Σε φυλάκιση τριών ετών μετέτρεψε το δευτεροβάθμιο δικαστήριο την ποινή της οκταετούς κάθειρξης που είχε επιβληθεί πρωτόδικα στον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, πράξη που συνδεόταν με την υπεξαίρεση «μαμούθ» από τα ταμεία του κεντρικού δήμου. Με την ίδια ποινή, της τριετούς φυλάκισης (από κάθειρξη οκτώ ετών), τιμωρήθηκε και ο επί των ημερών Παπαγεωργόπουλου γενικός γραμματέας του δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας, που κάθισε στο εδώλιο αντιμετωπίζοντας την ίδια κατηγορία.

Mετά από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία, το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης έκρινε ένοχους με οριακή πλειοψηφία (3-2) τους δύο κατηγορούμενους, στους οποίους αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς. Αποφάσισε δε την μετατροπή της ποινής προς τρία ευρώ την ημέρα για τον καθένα, απορρίπτοντας το αίτημά τους να καταβληθεί το ποσό της μετατροπής σε δόσεις.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, το ποσό της νομιμοποίησης στην περίπτωση του κ.Παπαγεωργόπουλου προσδιορίστηκε σε 259.000 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τον συγκατηγορούμενό του κ. Λεμούσια αποφασίστηκε πως προσεγγίζει τις 464.000 ευρώ. Πρόκειται για ποσά, που σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, διακινήθηκαν μέσω κοινών τραπεζικών λογαριασμών και δεν μπόρεσαν να δικαιολογηθούν. Το δικαστήριο επέβαλε στον καθένα χρηματική ποινή, ίση με το ύψος της νομιμοποίησης για την οποία καταδικάστηκαν.

Αντίθετα, οι δικαστές ομόφωνα αθώωσαν τους δύο κατηγορούμενους για την κατηγορία του «ξεπλύματος» 15,7 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν βρέθηκε σε λογαριασμούς και για το οποίο είχαν καταδικαστεί στην υπόθεση της υπεξαίρεσης.

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο Μιχάλης Λεμούσιας αρνήθηκαν την κατηγορία, επισημαίνοντας ότι δεν υπεξαίρεσαν ούτε ένα ευρώ από τα δημοτικά ταμεία, ενώ καταφέρθηκαν εναντίον του πρώην δημοτικού υπαλλήλου και χαρακτηριζόμενου ως φυσικού υπεξαιρέτη Παναγιώτη Σαξώνη.

Με την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας έκλεισε το ποινικό κομμάτι του πολύκροτου οικονομικού σκανδάλου στον δήμο Θεσσαλονίκης, όχι όμως και η «μαύρη τρύπα» των 17,9 εκατ. ευρώ που άφησε στα ταμειακά του διαθέσιμα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ