• Αναζήτηση
 • Αγωνιστής της ΕΟΚΑ πέθανε τρεις μέρες πριν την αποζημίωση του £1.000.000 από Βρετανία

  Ενας από τους 33 ελληνοκύπριους αγωνιστές της ΕΟΚΑ πέθανε λίγες ημέρες πριν συμφωνηθεί η αποζημίωση του 1.000.000 στερλινών από τη βρετανική κυβέρνηση.

  Ο Βουδάσκας (κέντρο) ήταν μόλις 15 ετών όταν είχε συλληφθεί από τους Βρετανούς και υπέστη φριχτά βασανιστήρια.

  Σύμφωνα με τη βρετανική Metro, πρόκειται για τον Ανδρέα Βουδάσκα, 76 χρονών, ο οποίος απεβίωσε το Σάββατο (20/1), τρεις ημέρες πριν φτάσουν σε συμφωνία για την αποζημίωση. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο 76χρονος έδινε μάχη με τη νόσο του Parkinson.

  Ο Βουδάσκας ήταν μόλις 15 ετών όταν είχε συλληφθεί από τους Βρετανούς και υπέστη φριχτά βασανιστήρια.

  Το δημοσίευμα επικαλείται τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, στα οποία γινόταν λόγος για κτυπήματα με το όπλο και ξυλοδαρμό κατά τη διάρκεια της κράτησής του, που διήρκεσε 78 ημέρες χωρίς να έχει τη δυνατότητα να δει τους γονείς του.

  Οταν τον άφησαν ελεύθερο, ο 15χρονος είχε πολλά προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων απώλεια όρασης, αιμορραγία και βλάβες στο νευρικό σύστημα.

  Το 1964 μετακόμισε μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, και για χρόνια έδινε αγώνα για δικαίωση μαζί με άλλους 32 Ελληνοκύπριους.

  Το δημοσίευμα επικαλείται πηγή κοντά στον 76χρονο, η οποία δήλωσε: Είναι μια τραγωδία που ο Ανδρέας Βουδάσκας απεβίωσε πριν δει τη βρετανική κυβέρνηση να τακτοποιεί αυτή την υπόθεση. Ηταν γενναίος άνθρωπος.

  Ο Βουδάσκας ήταν ο πέμπτος Ελληνοκύπριος που πέθανε κατά τη διάρκεια αυτής της δικαστικής μάχης, που κράτησε χρόνια.

  Πηγή: sigmalive

  Δείτε επίσης
  Κοινωνία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk