Στον σύντομο χρόνο ανάμεσα σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές είναι μικρές οι πιθανότητες για μεγάλες ανατροπές. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών δείχνει τις «σταθερές» που δύσκολα αλλάζουν και τα σημεία όπου μπορεί να υπάρξουν σημαντικές μεταβολές.

Συγκρίνονται τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015 με τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 και παράγονται πίνακες με τις μετακινήσεις του εκλογικού σώματος. Πόσοι δηλαδή μεταξύ Σεπτεμβρίου 2015 και Μαΐου 2019 ψήφισαν διαφορετικό ή ίδιο κόμμα.

Σήμερα η πλειονότητα των πολιτικών αναλυτών χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα αυτών των αναλύσεων ως κύρια πηγή στοιχείων έναντι δημοσκοπήσεων και exit poll. Οντως τα ευρήματα, όπως θα δούμε παρακάτω, διαφέρουν, πολλές φορές σημαντικά, από τις δημοσκοπήσεις και τα exit poll. Το κυριότερο, δίνουν την εικόνα μιας κοινωνίας πιο πολύπλοκης όπου τα συνολικά αποτελέσματα είναι συνισταμένη πολλών διαφορετικών, φαινομενικά αντιθετικών συνιστωσών. Οι ερμηνείες δεν είναι μονοδιάστατες ή απλές.

Το Βήμα της Κυριακής αναλύει:

Γιατί περισσότεροι από τους 4 στους 10 ψηφοφόρους άλλαξαν την επιλογή τους από το 2015 στο 2019

Γιατί η ψήφος απογοήτευση των ψηφοφόρων δεν έχει προσανατολισμό

Πως διαμορφώνεται η νέα εκλογική εποχή

Το μίσος που φούντωσε την ακροδεξιά, η ανήμπορη κεντροαριστερά, το κλειστό σύστημα του ΚΚΕ, το χωρίς ταυτότητα Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ,  το κόμμα ειδικού σκοπού

Ποια είναι η σύνθεση των ψηφοφόρων Ελληνικής Λύσης και ΜέΡΑ25;

Θα επιβιώσουν η Ελληνική Λύδη και το ΜέΡΑ23;

Διαβάστε περισσότερα στην ανάλυση του Γιάννη Αναστασάκου στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο