Έκκληση προς τους ευρωπαίους ομολόγους του να στηρίξουν τηνέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την ΕΕ απευθύνει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, τη στιγμή που Γαλλία, Ολλανδία και Δανίαδιατυπώνουν αντιρρήσεις. Τονίζει δε, πως είναι κρίσιμο τόσο για την συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα αλλά και για το μέλλον της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο meta.mk, ο Ζάεφ έστειλε επιστολή προς τους ευρωπαίους ηγέτες με την οποία τους ενημέρωνε για την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και την επίτευξη στραγητικής συνεργασίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας.

«Η συμφωνία αντιπροσωπεύει μια ιστορική ευκαιρία να ξεπεραστούν οι διαφωνίες που βαραίνουν τις δύο χώρες για πάνω από 25 χρόνια και στέκονται εμπόδιο στο δρόμο μας για την Ευρω-Ατλαντική συμμαχία» αναφέρει στην επιστολή.

Επίσης, γίνεται λόγος στην πρόσφατη επικύρωση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο, αλλά και στις επισημάνσεις της Ελλάδας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ σχετικά με την έγκριση της ένταξης της ΠΓΔΜ σε αυτά μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και την συνακόλουθη συνταγματική αναθεώρηση.

«Η υποστήριξη των κρατών – μελών της ΕΕ είναι πολύ μεγάλης σημασίας για την υλοποίηση της συμφωνίας και τα οφέλη που αυτή ενδέχεται να φέρει και για τις δύο χώρες, την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ευρώπης γενικότερα» σημειώνει ο Ζάεφ.Σε αυτό το πλαίσιο, «ζητώ την υποστήριξή σας για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ υπό το πρίσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Μια τέτοια απόφαση θα αναγνωρίσει τις μεταρρυθμιστικές διαδικασίες και θα δώσει ώθηση και σε άλλες μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, θα είναι κρίσιμη η συνεισφορά της στην δημιουργία ενός θετικού κλίματος απαραίτητου για την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των βημάτων της συμφωνίας για το όνομα προς την υλοποίηση ενός ισορροπημένου συμβιβασμού» καταλήγει.