Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι θέλει η συμφωνία της για το Brexit, που απερρίφθη τρεις φορές από τη βρετανική βουλή, να εγκριθεί πριν ανοίξει το νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τον Ιούλιο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Ο Λίντινγκτον σημείωσε ότι ο χρόνος εξαρτάται από το πώς θα προχωρήσουν οι συνομιλίες με το Εργατικό Κόμμα, προκειμένου να εξασφαλιστεί συναίνεση σε μια συμφωνία. Ανέφερε, ωστόσο,  ότι το θέμα δεν μπορεί να τραβά εις μάκρος.

«Δεν μπορώ να σας δώσω συγκεκριμένο χρόνο. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς προχωρούν οι συζητήσεις με το Εργατικό Κόμμα», δήλωσε ο Λίντινγκτον στο Reuters, από τη Γλασκόβη όπου βρίσκεται.

«Δεν θέλω να ορίσω μια αυστηρή ημερομηνία διότι αυτό ξεκινά από μόνο του να δημιουργεί ακαμψίες, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να επιτραπεί να τραβήξει αυτό για πολύ ακόμα. Πραγματικά, χρειάζεται να το τελειώσουμε πριν έλθει το νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, φέτος τον Ιούλιο», είπε χαρακτηριστικά.

Η Βρετανία βυθίστηκε στο πολιτικό χάος αφού το κοινοβούλιο απέρριψε τρεις φορές τη συμφωνία αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η Μέι με την ΕΕ και είναι ακόμα ασαφές το πότε και το εάν η χώρα θα αποχωρήσει από το μπλοκ.

Η ΕΕ παρέτεινε τη σχεδιαζόμενη συμφωνία διαζυγίου προκειμένου να δώσει στη Μέι περιθώριο έως τις 31 Οκτωβρίου να πείσει το κοινοβούλιό της. Η Μέι έχει εκφράσει την ελπίδα ότι η Βρετανία θα μπορέσει να αποχωρήσει πριν υποχρεωθεί να μέρος στις ευρωεκλογές. Ωστόσο, τα περιθώρια στενεύουν.

Ερωτηθείς για το εάν η συμφωνία μπορεί να επανέλθει νωρίτερα, ο Λίντινγκτον δήλωσε: «Θέλουμε να φέρουμε αυτή την απόφαση και πάλι πίσω στο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατόν, αλλά θέλουμε να νιώσουμε ότι υπάρχει πράγματι η πιθανότητα το κοινοβούλιο να συνταχθεί σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

«Νομίζω ότι υπάρχει ευθύνη για όλους τους βουλευτές όλων των κομμάτων να καταλήξουν στο πώς θα προχωρήσει η χώρα. Αυτό σημαίνει συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές»

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ