Χιλιάδες κόσμου ξεκίνησαν να κατεβαίνουν στους δρόμους διαφόρων πόλεων της Βενεζουέλας, σε ένα νέο κύμα κινητοποιήσεων κατά του Μαδούρο και της κυβέρνησής του, λίγες μόνο ώρες μετά τα χθεσινά εκτεταμένα επεισόδια.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Χουάν Γκουαϊδό χιλιάδες πολίτες συγκεντρώνονται ήδη στους δρόμους, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στον Νικολάς Μαδούρο.

Με βάση τις δηλώσεις του αυτοανακηρυχθέντος μεταβατικού προέδρου, Χουάν Γκουαϊδό, η «Επιχείρηση Ελευθερία» που ξεκίνησε χθες αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα. Και αυτό τη στιγμή που ο Νικολάς Μαδούρο δηλώνει ότι απέτυχε «το πραξικόπημα», προαναγγέλλοντας μάλιστα και διώξεις έχοντας, όπως υποστηρίζει, το στρατό με το μέρος του.

«Στους εργάτες μας: Αναγνωρίζουμε την αξία της αξιοπρεπούς εργασίας, που σας προσφέρει ευ ζην και πρόοδο. Σήμερα γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει μισθός που φτάσει σ’ αυτό και ότι τα δικαιώματα και τα επιτεύγματα σας αγνοούνται. 1η Μαΐου σας συνοδεύουμε στα αιτήματα σας. Τα λέμε στον δρόμο!» έγραψε ο Χουάν Γκουαϊδό στο Twitter.

Από την πλευρά του, ο Νικολάς Μαδούρο ευχήθηκε στους πολίτες καλή εργατική Πρωτομαγιά. «Χαρούμενη Ημέρα του Εργάτη! Η εργατική τάξη έχει στο πρόσωπο μου έναν πρόεδρο που πάντα θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα της και τις διεκδικήσεις της, που θα αντιστέκεται στην αυτοκρατορία και τους λακέδες της που θέλουν να πάρουν τα επιτεύγματα μας. Θα αποτύχουν. Θα είμαστε νικητές!» σημείωσε ο Μαδούρο.

Ο όγκος της προγραμματισμένης διαδήλωσης στο Καράκας θα αποτελέσει «στοίχημα» για τον Γκουαϊδό, ο οποίος κέρδισε τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και των περισσότερων δυτικών χωρών, με τις ένοπλες δυνάμεις πάντως να βρίσκονται κοντά στον Μαδούρο, ο οποίος διατηρεί την υποστήριξη συμμάχων όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Κούβα.

Τα πλήθη έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στην πλατεία Altamira – στο κέντρο της καρδιάς της αντιπολίτευσης στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας – αλλά «δεν δείχνουν σημάδια κίνησης οπουδήποτε ακόμα» δήλωσε ο ανταποκριτής του CNN.

«Η ατμόσφαιρα εδώ είναι ζωντανή, ενθουσιώδης, υπάρχουν μερικές χιλιάδες άνθρωποι. Είδαμε βόμβες μολότοφ να ετοιμάζονται, ωστόσο τα πνεύματα παραμένουν ήρεμα εδώ» πρόσθεσε.

[Πηγή: CNN]

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν τις κινήσεις τους

Την ίδια ώρα, τις επόμενες κινήσεις τους για την κατάσταση στη Βενεζουέλα εξετάζουν οι ΗΠΑ, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας μάλιστα, Πάτρι Σάναχαν, ακύρωσε την προγραμματισμένη περιοδεία του στην Ευρώπη προκειμένου να παραμείνει στην Ουάσινγκτον και να συντονίσει καλύτερα το έργο της κυβέρνησης Τραμπ στη Βενεζουέλα αλλά και την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με το Μεξικό.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγη ώρα πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, στην οποία πρόκειται να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters πάντως, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν λάβει εντολή να προετοιμαστούν για στρατιωτική σύγκρουση στη Βενεζουέλα, όπως για παράδειγμα να αναδιατάξουν τις δυνάμεις τους.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβουν οι ΗΠΑ στρατιωτική δράση στη Βενεζουέλα, ενώ για «όλα τα σενάρια που είναι στο τραπέζι» έκανε λόγο ο Τζον Μπόλτον.