «Κανείς σε όλη τη χώρα δε θα μπορεί να στείλει το 6 και να πάει σε άλλη περιοχή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακόμα αυστηροποιείται η μετακίνηση με τους κωδικούς «2» για ψώνια και «3» -στο κομμάτι που αφορά τις τράπεζες-, όπου θα πρέπει να γίνεται είτε εντός του δήμου κατοικίας, είτε σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων.

Ακόμα, όσον αφορά το νούμερο «4» τα ελεγκτικά όργανα μπορούν να ζητούν περεταίρω διευκρινίσεις.

Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»

Ακόμα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, ‘Αρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Εξαίρεση αποτελεί η περιφέρεια Λάρισας όπου τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο, 6 Μαρτίου προκειμένου να γίνει η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» η κυκλοφορία δεν θα επιτρέπεται από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 7 αντί για τις 6. Μόνες εξαιρέσεις η Αττική και η Θεσσαλονίκη, όπου τις καθημερινές η απαγόρευση θα ξεκινά από τις 9 το βράδυ και έως τις 5 το πρωί.

Οι περιοχές όπου δεν θα λειτουργούν από αύριο τα σχολεία

Έτσι, τώρα που περισσότερες περιοχές εντάσσονται πλέον στις πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), όπου δεν θα λειτουργούν διά ζώσης τα σχολεία όλων των βαθμίδων, εκτός αυτών της Ειδικής Αγωγής που θα λειτουργούν κανονικά.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα τίθενται σε ισχύ από τις 6.00 το πρωί αύριο, Πέμπτη 4 Μαρτίου, και θα ισχύσουν μέχρι και την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021.

Οι περιοχές που εντάσσονται στις πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) είναι οι εξής:

  • Αττική
  • Αττική
  • Αχαΐα
  • Αρκαδία
  • Θεσσαλονίκη
  • Λάρισα (από το Σάββατο)
  • Λευκάδα εκτός Μεγανησίου
  • Φθιώτιδα
  • Αργολίδα
  • Κορινθία
  • Θεσπρωτία
  • Άρτα
  • Σάμος
  • Βοιωτία
  • Χίος
  • Αιτωλοακαρνανία
  • Ρόδος
  • Ηράκλειο
  • Εύβοια εκτός Σκύρου
  • Δήμος Καλυμνίων

Γιατί απορρίφθηκε το καθολικό lockdown σε όλη τη χώρα

Μάλιστα, αντίθετα με τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες για καθολικό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα, η κυβέρνηση αποφάσισε εν τέλει να διατηρήσει τον «διαχωρισμό» της χώρας σε δύο επίπεδα: το κόκκινο και το βαθύ κόκκινο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, δύο είναι οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση. Πρώτον διότι και η κυβέρνηση και oi επιστήμονες της χώρας μας θεωρούν ότι μετά από ένα χρόνο αλλεπάλληλων lockdown ο κόσμος έχει κουραστεί. Παράλληλα και η οικονομική δραστηριότητα έχει αυτήν την περίοδο μία κινητικότητα και θα ήταν ολέθριο αν την σταματούσαν και αυτή…

Δεύτερον, διότι από την κυβέρνηση θεωρούν ότι τα εν λόγω μέτρα δεν θα είχαν καθολική εφαρμογή, άρα θα παίρναμε μέτρα τα οποία δεν θα μπορούσαν να ισχύσουν στην πράξη.

Έρχεται… νέα αύξηση κρουσμάτων

Από την πλευρά του, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, σημείωσε ότι η αυστηροποίηση των μέτρων ήταν μονόδρομος.

«Νομίζω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό παρά να αυστηροποιηθούν οι περιορισμοί για να ανασχεθεί η όποια διάδοση» είπε ο κ. Θωμαΐδης, σημειώνοντας ότι η έκρηξη των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη αυτήν την περίοδο και είχε προβλεφθεί από τα προγνωστικά μοντέλα.

«Αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική βελτίωση τις επόμενες 10 μέρες, είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουμε σε 15 μέρες ξανά», τόνισε ο καθηγητής, ο οποίος επισήμανε ότι τα στοιχεία της πανδημίας και τα μέτρα επανεξετάζονται μέρα με τη μέρα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις και τα στοιχεία, «τις επόμενες 7 – 10 μέρες θα δούμε αύξηση κρουσμάτων γενικότερα στην Ελλάδα» αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με τις μεταλλάξεις, κυρίως την Βρετανική, να έχουν επικρατήσει στη χώρα.