ύο νέα μεταπτυχιακά προγράμματα στην αγγλική γλώσσα και στα προνομιακά επιστημονικά πεδία της κλιματικής αλλαγής και της τεχνητής νοημοσύνης ξεκινούν τους επόμενους μήνες από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ η νέα ηγεσία του Ιδρύματος στοχεύει ακριβώς στην πολιτική που «γοητεύει» και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας: αντιστροφή του brain drain! Επιστροφή στην Ελλάδα των μεγάλων ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, αν όχι σε επίπεδο φυσικής παρουσίας άμεσα, σίγουρα σε επίπεδο ιδεών, συνεργασίας, ακαδημαϊκής παρουσίας.

Για τον σκοπό αυτόν, ξεκίνησαν ήδη επαφές με έλληνες αναγνωρισμένους καθηγητές ευρωπαϊκών αλλά και αμερικανικών πανεπιστημίων, ώστε να συμφωνηθούν συνεργασίες για τη διοργάνωση κοινών προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε επιστημονικά πεδία αιχμής. Πάντως, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος σε σειρά από νέα αλλά και παλαιότερα προγράμματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο που ξεκινούν τα μαθήματα τους επόμενους μήνες, δόθηκε παράταση στην προθεσμία υποβολής των σχετικών αιτήσεων ως την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου.

Προγράμματα στα αγγλικά

«Το Ιδρυμα θα κινηθεί ακαδημαϊκά σε νέους επιστημονικούς δρόμους, εντός και εκτός της χώρας, ενώ ένα από τα άμεσα σχέδιά μας είναι και η ανάπτυξη ερευνητικού ιδρύματος σε ειδικά αντικείμενα, με σύγχρονα ινστιτούτα αρχαιολογικού πολιτισμού, εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, εξατομικευμένης Ιατρικής κ.ά.» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο νέος πρόεδρος του Ιδρύματος Οδυσσέας Ζώρας, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου  Κρήτης.

Ετσι, με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια να περιμένουν τις διατάξεις που θα τους ανοίξουν τον δρόμο για την ελεύθερη διοργάνωση προπτυχιακών προγραμμάτων στα αγγλικά (οι οποίες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος», δεν θα ενταχθούν τελικά στο νομοσχέδιο που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή), ξεκινούν από το ΕΑΠ το επόμενο χρονικό διάστημα δύο προγράμματα στην αγγλική γλώσσα.

Το ένα από αυτά τα μεταπτυχιακά διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών και τον κ. Χρήστο Ζερεφό με αντικείμενο την προστασία της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή. Το πρόγραμμα θα ενταχθεί πιλοτικά στην τεχνολογικά προηγμένη εκπαιδευτική πλατφόρμα και στο νέο μοντέλο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που σχεδιάζεται ήδη από το Ιδρυμα.

Για το θέμα έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του προέδρου του ΕΑΠ και του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Στέφανου Ημελλου, ενώ θα διοργανωθεί μέσω του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας (ΚΕΦΑΚ) της Ακαδημίας. Τα μαθήματά του υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Και μεταπτυχιακό

Παράλληλα με αυτό σχεδιάζεται αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Επιστήμη Δεδομένων και Μηχανική Μάθηση σε συνεργασία με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιώργο Τσιρώνη. Οπως αναφέρει ο ίδιος ο κ. Τσιρώνης μιλώντας στο «Βήμα», «στη σύγχρονη επιστήμη, τεχνολογία, οικονομία, στην Ιατρική αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στις μηχανές αναζήτησης, παράγεται μεγάλο πλήθος δεδομένων (big data) τα οποία απαιτούν εξειδικευμένες μαθηματικές και υπολογιστικές μεθόδους προκειμένου να αναλυθούν και να χρησιμοποιηθούν. Η Επιστήμη των Δεδομένων (Data Science) είναι ο διεπιστημονικός τομέας που ενοποιεί πεδία όπως Μαθηματική Στατιστική Ανάλυση, Επιστήμη της Πληροφορίας, Ανάλυση Δεδομένων, Μηχανική Μάθηση και άλλα συναφή, προκειμένου να αναλύσει, κατηγοριοποιήσει, προβλέψει και ερμηνεύσει φαινόμενα από τα διαθέσιμα δεδομένα. Οι σύγχρονες μέθοδοι μηχανικής μάθησης (machine learning) έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόοδο της Επιστήμης των Δεδομένων» εξηγεί. «Επιμέρους πεδία, όπως μέθοδοι βασισμένες σε νευρωνικά δίκτυα, έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην πολύ πρόσφατη πρόοδο που παρατηρείται σε πολλούς τομείς, όπως η αναγνώριση ομιλίας, η μηχανική μετάφραση και η ρομποτική μεταξύ άλλων».

Ετσι, σκοπός του προγράμματος αυτού θα είναι να προσφέρει εξειδικευμένη γνώση στις βασικές έννοιες και στα σύγχρονα υπολογιστικά εργαλεία της Επιστήμης των Δεδομένων, της Μηχανικής Μάθησης και της Βαθιάς Μάθησης (Deep Learning), κατά τρόπο κατανοητό και αποτελεσματικό. Μάλιστα, το πρόγραμμα θα δίνει μια καινοτόμο προοπτική στο πεδίο της Επιστήμης Δεδομένων και Μηχανικής Μάθησης, στην προώθηση της κατανόησης και αντιμετώπισης ανοιχτών προβλημάτων δεδομένων στην επιστήμη, στην οικονομία, στις κοινωνικές επιστήμες και στην τεχνολογία, και θα εφοδιάσει τους αποφοίτους με δεξιότητες περιζήτητες στην ευρύτερη αγορά εργασίας.

Ζώρας: «Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι έτοιμα να φύγουν μπροστά»

Οπως δηλώνει σήμερα ο κ. Ζώρας (φωτογραφία), «οι ρυθμοί παραγωγής της γνώσης αλλάζουν πλέον ταχύτατα και τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι έτοιμα να φύγουν μπροστά, με δεδομένο ότι στο μέλλον ένας πολίτης μπορεί να αλλάζει έως και 15 φορές επάγγελμα. Το ΕΑΠ έχει σήμερα 284 ενεργούς φοιτητές από άλλες χώρες, ενώ η ηγεσία του σχεδιάζει να πρωτοστατήσει και στη δημιουργία καλοκαιρινών κάμπους για νέους από το εξωτερικό σε διάφορες περιοχές της χώρας, π.χ. την Αρκαδία, όπου έχουν γίνει και σχετικές συζητήσεις».

Εκπαίδευση εξ αποστάσεως για 45.000 εγγεγραμμένους φοιτητές

Το ΕΑΠ τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε άνθηση, επεκτείνοντας τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά του προγράμματα, κάτι που το κάνει ως Ιδρυμα ευθέως ανταγωνιστικό προς τα υπόλοιπα δημόσια ΑΕΙ της χώρας, τα οποία και κινούνται συνήθως αργά, λόγω των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων αλλά και του στενού εναγκαλισμού τους με το κράτος. Εκείνο που «χωρίζει» σήμερα το ΕΑΠ από τα υπόλοιπα ΑΕΙ είναι ότι δεν δέχεται κατά προτεραιότητα υποψηφίους στην ηλικία των 18 ετών αλλά των 23 (κάτι που ωστόσο πέρυσι ξεπεράστηκε, καθώς σε πολλά προγράμματα στα οποία δόθηκαν επιπλέον θέσεις οι οποίες δεν καλύφθηκαν, έγιναν αποδεκτοί υποψήφιοι που μόλις είχαν τελειώσει το Λύκειο!)

Το Ιδρυμα κατά τα άλλα, αν εξαιρέσει κανείς τα «ηλεκτρονικά» του αμφιθέατρα, θυμίζει ένα «πείραμα» αμερικανικού πανεπιστημίου στη χώρα, καθώς δέχεται φοιτητές και φοιτήτριες χωρίς εξετάσεις και χρεώνει δίδακτρα (σε προπτυχιακά ανά θεματική ενότητα 500 ευρώ και 650 ευρώ στα μεταπτυχιακά).

Στα προγράμματά του κάθε χρόνο διδάσκουν τα 45 μόνιμα μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού και περισσότεροι από 2.000 συμβασιούχοι, οι οποίοι πλαισιώνουν τα μόνιμα μέλη. Πάντως, με απόφαση της νέας διοίκησής του ορίστηκαν πλέον νέα αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια για την επιλογή των συνεργατών και των διδασκόντων του. Ηδη διαθέτει 45.000 εγγεγραμμένους φοιτητές και αποτελεί το πρώτο Ιδρυμα «εξ αποστάσεως» εκπαίδευσης στη χώρα.