Το έργο της εγκατάστασης δωρεάν σημείων ασύρματης πρόσβασης WiFi σε δημόσιους χώρους προχωρεί με γοργούς ρυθμούς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος WiFi4EU. Χθες, Τετάρτη 15 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της δεύτερης κατά σειρά πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για το WiFi4EU, η οποία διήρκεσε από τις 4 έως τις 5 Απριλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, στο πλαίσιο της δεύτερης πρόσκλησης, 3.400 δήμοι από όλη την Ευρώπη θα λάβουν κουπόνια αξίας €15.000 το καθένα, για να καλύψουν το κόστος εγκατάστασης των σημείων ασύρματης πρόσβασης Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, όπως σε δημαρχεία, δημόσιες βιβλιοθήκες, μουσεία, δημόσια πάρκα ή πλατείες.

Σχετικά με τη συμμετοχή Δήμων της Ελλάδας, στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης θα λάβουν voucher 90 δήμοι, ενώ 15 επιπλέον δήμοι είναι στη λίστα επιλαχόντων. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης είχαν αποκτήσει voucher άλλοι 117 δήμοι της χώρας. Ετσι, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες όπου περισσότερο από το 50% των δήμων (συγκεκριμένα για την Ελλάδα περίπου 64%) έχει ήδη αποκτήσει voucher.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τη δεύτερη πρόσκληση ήταν €51 εκατ. και οι αιτήσεις προέρχονταν από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δηλαδή από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Αθροιστικά, σχεδόν 9.000 κουπόνια θα διατεθούν στις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για το WiFi4EU.

Να σημειωθεί ότι δύο ακόμη προσκλήσεις θα διοργανωθούν έως το τέλος του 2020, από τις οποίες η μία εντός του τρέχοντος έτους.

Το πρόγραμμα

Οι δήμοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κουπόνια WiFi4EU για την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού Wi-Fi (σημείων ασύρματης πρόσβασης) στα κέντρα της τοπικής δημόσιας ζωής, τα οποία έχουν επιλέξει. Το κόστος συντήρησης του δικτύου θα καλυφθεί από τον κάθε δήμο.

Κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ θα λάβει τουλάχιστον 15 κουπόνια. Τα χρηματοδοτούμενα από το πρόγραμμα WiFi4EU δίκτυα θα είναι δωρεάν, απαλλαγμένα από διαφημίσεις και δεν θα συλλέγουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Θα χρηματοδοτηθούν δίκτυα που δεν αναπαράγουν υφιστάμενες ιδιωτικές ή δημόσιες δωρεάν προσφορές παρόμοιας ποιότητας. Να σημειωθεί ότι, μέχρι στιγμής, περισσότεροι από ένας στους πέντε δήμους σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν καταχωρίσει τα στοιχεία τους στην ειδική διαδικτυακή πύλη WiFi4EU.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι €120 εκατ. για την περίοδο 2018-2020 και καλύπτει τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης που έτρεξε το 2018 επιλέχθηκαν 2.800 δήμοι, οι οποίοι έλαβαν κουπόνι WiFi4EU ύψους €15.000. Συνολικά, το πρόγραμμα υπολογίζεται ότι θα καλύψει 8.000 δήμους σε ολόκληρη την ΕΕ, έως το 2020.

Η πρωτοβουλία WiFi4EU έχει ως στόχο να συνδέσει κάθε ευρωπαϊκό χωριό και κάθε ευρωπαϊκή πόλη με δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο στα κυριότερα κέντρα της δημόσιας ζωής έως το 2020. Η πρωτοβουλία WiFi4EU εντάσσεται στη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες, η οποία συμπεριλαμβάνει νέα μέτρα για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών συνδεσιμότητας των ευρωπαίων πολιτών και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

Συμπληρωματικό πρόγραμμα

Στη χώρα μας πριν από λίγο καιρό τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο προκήρυξης ανοικτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για τη σύναψη Συμφωνίας Πλαίσιο για το έργο: «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο». Πρόκειται για ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα προκειμένου να καλυφθούν και δήμοι της χώρας που δεν έχουν συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Στόχος του διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί με την ανοικτή διαδικασία του άρθρου 27 του Ν. 4412/16, είναι η ανάδειξη τριών (3) οικονομικών φορέων που θα συνάψουν συμφωνία-πλαίσιο με τη ΓΓΤΤ για την υλοποίηση περιοχών δωρεάν ασυρματικής πρόσβασης σε όλη τη χώρα.

Τα σημεία εγκατάστασης θα επιλεγούν από τους δήμους, σύμφωνα με τις οδηγίες της αναθέτουσας αρχής και θα συγκεντρώνουν ένα σύνολο χαρακτηριστικών, όπως ιδιαίτερα υψηλή πληθυσμιακή συγκέντρωση (π.χ. χώροι συνάθροισης κοινού, χώροι αναμονής- μετακίνησης, χώροι εκδηλώσεων, σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος κ.λπ.) και θα κατανέμονται σε όσο το δυνατόν ευρύτερη γεωγραφική έκταση. Η εγκατάσταση του εξοπλισμού θα ανατεθεί, μέσω εκτελεστικών συμβάσεων στους αναδόχους που συμμετέχουν στη συμφωνία-πλαίσιο.

Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Β. Μαγκλάρας δήλωσε σχετικά: «Το έργο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί απευθύνεται σε όλους τους πολίτες της χώρας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, και τους δίνει τη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης σε σύγχρονες υπηρεσίες και εφαρμογές, τη δυνατότητα συμμετοχής στο ψηφιακό γίγνεσθαι. Η δράση συμπληρώνει και επεκτείνει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία WiFi4EU και εντάσσεται στον επικαιροποιημένο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχεδιασμό που η ΓΓΤΤ εκπόνησε και υλοποιεί».