Μια νέα καταστροφή «τρέμουν» οι κάτοικοι στο Μάτι, δέκα μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά. Το One Channel βρέθηκε στην περιοχή, με τους κατοίκους να καταγγέλλουν πως οι αρμόδιοι φορείς φαίνονται ακόμη απροετοίμαστοι.

Ενδεικτικό της καθυστέρησης και της κυβερνητικής ολιγωρίας να θωρακίσει εγκαίρως την κρατική μηχανή είναι ότι μόλις την Πέμπτη, 2 Μαΐου, και αφού έχει ήδη ξεκινήσει η νέα αντιπυρική περίοδος τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ίδρυση της νέας Αρχής Πολιτικής Προστασίας που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τον περασμένο Αύγουστο μετά την τραγωδία στο Μάτι.

Επίσης σήμερα (Παρασκευή, 3 Μαΐου) ανακοινώθηκε ότι υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που συντονίζει και ρυθμίζει τη συνεργασία μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας στον τομέα της πρόληψης, αλλά κυρίως της καταστολής των δασικών πυρκαγιών στο πλαίσιο των προβλεπόμενων στην κείμενη νομοθεσία αρμοδιοτήτων τους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι η πρώτη φορά που περιγράφεται σε ΚΥΑ λεπτομερώς η υποχρεωτική συνεργασία και ο συντονισμός των δύο φορέων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των συμβάντων δασικών πυρκαγιών, μετά την ανάθεση της αρμοδιότητας της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα, το 1998.

Αναρωτιέται κανείς πότε θα προλάβουν και πώς θα μπορέσουν συντονιστούν οι φορείς εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και φυσικά πώς θα ανταποκριθούν στην πράξη όταν απαιτηθεί!

Αγωνία κατοίκων και πυροσβεστών

«Η Πολιτεία δεν έχει κάνει κάτι στο θέμα ενημέρωσης των πολιτών αλλά δεν έχει αλλάξει και τον σχεδιασμό» σε περίπτωση καταστροφικής πυρκαγιάς, καταγγέλλουν στο One Channel οι πυροσβέστες και προσθέτουν ότι «σε επίπεδο πρόληψης μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένα έργο».

Παράλληλα καταγγέλλουν ότι θα πέσουν στη φωτιά ξανά «γυμνοί», με αναλογικούς ασυρμάτους, με αυτοκίνητα άνω των 30 ετών και εναέρια μέσα χωρίς ανταλλακτικά και με σοβαρές ελλείψεις. Όπως λένε τίποτα δεν έχει αλλάξει από πέρσι μέχρι φέτος σε κανέναν επίπεδο.

Στο ίδιος μήκος κύματος και οι καταγγελίες των κατοίκων που μίλησαν στην κάμερα του One Channel. «Γενικά μετά τα Χριστούγεννα δεν υπάρχει το Μάτι. Δεν συμβαίνει τίποτα στο Μάτι» λένε χαρακτηριστικά καταγγέλλοντας την απουσία της Πολιτείας παρά τα όσα τους είχαν υποσχεθεί τον πρώτο καιρό μετά την καταστροφή.

Παράλληλα αρμόδιοι φορείς, όπως και ο δήμαρχος Ραφήνας κ. Μπουρνούς καταγγέλλουν αδιαφορία κι έλλειψη σχεδιασμού.

«Δεν έχει γίνει τίποτα, μέχρι και σήμερα εξακολουθούμε να κινδυνεύουμε» ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή One Direct ο πρόεδρος των πληγέντων από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι. Επιπλέον πρόσθεσε πως ακόμα και τώρα, τόσους μήνες μετά η γραφειοκρατία δεν έχει πάψει να τους ταλαιπωρεί.

«Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε αυτή την κατάσταση που επικρατεί σήμερα… Από τα 4.000 πληγείσες κατοικίες μόνο 250 φάκελοι έχουν ξεκινήσει!» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πέτρος Φράγκος.

Με αφορμή το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ που ανέδειξε την πλήρη κατάρρευση της κρατικής μηχανής, ο πρόεδρος των Πυροσβεστών Δημήτρης Σταθόπουλος αναφέρθηκε στις παραλείψεις και τα λάθη της Πυροσβεστικής στην τραγωδία στο Μάτι τον περασμένο Ιούλιο μιλώντας στην εκπομπή One Line.

Μεταξύ άλλων, παραδέχτηκε πως υποτιμήθηκε η δύναμη του αέρα, ενώ έκανε λόγο για λάθη οργάνωσης.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Πυροσβεστική έχει γερασμένο προσωπικό και γερασμένο στόλο.

Ο πρόεδρος των Πυροσβεστών επεσήμανε ότι η Πυροσβεστική γνώριζε από την πρώτη στιγμή για το μέγεθος της φωτιάς στο Μάτι και για την ύπαρξη νεκρών. Παράλληλα, σημείωσε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν ευθύνη για την τραγωδία και καταλόγισε στην Πυροσβεστική «ένα κύκλο από μικρά λάθη».

Οι καταγεγραμμένοι διάλογοι των αρχών που έφερε στο φως η δημοσιογραφική έρευνα, επιβεβαίωσαν τις αστοχίες και τα λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία με τους 101 νεκρούς στο Μάτι.

Δείτε τα νέα συγκλονιστικά στοιχεία που αποκαλύφθηκαν: