Η νέα χρονιά προβλέπεται ξεχωριστή για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και για τις ελληνικές πρωτίστως. Ηδη, όπως πληροφορούμαι, από την αρχή του 2020 «τρέχουν» νέα stress tests για τις 120 συστημικές ευρωπαϊκές τράπεζες και πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου. Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, οι διαδικασίες έχουν αμβλυνθεί, δεν διατηρούν την αυστηρότητα των προηγούμενων ετών. Τα όποια αποτελέσματα και οι υποχρεώσεις που θα πηγάζουν από αυτά θα μπορούν να εκπληρωθούν σε εύλογο χρόνο, τίποτε δεν θα εξελιχθεί με το μαχαίρι στον λαιμό. Πράγμα που σημαίνει ότι η δραματοποίηση των προηγούμενων ετών θα πάψει να υφίσταται και οι διοικήσεις των τραπεζών μας θα έχουν στη διάθεσή τους τον χρόνο προσαρμογής που ζητούν.

 

Πέραν αυτών, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, θα αξιολογηθεί στις λεπτομέρειές της η τρέχουσα ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική, με προφανή στόχο την αναθεώρησή της, αν χρειαστεί.

 

Ειδικότερα, θα μελετηθεί αν ο σημερινός νομισματικός στόχος για πανευρωπαϊκό πληθωρισμό στο 2% οδηγεί στη λεγόμενη οικονομική συμμετρία, αν η Κεντρική Τράπεζα, παγιδευμένη στον κύκλο των μηδενικών επιτοκίων, διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση π.χ. υφεσιακών συνθηκών στην Ευρώπη και, αν όχι, αν θα πρέπει να δοθεί βάρος σε νέες πολιτικές. Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, να μην είναι «η νομισματική πολιτική μόνη στο παιχνίδι», αλλά να συμμετέχουν και άλλες, όπως για παράδειγμα η δημοσιονομική. Πράγμα που, αν επιβεβαιωθεί, θα βοηθήσει και τις ελληνικές προσπάθειες για απεμπλοκή από τον κύκλο των σκληρών πρωτογενών πλεονασμάτων. Αλλά απαντήσεις για όλα αυτά τα κρίσιμα και επίμαχα δεν θα έχουμε πριν από το τέλος του 2020, οπότε και θα παρουσιαστεί η μεγάλη έκθεση για την ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική.

Γιατί χαίρεται ο Γιάννης Στουρνάρας;

Γιατί χαίρεται ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας; Οχι μόνο επειδή κάλεσε για καφέ τον Ευκλείδη Τσακαλώτο προκειμένου να του ευχηθεί «χρόνια πολλά και καλή χρονιά», αλλά επειδή, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι έλληνες καταθέτες αξιοποίησαν πλήρως την άρση των capital controls και άρχισαν να επιστρέφουν στις τράπεζες τις καταθέσεις τους που είχαν φυλαγμένες σε στρώματα και δεν ξέρω πού αλλού…

 

«Αυτό που μπορώ σήμερα να πω είναι ότι αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες» μου είπε ο κ. Στουρνάρας, για να απευθύνει εν συνεχεία έκκληση στις επιχειρήσεις που έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στο εξωτερικό (και κυρίως στην Αγγλία) να τα επιστρέψουν στην Ελλάδα, γιατί, όπως λέει, δεν υπάρχει πλέον λόγος να τα έχουν στο εξωτερικό. Ακόμα και τα επιτόκια στην Ελλάδα είναι καλύτερα από το εξωτερικό, άσε που, όπως λέει, υπάρχουν οι κίνδυνοι λόγω Brexit.

 

Κατά τον κ. Στουρνάρα, τα αποθηκευμένα στα στρώματα χρήματα που είχαν οι Ελληνες αρχίζουν να επιστρέφονται σταδιακά και σταθερά και απομένουν μόνο οι καταθέσεις των επιχειρήσεων να επιστραφούν.

 

Υπάρχει όμως ακόμα ένας λόγος που ο κ. Στουρνάρας είναι χαρούμενος. Διότι με τη νέα κυβέρνηση η τράπεζα απέκτησε την κανονικότητά της, δηλαδή έγινε σύμβουλος της κυβέρνησης: Η Κεντρική Τράπεζα κάνει πολλές δουλειές του Δημοσίου, εποπτεύει το Ασφαλιστικό, εισπράττει για λογαριασμό του Δημοσίου τα ομόλογα και πολλά άλλα που κάνουν την Τράπεζα της Ελλάδος να έρχεται πολύ πιο κοντά στο Δημόσιο, παρά άλλες κεντρικές τράπεζες.

 

Και όσον αφορά την πρόσκληση για καφέ στον κ. Τσακαλώτο, δεν γίνεται αυτή τυχαία. Ο κ. Στουρνάρας δεν ξεχνά ότι στη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν η κυβέρνηση τον απέκλειε και τον κυνηγούσε, μόνον τρεις υπουργοί κρατούσαν επαφή μαζί του: ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο Δημήτρης Λιάκος. Ετσι προσκάλεσε μετά τις γιορτές τον κ. Τσακαλώτο για καφέ για να θυμηθούν τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε γνωρίζονται από τότε που ήταν φοιτητές και η σύζυγος του κ. Τσακαλώτου έχει σημαντική θέση στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Aνω-κάτω το πρόγραμμα Νετανιάχου στην Αθήνα

Ανω-κάτω έγινε την Παρασκευή το πρόγραμμα του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου στην Αθήνα. Αρχικά επρόκειτο να επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης αλλά την Πέμπτη το βράδυ στη διάρκεια του επίσημου δείπνου ζήτησε, αν ήταν δυνατόν, να επισκεφθεί μαζί με τη σύζυγό του Σάρα και τον γιο του Αβνέρ το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ο υιός Νετανιάχου σπουδάζει αρχαιολογία και η επιθυμία του εξέτρεψε το πρόγραμμα του πατέρα του, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόθυμα ικανοποίησε το αίτημα του ομολόγου του και μάλιστα συνόδευσε την οικογένεια του ισραηλινού πρωθυπουργού στο Αρχαιολογικό Μουσείο μαζί με τον δικό του γιο, Κωνσταντίνο. Την ξενάγηση ανέλαβε η διευθύντρια του Μουσείου Μαρία Λαγογιάννη, με τη συνοδεία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναχώρησε εσπευσμένα από την Αθήνα έπειτα από τη δολοφονία του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η συνάντηση που θα είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

O Κουτσούμπας στο Λονδίνο

Η πρώτη πολιτική δραστηριότητα για το 2020 του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ είναι – όχι τυχαία – η επίσκεψή του στο Λονδίνο. Και λέω όχι τυχαία γιατί αυτό το ταξίδι αποτελεί ουσιαστικά παρέμβαση του ΚΚΕ στους έλληνες μετανάστες του εξωτερικού, η οποία έρχεται λίγο μετά την ψήφιση από τη Βουλή, με την ουσιαστική συμβολή του ΚΚΕ, του δικαιώματος της ψήφου των αποδήμων. Μάλιστα, στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, το ΚΚΕ έχει κομματικές οργανώσεις σε αντίθεση με άλλα κόμματα.

 

Ετσι, λοιπόν, ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα επισκεφθεί το Λονδίνο από τις 10 έως τις 12 Ιανουαρίου, όπου στις 11 Ιανουαρίου θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα: «Επιστήμη, έρευνα και τεχνολογία στην υπηρεσία του καπιταλιστικού κέρδους ή των κοινωνικών αναγκών;». Μαθαίνω, όμως, ότι το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα πλούσιο, αφού ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ θα επισκεφθεί τη Βιβλιοθήκη «Καρλ Μαρξ», το μνημείο για τους νεκρούς σοβιετικούς στρατιώτες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Tate, όπου εκτίθεται ο πίνακας του Πίτερ ντε Φραντσία «Η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη», το Βρετανικό Μουσείο αλλά και τον τάφο του Καρλ Μαρξ, όπου και θα καταθέσει στεφάνι.

Γκρίνιες…

Γκρίνια, που ακούγεται όλο και πιο έντονα, υπάρχει στο Κίνημα Αλλαγής για την επικοινωνία του κόμματος. Η κριτική δεν ακουμπά, προς τον παρόν, τον γραμματέα του τομέα επικοινωνίας Κυριάκο Κυριάκο, τις προσπάθειες του οποίου αναγνωρίζουν πρόσωπα από όλες τις εσωκομματικές πτέρυγες. Αφορά την εκπροσώπηση του κόμματος, η οποία, όπως λέγεται, έχει περιοριστεί σε πρόσωπα που δεν ξεπερνούν αριθμητικά τα δάχτυλα του ενός χεριού.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι ενοχλούνται από την υπερπροβολή των μελών του τομέα επικοινωνίας, τα οποία καθημερινά εμφανίζονται σε δύο και σε τρεις τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ αντιθέτως έχουν εξαφανιστεί από τις οθόνες βουλευτές που έχουν ασκήσει κριτική στις επιλογές που έχουν γίνει.

Οχι, οι παραπονούμενοι δεν θεωρούν ότι όλη αυτή η κατάσταση είναι επιλογή της Φώφης Γεννηματά. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι αποτελεί έργο όσων θέλουν να εμφανίζονται βασιλικότεροι του βασιλέως και αποκλείουν, αυθαίρετα, πρόσωπα τα οποία θεωρούν ότι δεν είναι αρεστά στην ηγεσία. Ετσι όμως δεν γίνεται η (επικοινωνιακή) δουλειά.

Στην υπογραφή στο Ζάππειο Μέγαρο της συμφωνίας του EastMed προσεκλήθησαν από την κυβέρνηση και οι προηγούμενοι εμπνευστές και χειριστές του έργου. Ητοι οι κ.κ. Γιάννης Μανιάτης, Πάνος Σκουρλέτης και Γιώργος Σταθάκης, οι οποίοι υπηρέτησαν με τη δέουσα πειθαρχία τη συμφωνία, που υπεγράφη την Πέμπτη. Ξεχωρίζουμε τον Γιάννη Μανιάτη επειδή υπήρξε ο εμπνευστής της ιδέας και αυτός που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης υποστήριξε με πάθος και επιμονή την προοπτική κατασκευής ενός εναλλακτικού αγωγού αερίου για την Ευρώπη. Εφερε στο Υπουργικό Συμβούλιο και πέτυχε την έγκριση του όλου σχεδίου τον Ιούλιο του 2011, σε χρόνο πολιτικής ξηρασίας και οικονομικής φτώχειας. Και όμως, εκείνη η ιδέα έμελλε να προσφέρει χρόνια αργότερα αναπτυξιακές και διπλωματικές δυνατότητες στη χώρα μας, σε καιρό έντασης και διεκδίκησης σε ολόκληρη τη ζώνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.Ο Γιάννης Μανιάτης σήμερα δεν είναι καν βουλευτής. Ωστόσο, μπορεί να πει κανείς ότι με την επιλογή και την επιμονή του τίμησε την πολιτική και επιβεβαίωσε ότι αυτή μπορεί να έχει και πολύ καλές στιγμές. Αρκεί να ορίζεται από το εθνικό συμφέρον και να στηρίζεται σε έγκυρη και έγκαιρη πρόγνωση των συνθηκών του σύγχρονου κόσμου.