Δέος προκαλεί η εικόνα από δορυφόρο που απεικονίζει τη συγκέντρωση της αφρικανικής σκόνης που έχει φτάσει από την Λιβύη στην Ελλάδα.

Η δορυφορική εικόνα, την οποία επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, παρουσιάζει τη σημαντική συγκέντρωση σκόνης πάνω από τη χώρα μας που προέρχεται από τη Λιβύη και θα συνεχίσει να μας επηρεάζει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο.

Το meteo.gr αποτύπωσε και την συγκέντρωση σκόνης σήμερα σε έξι περιοχές της χώρας μας, όπως υπολογίστηκαν από το προγνωστικό μοντέλο.

Ο κατακόρυφος άξονας των διαγραμμάτων δείχνει το υψόμετρο σε μέτρα και ο οριζόντιος τη συγκέντρωση της σκόνης σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Με σκιαγραφημένες περιοχές τονίζουμε τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, οι οποίες όπως θα παρατηρήσετε, είναι πιο σημαντικές κοντά στο έδαφος στη Δυτική Ελλάδα (πχ Κέρκυρα και Καλαμάτα) και στη Βόρεια Ελλάδα εντοπίζονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, περί τα 3 km ύψος.

Επιπροσθέτως, στη Νότια Ελλάδα (Ηράκλειο και Αθήνα) το στρώμα της σκόνης είναι πιο παχύ σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη).

Κορυφώνεται το φαινόμενο

Η αφρικανική σκόνη, σύμφωνα με το meteo.gr, θα χτυπήσει την Ελλάδα με μεγάλη ένταση κατά τη διάρκεια της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής, καθώς αναμένεται να μεταφερθούν μεγάλες ποσότητες.

Σταδιακή υποχώρηση των υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης αναμένεται να ξεκινήσει το απόγευμα του Μ. Σαββάτου. Όπως διακρίνεται στο βίντεο, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο περιλαμβάνουν την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Στο βίντεο που ακολουθεί, διακρίνεται η έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης (με αποχρώσεις του καφέ και του κόκκινου) κατά μήκος της Κεντρικής Μεσογείου, με υψηλές συγκεντρώσεις να φτάνουν έως και την Μ. Βρετανία και τη Σκανδιναβία.