Με αφορμή την ιδιαίτερα επίκαιρη συζήτηση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στην περίοδο 2021-2027, η Neue Zürcher Zeitung (NZZ) της Ζυρίχης συγκρίνει τους υφιστάμενους μηχανισμούς αναδιανομής εισοδήματος στη Γερμανία και στην Ευρώπη, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «οι Βερολινέζοι είναι οι Έλληνες της Ευρώπης».

Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει, «σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα λαμβάνει τις υψηλότερες επιδοτήσεις με 1.050 ευρώ ανά κεφαλή ετησίως, ενώ ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση η Λιθουανία με 450 ευρώ». Κατ΄αντιστοιχία, στο εσωτερικό της Γερμανίας οι Βερολινέζοι λαμβάνουν επιδοτήσεις που φτάνουν τα 983 ευρώ ανά κάτοικο, ενώ ακολουθούν τα τέσσερα ανατολικογερμανικά κρατίδια και η πόλη της Βρέμης με επιχορηγήσεις που ξεπερνούν τα 800 ευρώ ανά κάτοικο.

Το δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας βασίζεται σε έρευνα του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEP) με έδρα το Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος «η αναδιανομή μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ προκαλεί συνεχώς εντάσεις. Ωστόσο, η ανά κάτοικο οικονομική επιβάρυνση της Βαυαρίας στα πλαίσια του ενδογερμανικού μηχανισμού για την αναδιανομή του εισοδήματος είναι τριπλάσια από εκείνη που υφίσταται η Γερμανία κατά την αναδιανομή στο πλαίσιο της ΕΕ…»

Αγωνία και πάλι για την Αργεντινή

Οικονομική στήριξη από το Βερολίνο επιδιώκει ο νέος πρόεδρος της ΑργεντινήςΟικονομική στήριξη από το Βερολίνο επιδιώκει ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής

Στα χρόνια της κρίσης δεν έλειπαν οι συγκρίσεις της υπερχρεωμένης Ελλάδας με την παραπαίουσα Αργεντινή. Η Ελλάδα έχει πάρει τον δρόμο της, αλλά στην Αργεντινή το φάντασμα της χρεοκοπίας επιστρέφει και ο πρόεδρος της χώρας περιοδεύει στην Ευρώπη αναζητώντας βοήθεια. Το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung: «Φαίνεται ότι η Αργεντινή δεν έχει διδαχθεί τίποτα από το παρελθόν. Γι αυτό και μόνο θα μπορούσε κανείς να αρνηθεί την παράταση στην αποπληρωμή του χρέους που ζήτησε και ο νέος πρόεδρος, Αλμπέρτο Φερνάντεζ, κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία τη Δευτέρα. Ωστόσο ο Φερνάντεζ είχε κληρονομήσει ένα μεγάλο μέρος του χρέους από τον προκάτοχό του, τον επιχειρηματία Μαουρίτσιο Μάκρι, ο οποίος δεν κατάφερε να επανεκκινήσει την οικονομία, αν και ήταν ο αγαπημένος των αγορών. Εδώ και χρόνια η οικονομία συρρικνώνεται, ο πληθωρισμός ανεβαίνει και χωρίς μία παράταση αποπληρωμής θα επέλθει στάση πληρωμών, που δεν θα είναι προς το συμφέρον των πιστωτών, αλλά ούτε και των κατοίκων της χώρας. Οι οποίοι ελάχιστα οφελήθηκαν από τα νέα χρέη. Εκατομμύρια βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς κερδοσκόπων. Όλα αυτά ήταν γνωστά, αλλά δεν εμπόδισαν τους πιστωτές να συνεχίσουν τη χορήγηση δανείων».

«Συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία»

Πρόσφυγας από την Ερυθραία εκπαιδεύεται σε επιχείρηση κοντά στη ΦρανκφούρτηΠρόσφυγας από την Ερυθραία εκπαιδεύεται σε επιχείρηση κοντά στη Φρανκφούρτη

Η εφημερίδα Die Welt αναφέρεται στο προσφυγικό και στην κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Όπως επισημαίνει «ο χρόνος πιέζει, γιατί οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία συνεχίζονται. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) από τις αρχές της χρονιάς φθάνουν στα νησιά κάθε μέρα περισσότεροι από 100 μετανάστες, κατά μέσο όρο. Πάνω από 41.000 μετανάστες ζουν σήμερα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, ενώ οι καταυλισμοί στα νησιά αυτά έχουν κατασκευαστεί για να φιλοξενήσουν συνολικά περίπου 6.200. Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επικρίνει επανειλλημμένα την κατάσταση στα νησιά ως απάνθρωπη».

Τι συμβαίνει όμως με τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που ήρθαν στη Γερμανία το καλοκαίρι του 2015; Θετικός απολογισμός από την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ): «Ποιος θα το φανταζόταν; Πέντε χρόνια μετά την άφιξή τους στη Γερμανία σχεδόν οι μισοί πρόσφυγες έχουν βρει δουλειά, παρότι πολλοί από αυτούς δεν μιλούσαν καθόλου γερμανικά, ενώ ελάχιστοι διέθεταν επαγγελματική ή ακαδημαϊκή κατάρτιση. Σημαντική βοήθεια προσέφερε η κινητοποίηση πολλών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε χειρωνακτικά επαγγέλματα, καθώς και τα μαθήματα για τη γλώσσα και την ενσωμάτωση στη γερμανική κοινωνία, αν και σε όλα αυτά υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Ωστόσο, κανείς δεν θα πρέπει να επαναπαύεται σε αυτές τις επιτυχίες».

Γιάννης Παπαδημητρίου