Συγκρούσεις ξέσπασαν στο Καράκας ανάμεσα σε υποστηρικτές του Χουάν Γκουαϊδό και δυνάμεις της Μπολιβαριανής Εθνικής Φρουράς, ενός παραστρατιωτικού σώματος που είναι επιφορτισμένο με την τήρηση της τάξης, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφου του AFP.

Οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να αποκλείσουν αυτοκινητόδρομο που περνά μπροστά από την αεροπορική βάση La Carlota, από όπου ο Χουάν Γκουαϊδό διαβεβαίωσε χθες ότι έχει την υποστήριξη ομάδας στρατιωτών.

Οι διαδηλωτές, ορισμένοι με το πρόσωπο καλυμμένο, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, που απαντούσαν με δακρυγόνα.

Σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων, χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, έπειτα από πρόσκληση του Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αναγνωρισθεί προσωρινός πρόεδρος από πενήντα περίπου χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κάλεσε, με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς, στην «μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία της Βενεζουέλας» για την αποπομπή του Μαδούρο από την εξουσία.

Συγκρούσεις ξέσπασαν και σε άλλες συνοικίες του Καράκας. Στην Λα Φλόριντα, διαδηλωτές κατήγγειλαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την καταστολή των δυνάμεων της αστυνομίας και της Μπολιβαριανής Εθνικής Φρουράς.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν τις κινήσεις τους

Την ίδια ώρα, τις επόμενες κινήσεις τους για την κατάσταση στη Βενεζουέλα εξετάζουν οι ΗΠΑ, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας μάλιστα, Πάτρι Σάναχαν, ακύρωσε την προγραμματισμένη περιοδεία του στην Ευρώπη προκειμένου να παραμείνει στην Ουάσινγκτον και να συντονίσει καλύτερα το έργο της κυβέρνησης Τραμπ στη Βενεζουέλα αλλά και την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με το Μεξικό.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγη ώρα πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, στην οποία πρόκειται να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters πάντως, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν λάβει εντολή να προετοιμαστούν για στρατιωτική σύγκρουση στη Βενεζουέλα, όπως για παράδειγμα να αναδιατάξουν τις δυνάμεις τους.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβουν οι ΗΠΑ στρατιωτική δράση στη Βενεζουέλα, ενώ για «όλα τα σενάρια που είναι στο τραπέζι» έκανε λόγο ο Τζον Μπόλτον.

Προειδοποίηση Λαβρόφ

Την διαβεβαίωση του ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες αν συνεχίσουν τις «επιθετικές κινήσεις» στην Βενεζουέλα έδωσε στον ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν.

Ο Λαβρόφ καταδίκασε την «εμπλοκή» των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας, όπως την αποκάλεσε, ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Πρόσθεσε ότι ο διάλογος μεταξύ όλων των δυνάμεων στην Λατινική Αμερική είναι αναγκαίος.