Η διεθνής έκθεση PlatformsProject διοργανώνεται για έβδομη χρονιά με στόχο να χαρτογραφήσει την εικαστική δράση όπως αυτή παράγεται μέσα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών καλλιτεχνών που αποφασίζουν να αναζητήσουν από κοινού λύσεις στα εικαστικά ζητήματα.

Από τις 16 έως τις 19 Μαϊου 2019 η διοργάνωση επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στην ΑΣΚΤ και συστήνει στο αθηναϊκό κοινό 60 πλατφόρμες από 17 χώρες, σε μια προσπάθεια χαρτογράφησης της εικαστικής δράσης αλλά και καλλιτεχνικών και θεωρητικών ερωτημάτων που τίθενται διεθνώς. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παράλληλες εκθέσεις, ομιλίες, περφόρμανς, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις για τα παιδιά.

Είναι το πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο κύτταρο της αθηναϊκής καλλιτεχνικής σκηνής τα τελευταία χρόνια, αλλά και μια πρακτική που εξελίσσεται διεθνώς. Ανεξάρτητες πρωτοβουλίες, συλλογικότητες και εκθεσιακοί χώροι, που συστήνουν ανήσυχοι δημιουργοί με στόχο να επικοινωνήσουν μέσα από εναλλακτικά κανάλια και συνεργασίες τη δραστηριότητά τους.

Συνιστούν όμως οι πλατφόρμες καλλιτεχνών και τα artist-runspaces ένα βιώσιμο μοντέλο; Πώς αντιλαμβάνεται το ρόλο τους το κοινό; Ποια η σχέση τους με την αγορά και κατά πόσο μπορεί ουσιαστικά να βοηθήσει τους καλλιτέχνες στην προώθηση του έργου τους;

Η συζήτηση Πλατφόρμες καλλιτεχνών: Δυνατότητες και προκλήσεις, που διοργανώνει η εφημερίδα Τα Νέα της Τέχνης στο πλαίσιο του PlatformsProject2019 Κυριακή 19 Μαϊου (12:00-14:00) στην ΑΣΚΤ έρχεται να διερευνήσει τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που περιβάλλουν τους χώρους καλλιτεχνών, να εξετάσει τη βιωσιμότητά τους, τις σχέσεις τους με την αγορά και το κοινωνικό πλαίσιο, με στόχο να αναδειχθεί η δυναμική και ο μελλοντικός τους ρόλος.

Στο πάνελ* συμμετέχουν:

· Όλινκα Μηλιαρέση-Βαρβιτσιώτη, διευθύντρια της εφημερίδας Τα Νέα της Τέχνης

· Βασίλης Ντούπας, ανεξάρτητος κριτικός και επιμελητής προγραμμάτων στο Contemporary Art Society

· Macklin Κοwal, καλλιτέχνης και ιδρυτικός διευθυντής SubRosa Space

· JasminGlaab, καλλιτέχνης, επιμελήτρια, εκπαιδευτικός και μέλος της πλατφόρμας Kunsthallekleinbasel

· AlexanderMood, καλλιτέχνης και μέλος της ID:IGaleri

· Μαρία-Θάλεια Καρρά, επιμελήτρια, ιδρύτρια και συν-διευθύντρια της LocusAthens

· Μαρία Παπαδημητρίου, καλλιτέχνης, εκπαιδευτικός και μέλος του VictoriaSquareProject

*Η συζήτηση θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα

PlatformsProject2019, εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης