Πανελλήνιος διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα τον σιδηρόδρομο διοργανώνεται από τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., που είναι ο αποκλειστικός διαχειριστής της σιδηροδρομικής περιουσίας. Ο διαγωνισμός ψηφιακής φωτογραφίας τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας και διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 150 χρόνια από την ίδρυση των Ελληνικών Σιδηροδρόμων. Οι συμμετέχοντες έχουν στη διάθεσή τους δύο θεματικές: 1) Σιδηροδρομικά κτίρια και περιβάλλον 2) Τραίνο και κίνηση.

Ο διαγωνισμός αποσκοπεί στην ανάδειξη και προβολή του σιδηροδρόμου στο ευρύ κοινό. Στον διαγωνισμό μπορεί να λάβει μέρος κάθε κάτοικος της Ελλάδας όπως επίσης και εργαζόμενοι των εταιρειών που σχετίζονται με το σιδηροδρομικό έργο (ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΕΕΣΤΥ, ΓΑΙΑΟΣΕ) οι οποίοι θα βραβευθούν σε ειδική κατάταξη.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να καταγράψουν με οποιοδήποτε φωτογραφικό μέσο τις θεματικές ενότητες όχι μεμονωμένα και αφηρημένα άλλα ενιαία και δημιουργικά, σε ασπρόμαυρες ή έγχρωμες ψηφιακές φωτογραφίες, για να κριθούν από 3μελη κριτική επιτροπή με ποιοτικά και καλλιτεχνικά κριτήρια.

Η καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής στο διαγωνισμό είναι η 15η Ιουνίου 2019. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουλίου και θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο η τελετή απονομής των βραβείων καθώς και η έκθεση των φωτογραφιών.

Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις συμμετοχές τους αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή, καθώς και το Δελτίο Συμμετοχής που βρίσκεται στον σύνδεσμο http://www.gaiaose.com/panelliniosdiagonismospsifiakisfotografiasgaiaose-2019/. Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλλει μέχρι δύο έργα ανά κατηγορία.