«Προς το παρόν αντέχουμε, όμως δεν ξέρω  για πόσο ακόμα λόγω της  πίεσης από την Τουρκική πλευρά. Θεωρούμε ότι  η κατάσταση θα επιδεινώνεται συνεχώς  κι ίσως διαρκέσει μήνες. Δεχόμαστε προτροπές από στελέχη ξένων κυβερνήσεων να αντισταθούμε σε αυτές τις προσφυγικές ροές , όσο το δυνατόν περισσότερο. Πρόκειται για μία κρίσιμη δοκιμασία για την χώρα μας κι ίσως, αν αντεπεξέλθουμε, να αναβαθμισθεί  η θέση μας».
  Σε αυτή την αναφορά προχώρησε, μιλώντας προς «Το Βήμα», το βράδυ του Σαββάτου, ανώτατο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον Εβρο και τις συνεχείς αφίξεις μεταναστών που προωθεί στην περιοχή το καθεστώς Ερντογάν.
Οπως σημείωσε ο ίδιος σημαντικός παράγοντας της Κατεχάκη «από την διερεύνηση των στοιχείων των 65 μεταναστών που τελικά εισήλθαν, στην πρώτη φάση των επεισοδίων στον ελληνικό χώρο, διαπιστώθηκε ότι ήσαν Πακιστανοί, Αφγανοί κι από άλλες εθνικότητες.
Κι ασφαλώς ουδεμία σχέση έχουν με το πολεμικό μέτωπο στο Ιντλιμπ όπως αναφέρει το  τουρκικό καθεστώς. Είναι μετανάστες που παραμένουν στο τουρκικό έδαφος-κυρίως στην Κωνσταντινούπολη-  επί μήνες και τώρα προωθούνται προς την χώρα μας.
Κι ανάμεσα σε αυτούς είναι άτομα που είχαν  ποινικές εμπλοκές -όχι ιδιαίτερα σοβαρές- έμεναν σε τουρκικά  προαναχωρησιακά κέντρα και είχε προγραμματισθεί για πολλούς από αυτούς η απέλαση».
Στελέχη  της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι θα υπάρξει μαζική μετακίνηση προσφύγων από την Τουρκία και προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.